15–16 juni – jubileumsdagar. Hovdestalund fyller 100 år i år och det ska firas ordentligt.

GUIDEN: Det händer denna vecka i Västerås

Hovdestalunds 100 år ska firas, teater på Engsö slott, kulturfestivalen Berget, Tina Ahlin och Linnea Henriksson på ”Mässen” och Wagnerfest på konserthuset. Här är ett axplock av allt som händer i Västerås under denna vecka.

Publicerad Senast uppdaterad

TISDAG 11 JUNI

Konstjogg

Plats: Friskis & Svettis, Klockartopet

Tid: 18.00–19.00 

Vad: Följ med på konstjogg – en perfekt kombination av joggingtur och guidad visning av den offentliga konsten i staden. Leds av Friskis&Svettis och Västerås konstmuseum. Aktiviteten är kostnadsfri och kräver inget medlemskap hos Friskis.

ONSDAG 12 JUNI

Teater: Siljes sång

Plats: Engsö slott

Tid: 18.00–19.00 och 20.00–21.00, även fredag samma tider samt söndag 16.30, 18.30 och 20.00

Vad: En liten spökhistoria om Silje. Flickan som försvann och aldrig letades efter. Nu går hon igenom ett helt sekel för att samla vänner, som också befinner sig i utkanten. Som vill leka med henne. En vandrande föreställning, på Engsö slott. Bra att veta - vi kommer att gå i flera trappor och endast stående publik. Hammarteatern i Hallstahammar står bakom föreställningen. Mer info ovh biljetter hammarteatern.se

Stiglöpning för nybörjare

Plats: Orientalen, Önstavägen 1 (Västerås SOK:s klubbstuga)

Tid: 18.30

Vad: Löpgruppen Westeros Trail Running Society erbjuder nu alla nybörjare att prova på att springa stiglöpning. Kortare sträcka med guide.

FREDAG 14 JUNI

Kulturfestivalen Berget 

Plats: Spårharpan, Kungsängsgatan 9

Tid: 17.00–21.00

Vad: Rock, punk och indie. Ny plats för i år är Spårharpan, ytan intill järnvägen vid perrongen väster om Westinghouse Arena. Lineup: Hayfever (Västerås, indie) – Daniel Arteaga (Västerås, indie-pop) – Use soap (Stockholm, rock) – Majbjörn (Strängnäs, indie-rock) – Hesa Fredrik (Uppsala, punk) – Forever Now (Västerås, pop-punk-rock) – Microcurrent (Västerås, garage-rock) – Three Dead Fingers (metal). På plats finns även konstkollektivet Konstigt bra. Kostnadsfritt. Festivalen är alkohol-och drogfri.

Tina Ahlin och Orsa Spelmän

Plats: Västerås Officersmäss

Tid: 18.00

Vad: Tina Ahlin och Orsa Spelmän firar tio år tillsammans. Ett lyckligt samarbete som mynnat ut i otaliga konserter, sommar- och julturnéer. Detta musikaliska gäng har samarbetat med alla, från Benny Andersson till Hasse Alfredson och har en musikantisk spelglädje som lämnar få oberörda. 

Teater: Siljes sång

Plats: Engsö slott

Tid: 18.00–19.00 och 20.00–21.00, även söndag 16.30, 18.30 och 20.00

Vad: En liten spökhistoria om Silje. Flickan som försvann och aldrig letades efter. Nu går hon igenom ett helt sekel för att samla vänner, som också befinner sig i utkanten. Som vill leka med henne. En vandrande föreställning, på Engsö slott. Bra att veta - vi kommer att gå i flera trappor och endast stående publik. Hammarteatern i Hallstahammar står bakom föreställningen. Mer info och biljetter hammarteatern.se

Stormen Betty

Plats: Västmanlands Teater

Tid: 18.00, även söndag 16.00

Vad: En nyskriven svensk opera.

Studenter från utbildningen vid Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet gästar åter teatern. Kompositören Jan Sandström har specialskrivit kammaroperan för fyra operastudenters röster samt för en gästsångare. Upplev morgondagens stjärnor.

Wagnerfest med Kungliga Operan

Plats: Konserthuset

Tid: 19.00–21.00

Vad: Kungliga Operans egen orkester, Kungliga Hovkapellet, gästar konserthuset för en helkväll med Richard Wagners musik i fokus. Hör sopranen Nina Stemme, som hyllats över hela världen för sina inkännande tolkningar.

LÖRDAG 15 JUNI

Jubileumsdagar

Plats: Hovdestalunds kyrkogård

Tid: 11.00–16.00, även söndag samma tid

Vad: Jubileumsdagar för att fira de 100 åren fyllda med aktiviteter för både barn och vuxna. Flera guidade vandringar runt Hovdestalund. Guidad tur på krematoriet. Åk häst och vagn runt Hovdestalund. Arrangören Svenska kyrkan Västerås bjuder på kaffe/te och kaka. Vandring för barn och pysseltält, med mera.

Vernissage: Återvändarna

Plats: Västerås Konsthall

Tid: 13.00

Vad: I år kallar de inblandade konstnärerna återvändar-utställningen för ”ReTurn”. De fyra konstnärerna har olika typer av kopplingar till Västmanland och har sedan valt att studera vidare på olika konsthögskolor. I år kommer alla – Ellen Aduofua Bernardsson, Elsa Paulson, Jemina Asp Zayed, Sanne Lovén Rolén – från Konstfack. Utställningen pågår under juni.

Lördag i Konstlabbet: Tema: Vatten + pigment = magiskt

Plats: Konstmuseet

Tid: 13.00–15.00

Vad: Skapande verksamhet för barn och unga samt nyfikna vuxna. Konstpedagog på plats. Kostnadsfritt. Ingen föranmälan.

Vernissage: Street Beings

Plats: Limone

Tid: 14.00–17.00

Vad: Författaren och fotografen Jessica Springfeldt Råket, uppvuxen i Västerås, bjuder in till vernissage för sin fotoutställning ”Street Beings”. Utställningen innehåller femton fotografier i form av street art från Neapel och London. Besökare bjuds på antipasti. 

Vernissage Förskjutningar + Fokus på Akvarell

Plats: Konstmuseet

Tid: 13.30–16.00

Vad: Vernissage av sommarens utställning ”Förskjutningar”. Martha Ossowska Persson och Ylva Carlgren – tillhörande samma konstnärsgeneration. Båda utmanar den traditionella akvarelltekniken genom storskaliga målningar där spontanitet varvas med perfektionism och kontroll. Program: 13.30 Mingel på entrétorget. 14.00 Museichef Katrin Ingelstedt hälsar välkommen. Invigningstal av Lena Eriksson, chef pedagogik vid Nationalmuseum. Tidigare pedagogisk ledare vid Nordiska Akvarellmuseet. Utställningen pågår till den 26 augusti.

Alice i underlandet

Plats: Vallby folkparksscenen

Tid: 14.00–14.45, även söndag samma tid

Vad: En djärv och nyskapande tolkning av Lewis Carrolls klassiska saga. Det blir en musikalisk och medryckande teaterföreställning som utspelar sig i en förtrollande ”steampunk-miljö”, i sommarsolen på Vallby Friluftsmuseums folkparksteaterscen. På scen: Cecilia Säverman, Jakob Bladh, Annie Stark och Mervi Kitti Alm. Regi och scenografi: Johan Bark.

Linnea Henriksson

Plats: Västerås Officersmäss

Tid: 18.00

Vad: En av Sveriges populäraste artister gästar Västerås och den natursköna scenen på Västerås Officersmäss för en intim konsert i det gröna under bar himmel. Support Västeråsartisten Harvig.

SÖNDAG 16 JUNI

Skogsbad

Plats: Björnön

Tid: 10.00–12.30

Vad: Vill du njuta extra mycket av naturen och få en stunds skön återhämtning? Följ med stresspedagogen och vandringsledaren Eva Kleppe. Mer info och biljetter på lillahalsostugan.se.

Konsert

Plats: Café Mosaic

Tid: 15.00

Vad: Med trion Ström, Kleber & Serra som är på sommarturné. De spelar låtar som du glömt bort att du behöver höra.

Guiden visar ett urval av allt som händer i Västerås, bland annat tack vare tips till redaktionen och VisitVästerås.se. För biljetter och mer info om kostnader, kontakta respektive arrangör. Med reservation för eventuella ändringar.

Tipsa oss gärna! Guiden-redaktören nås på: jonas.bergkvist@vasterastidning.se

Powered by Labrador CMS