23–25 maj – Västerås Streetfood. Dags för den populära matfestivalen igen på Stora torget.

GUIDEN: Det händer denna vecka i Västerås

Två stora motionslopp, streetfoodfestival, ölfestival, mc-kortegen Västmanland runt, tjejkväll i city, stor körfest, allsvensk fotboll … Puh, ni har mycket att hinna med denna vecka, kära västeråsare.

Publicerad Senast uppdaterad

TISDAG 21 MAJ

Konst- och kulturhistorisk vandring

Plats: Samling vid stadsbiblioteket

Tid: 11.00–12.00 Vad: Varför har Västerås en botanisk trädgård och vad är det för figurer som finns på stadsbibliotekets fasad? Arangemang av Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum. 

Vårruset

Plats: Lögastrand

Tid: 19.00

Vad: Välkommen att tillsammans med många andra tjejer springa, jogga eller gå 2,5 km eller 5 km genom centrala vårsköna Västerås. Start och mål är vid Lögastrand.

ONSDAG 22/5

Fikapaus

Plats: Växhuset

Tid: 13.00–14.00

Vad: Kom och ta en fika till musik hos Café Motivi. Denna våravslutning står Jennie and The Blooming Oaks på scen. Fritt inträde.

Skogsbad

Plats: Björnön

Tid: 17.30–20.00

Vad: Vill du njuta extra mycket av naturen och få en stunds skön återhämtning? Följ med stresspedagogen och vandringsledaren Eva Kleppe från Lilla Hälsostugan på en lugn guidad vandring ipå Björnön. Mer info på lillahalsostugan.se.

Testa på swimrun

Plats: Hökåsengropen

Tid: 18.00–21.00 

Vad: Utesäsongen startar med en gemensam träning öppen för alla som vill få en genomkörare eller testa på swimrun. Olandersswim är på plats, våtdräkter går att låna. Arrangeras av Västerås swimrun.

Stiglöpning för nybörjare

Plats: Orientalen, Önstavägen 1 (Västerås SOK:s klubbstuga)

Tid: 18.30

Vad: Löpgruppen Westeros Trail Running Society erbjuder nybörjare att prova på att springa stiglöpning. Kortare sträcka med guide.

TORSDAG 23 MAJ

Västerås streetfood 

Plats: Stora torget

Tid: 11.00–21.00 till och med lördag 

Vad: Den populära foodtruckfestivalen för hela familjen är tillbaka – med mellan 15 och 20 olika aktörer och ett bredare utbud än någonsin. Under torsdagen samarbetar festivalen med Tjejkvällen. 

Tjejkväll

Plats: Västerås city

Tid: 17.00–21.00 

Vad: En kväll där city sjuder av liv och butikerna har kvällsöppet med fina erbjudanden. Men låt inte namnet lura dig – tjejkvällen är för alla. 

Divas & The Golden Girls

Plats: Global Living

Tid: 19.00

Vad: Global Humor under Tjejkvällen. Denna kväll får publiken se en kollaboration där Las Divas möter The Golden Girls Comedy Club med Västerås egen pantertant Ann Gräsberg och värmländskan Sara Jägborn.

FREDAG 24 MAJ

After work

Plats: O’Learys

Tid: 16.00 

Vad: Med tema: White house party.

Coppersmiths med vänner

Plats: ABB Arena nord, två våningar plus uteservering

Tid: 18.00–22.00, lördag 12.00–16.00 samt 17.00–21.00

Vad: Dags igen för den populära ölfestivalen som bjuder på hantverksöl, musik, BBQ och mingel med bryggarna.   

Gott & blandat med Jan Rippe och Per Fritzell 

Plats: Västerås Arena

Tid: 19.00–21.30

Vad: Två delar After Shave och en stor dos Galenskap. Roger från ”Macken” och camparen Milton med den oförglömliga dängan ”Man ska ha husvagn”. Dessa två herrar, och många ”gubbar” därtill kommer dyka upp i showen tillsammans med Den ofattbara orkestern.

Svansjön med Heritage Ballet

Plats: Konserthuset

Tid: 19.00–21.40

Vad: Heritage Ballet kommer att framföra detta mästerverk som det var tänkt att ses, med vackra traditionellt målade bakgrunder, Tjajkovskijs partitur och kritikerrosade dansare som framför fullängdsproduktionen för Västeråspubliken.

Punked up friday

Plats: O’Learys, Beer Garden

Tid: 21.00

Vad: Moving To Ashbury och Hesa Fredrik på scenen.

LÖRDAG 25 MAJ

Västmanland runt

Plats: Fiskartorget

Tid: Anmälan från 9.30, start 11.00

Vad: 27:e upplagan av Bågen MC:s mc-kortege. Behållningen från startavgiften går oavkortat till ACT, Svenska kyrkans insamling till Ukraina. Anmälan på plats. 

Loppis

Plats: Råby idrottshall i Råbygallerian 

Tid: 12.00–16.00

Vad: Västerås stad och IK Franke arrangerar loppis. 25 bord finns att boka. För anmälan och mer info, kontakta trygghetssamordnaren på mejl hibaaq.hassan@vasteras.se. 

Vernissage

Plats: Västerås Konsthall 

Tid:12.00–16.00

Vad: Västeråskonstnären Agneta Westerdahl visar målningar i tusch, akryl och torrpastell och skulpturer i rakubränd svartlera. Utställningen heter ”Tellus” och handlar om vi måste ta tillvara på vår planet och inte förgöra den så som nu sker. Utställningen pågår till 9 juni.

Sången ska dundra – vi fyller 100!

Plats: Domkyrkan

Tid: Invigning 12.00, även vid högmässan söndag klockan 11.00

Vad: Västerås stifts kyrkosångsförbund firar 100 år med att bjuda in körsångare i olika åldrar från församlingar i Dalarna och Västmanland till en stor fest. 12.00 invigs jubileet med kör och orgel i domkyrkan. Från klockan 13.00 ”Sång på stan” där körer manifesterar körsången i centrala Västerås. 16.00 har barn- och ungdomskörer sin jubileumskonsert. 20.00 sjunger ca 500 vuxenkörsångare i domkyrkan under ledning av professor Cecilia Rydinger.

Konstutställning

Plats: Vid Tidö slott

Tid: 12.00–16.00, även söndag

Vad: Utställare: Maritha Dimander, skulpturala verk i återvunnet glas och Susanna Geidemark, akvarell.

Finskdag

Plats: Katajaiset, Lövudden

Tid: 13.00

Vad: Traditionell finskdag med kulturprogram både ute och inne.

Mer info på www.katajaiset.se. Fritt inträde. Under kvällen från 18.00 är det dansafton på samma plats.

Gideonsberg–Djursholm

Plats: Hitachi Energy Arena

Tid: 16.00

Vad: Fotboll, div 1, damer

Live: Birger Martin & Gabriel Florence

Plats: Global Living

Tid: 20.00

Vad: Birger Martin är saxofonisten Martin Nordlöf Fröjds soloprojekt, från det populära bandet Ärtor & löv. Gabriel Florence är en syntes av 60- och 70-talsinspirerad indie och konstmusikaliskt strösslade singer-songwriter-dikter.

Bulgasal kickoff

Plats: O’Learys

Tid: 21.00

Vad: Ett smakprov på vad publiken kan vänta sig till den stora festivalen i augusti. Fyra band lirar under kvällen: 19:00 Farsoth, 20:00 Xalpen, 21:00 Ablaze My Sorrow, 22:00 Hetroertzen

SÖNDAG 26 MAJ

Västerås Power trail

Plats: Vedbobacken

Tid: 10.30

Vad: Loppet med den bästa utsikten är tillbaka. Välj mellan klasserna 5 km eller 10 km och för de yngsta deltagarna finns det klassen Mini Power Trail (ca 1 km). Arrangör är Västerås SOK.

Guidad visning av Tidö slotts paradvåning

Plats: Tidö slott

Tid: 13.00

Vad: Besökarna får höra om trakten, den gamla ruinen Oldenburg från 1460-talet, slottets tillkomst och arkitektur; paradvåningen med fyra generationer Oxenstierna och vidare gustaviansk stil. Mer information om biljetter finns www.tidoslott.se 

Vårkonsert

Plats: Café Mosaic

Tid: 15.00 

Vad: ”När solen färgar juninatten”. Vårkonsert med Västerås Folkkör.

VSK–Brommapojkarna

Plats: Hitachi Energy Arena

Tid: 16.30 

Vad: Fotboll, allsvenskan

Konsert

Plats: Café Mosaic

Tid: 17.00 

Vad: Med Västerås Brassband.

Guiden visar ett urval av allt som händer i Västerås, bland annat tack vare tips till redaktionen och VisitVästerås.se. För biljetter och mer info om kostnader, kontakta respektive arrangör. Med reservation för eventuella ändringar.

Tipsa oss gärna! Guiden-redaktören nås på: jonas.bergkvist@vasterastidning.se

Powered by Labrador CMS