Foto: Rikard Jörnesten

Gemensamt krafttag mot brottsligheten ska öka tryggheten i Västerås

Västerås stad och den lokala polisen har kommit överens. De ska tillsammans arbeta för att brottsligheten ska minska och den upplevda tryggheten ska öka i kommunen. För att betona vikten av överenskommelsen skrev därför kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) och Linda Hedmark, tf lokalpolisområdeschef Västerås, under en under samverkansöverenskommelse i veckan.

Publicerad
Anders Teljebäck och Linda Hedmark skriver under samverkansöverenskommelsen. Foto: Västerås stad

Det gemensamma arbetet ska utgå från en gemensam lägesbild av vilken kriminalitet och brottsutveckling som råder i kommunen, samt vilka ordningsstörningar och i övrigt otrygga platser som finns i kommunen.

Lägesbilden tas fram dels genom medarbetardialoger i båda organisationerna, genom medborgardialoger och genom statistiskt underlag.

– Just de ständiga uppdateringarna av den gemensamma lägesbilden gör att vi kommer att kunna använda våra resurser på ett effektivt sätt. Det är inte alltid vi behöver skjuta till nya resurser, utan med hjälp av det här strukturerade samverkansarbetet kommer vi att kunna omfördela utifrån var det behövs som mest resurser, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande.

En övergripande gemensam lägesbild definieras årligen. Utifrån denna värderas och prioriteras problembilder för att verksamhet ska kunna riktas mot de delar som har störst samhällelig påverkan.

Den gemensamma lägesbilden upprätthålls och justeras löpande under året genom veckovisa möten.

Överenskommelsen gäller från och med 2019-11-06 till och med 2023-03-01.

Krönika: Bra initiativ – men vad är ditt tips för att öka tryggheten?

Polisen och kommunen skrev i veckan under en samverkansöverenskommelse för att gemensamt verka för ökad trygghet och mindre brottslighet i Västerås. Undertecknandet är en viktig symbolhandling för att visa att samhället står enade i kampen mot det onda och för det goda.

Foto: Per Helgoson

Hur viktig än den här överenskommelsen än är kommer den inte att lösa alla problemen som finns. Men det är i alla fall ett steg i rätt riktning. Nu behövs konkreta insatser och då behöver fler vara med och bidra. Näringslivet, föreningslivet och alla andra goda krafter som finns i samhället måste kliva in och göra vad de kan för att vända på trenden.

När vi i media rapporterar om sånt här får vi ofta se kommentarer om att det behövs ”hårda nypor” för att stoppa kriminaliteten. Det stämmer säkert. Däremot kommer det sällan konkreta (och seriösa) förslag på lösningar.

Jag skulle därför vilja veta vad ni läsare har för förslag. Skriv till mig och berätta om hur ni vill göra för att Västerås ska bli en tryggare stad att leva i. Mitt enda krav är att ni håller er inom lagens ramar och undviker form av rasism och främlingsfientlighet (som tyvärr brukar dyka upp när det här ämnet diskuteras).

Powered by Labrador CMS