Yildiz Källberg från Västerås Frivilliga Resursgrupp handlar mat åt äldre behövande västeråsare. Foto: Helena Andersson

FRG hjälper äldre att handla mat: "Känner att man gör skillnad"

Yildiz Källberg från FRG, Västerås Frivilliga Resursgrupp, ställer sin tid till förfogande då hon hjälper äldre västeråsare, som inte har någon annan möjlighet att få hjälp, med livsmedelsinköp.

  • Publicerad 13:30, 28 mar 2020

FRG fick förra veckan i uppdrag av Västerås stad att hjälpa äldre personer i riskgruppen 70+  med livsmedelsinköp.

För närvarande har man fått förfrågningar av cirka 50 personer som är i behov av den kostnadsfria hjälpen.

Andreas Weiborn, säkerhetsenheten Västerås stad säger att många är intresserade och ringer.

– Det rullar på, men det tar förstås ett tag att nå målgruppen för att skapa kännedom om tjänsten.

En av dem som alltså vill hjälpa är Yildiz Källberg som varit med i FRG i ett par år.

– Det var min syster som tipsade mig om gruppen och jag tyckte att det skulle vara intressant och kul att hjälpa till om det skulle hända något i samhället.

Hjälpte till i samband med bränderna

Bland annat finns FRG närvarande på olika större festivaler och tillställningar som Summer Meet och Cityfestivalen, och även vid olika kriser i samhället.

– Som när de stora bränderna var 2018 fick vi möjlighet att följa med till Ljusdal och hjälpa till med arbetet där, berättar hon.

När man blir medlem i FRG får man först genomgå en utbildning där man bland annat utbildas i första hjälpen, hjärt- lungräddning, brandkunskap och även i att möta människor i kris.

– Under utbildningen som var cirka 30 timmar lång fick vi bland annat besöka Mälarenergi, landstinget och brandkåren och till exempel lära oss att fylla stora vattentankar och hur 1177 arbetar.

Har alltid legitimation med sig

Yildiz berättar att nu under coronakrisen har man fått till uppgift att hjälpa människor 70+ år.

– Vad jag förstår så gäller det här inte de som har möjlighet att få hjälp av sina anhöriga, utan de som står utan hjälp.

När hon kommer till någon av personerna som hon ska göra inköp åt säger hon att det är väldigt viktigt att hennes legitimation kollas.

– Vi har alltid legitimation och också ett kort runt halsen med FRG:s uppgifter. Och även om många säger, äh, jag behöver inte titta, så tycker jag att det är viktigt att man gör det.

Avslutningsvis säger Yildiz Källberg att det är fantastiskt att se glädjen i människors ögon.

– Man känner ju verkligen att man gör skillnad, det är absolut värt det, även om det faktiskt kan vara ganska slitigt.

Så här gör du om du behöver hjälp

Om du är 70 eller äldre, boende i ordinärt boende och inte kan få hjälp av människor i din närhet eller andra frivilliga engagemang kan du kostnadsfritt få hjälp av Västerås stads frivilliga resursgrupp (FRG).

Behöver du hjälp med att handla livsmedel kan du ringa till Västerås stads kontaktcenter på telefonnummer 021-39 27 25.

Telefontider är måndag–fredag klockan 07.30-17.00

Tjänsten i sig är gratis, men dina varor betalar du själv. När du tagit kontakt med oss genom telefonnumret kommer vi ge dig information om hur våra frivilliga kommer identifiera sig och hur du betalar för dina varor. Vi vill att du ska känna dig säker när du använder tjänsten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Krönika: Säkerhet och synlighet på LinkedIn

LinkedIn är med sina 774 miljoner medlemmar det största nätverket som inriktar sig på användarnas professionella och yrkesmässiga digitala närvaro. Företagets vision är att skapa ekonomiska...tisdag 30/11 15:07

Krönika: Money talks i en allt mer komplex vardag

Hej företagare! Hinner du stanna upp och läsa en reflektion om din och de flesta entreprenörers vardag? Tiden rusar och världen snurrar på, eller hur? Och det är inte helt lätt att se en förändring...tisdag 30/11 15:04

UF-chefen: "Otroligt bra processutbildning för eleverna"

Att driva UF-företag är något som många elever runt om i Sverige gör varje år och dessutom uppskattar väldigt mycket. Nyligen har ”UF Målbild 20/21” avslutats och Västmanland är bäst i Sverige!...måndag 29/11 19:05

Deras affärsidé: Konverterar vanliga cyklar till elcyklar

I Västerås är det många gymnasieelever som får chansen att driva ett UF-företag. I år har ett gäng elever från ABB Gymnasiet skapat ett företag som de satsar stort på. De heter ReBike UF och deras...måndag 29/11 18:50

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Vin i Västerås gör efterlängtad comeback

Konserthuset ny skådeplats: Smaka på den här. Nästa helg är vin- och delikatessmässan Vin i Västerås tillbaka. I delvis ny tappning och på ny plats – men med samma arom. – Besökarna kommer att känna igen sig, säger Hanna...söndag 24/10 15:51

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING