Yildiz Källberg från Västerås Frivilliga Resursgrupp handlar mat åt äldre behövande västeråsare. Foto: Helena Andersson

FRG hjälper äldre att handla mat: "Känner att man gör skillnad"

Yildiz Källberg från FRG, Västerås Frivilliga Resursgrupp, ställer sin tid till förfogande då hon hjälper äldre västeråsare, som inte har någon annan möjlighet att få hjälp, med livsmedelsinköp.

  • Publicerad 13:30, 28 mar 2020

FRG fick förra veckan i uppdrag av Västerås stad att hjälpa äldre personer i riskgruppen 70+  med livsmedelsinköp.

För närvarande har man fått förfrågningar av cirka 50 personer som är i behov av den kostnadsfria hjälpen.

Andreas Weiborn, säkerhetsenheten Västerås stad säger att många är intresserade och ringer.

– Det rullar på, men det tar förstås ett tag att nå målgruppen för att skapa kännedom om tjänsten.

En av dem som alltså vill hjälpa är Yildiz Källberg som varit med i FRG i ett par år.

– Det var min syster som tipsade mig om gruppen och jag tyckte att det skulle vara intressant och kul att hjälpa till om det skulle hända något i samhället.

Hjälpte till i samband med bränderna

Bland annat finns FRG närvarande på olika större festivaler och tillställningar som Summer Meet och Cityfestivalen, och även vid olika kriser i samhället.

– Som när de stora bränderna var 2018 fick vi möjlighet att följa med till Ljusdal och hjälpa till med arbetet där, berättar hon.

När man blir medlem i FRG får man först genomgå en utbildning där man bland annat utbildas i första hjälpen, hjärt- lungräddning, brandkunskap och även i att möta människor i kris.

– Under utbildningen som var cirka 30 timmar lång fick vi bland annat besöka Mälarenergi, landstinget och brandkåren och till exempel lära oss att fylla stora vattentankar och hur 1177 arbetar.

Har alltid legitimation med sig

Yildiz berättar att nu under coronakrisen har man fått till uppgift att hjälpa människor 70+ år.

– Vad jag förstår så gäller det här inte de som har möjlighet att få hjälp av sina anhöriga, utan de som står utan hjälp.

När hon kommer till någon av personerna som hon ska göra inköp åt säger hon att det är väldigt viktigt att hennes legitimation kollas.

– Vi har alltid legitimation och också ett kort runt halsen med FRG:s uppgifter. Och även om många säger, äh, jag behöver inte titta, så tycker jag att det är viktigt att man gör det.

Avslutningsvis säger Yildiz Källberg att det är fantastiskt att se glädjen i människors ögon.

– Man känner ju verkligen att man gör skillnad, det är absolut värt det, även om det faktiskt kan vara ganska slitigt.

Så här gör du om du behöver hjälp

Om du är 70 eller äldre, boende i ordinärt boende och inte kan få hjälp av människor i din närhet eller andra frivilliga engagemang kan du kostnadsfritt få hjälp av Västerås stads frivilliga resursgrupp (FRG).

Behöver du hjälp med att handla livsmedel kan du ringa till Västerås stads kontaktcenter på telefonnummer 021-39 27 25.

Telefontider är måndag–fredag klockan 07.30-17.00

Tjänsten i sig är gratis, men dina varor betalar du själv. När du tagit kontakt med oss genom telefonnumret kommer vi ge dig information om hur våra frivilliga kommer identifiera sig och hur du betalar för dina varor. Vi vill att du ska känna dig säker när du använder tjänsten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

1 200 jobb inom hotell och restaurang i länet kan vara i farozonen

Branschorganisation Visita har låtit Handels Utredningsinstitut, HUI, ta fram en ny studie som visar hur coronakrisen slår mot besöksnäringen i landets regioner. Rapporten visar att så många som 1...onsdag 27/5 16:26

De putsar Skrapans fasad – hängandes i rep

Fönsterputs på hög nivå: "Fäster repen i balkar och hissar oss nedåt" Här är Västeråsföretaget som utför ett minst sagt svindlande uppdrag. Under torsdagen påbörjade de arbetet med att putsa Skrapans utsida – hängandes i rep. – Det är högt. Det finns så mycket att...lördag 23/5 13:27

Corona slår hårt mot krogarna: Nattklubb i konkurs

Konkursförvaltaren: "Vi har träffat de anställda" I slutet av förra veckan begärdes nattklubben Royale, bolaget bakom verksamheten, Västerås Nöje AB i konkurs. I måndags tog Västmanlands tingsrätt beslut att försätta bolaget i konkurs.onsdag 20/5 21:30

Guld och två silver till Västmanland i UF-SM

Det blev en ny succé för länets UF-verksamhet. När SM i Ung företagsamhet för första gången arrangerades digitalt kammade Västmanland hem tre medaljer – ett guld och två silver.onsdag 20/5 9:20

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING