Förväntansfulla. Cicilia Sedvall, Ville Larsson, Sally Palmqvist Procopé och Lovisa Jonsson.

Framtidens skådespelare får testa sina vingar på stadens stora scen

I helgen är det premiär för Kejsarn av Portugallien på Västmanlands Teater och de fem första föreställningarna är redan slutsålda. Med i den stora produktionen är elever från Kulturskolans teaterlinje som utbyter lärdomar med de mer erfarna skådespelarna.

Publicerad

Det är en av Selma Lagerlöfs berättelser som har förvandlats till en visuellt storslagen musikteater med musik av Mikael Wiehe. 

Västmanlands Teater har samarbetat med Kulturskolans teaterlinje i Västerås och 20 elever kommer att synas på den stora scenen under våren tillsammans med mer etablerade skådespelare som Lars Väringer, Cicilia Sedvall och André Nilsson.

– Eleverna från Kulturskolan har varit och är en välkommen ingrediens i det här projektet. Att ha ett så stort gäng av unga och hungriga människor och kunna utbyta lärdomar, det är som ett livselixir, säger västeråsaren Cicilia Sedvall.

Sally Palmqvist Procopé är regissör och utlovar en storslagen föreställning.

– Det blir en stor uppsättning med mycket folk, musiker på scen, en maffig och tekniskt avancerad scenografi, väldigt vacker musik och en fantastiskt gripande historia. Så det är jätteroligt att få göra det här på er fina länsteater, jag har frilansat mycket och kan berätta att ni har en otroligt bra teater, väldigt välfungerande på alla sätt och vis.

Ensemblen består av åtta skådespelare och tre musiker, samt totalt sju elever från Kulturskolan som medverkar i varje föreställning. De sammanlagt 20 eleverna är indelade i tre grupper som turas om.

– Vi hoppades på att få med dem i ett tidigt skede och det är en sån jäkla bonus. Föreställningen skulle inte vara lika maffig utan dem. Och de är jätteroliga att jobba med, så duktiga och har en väldigt fin ledare som heter TinaMaria Ranaxe. Hon har gjort ett jättefint arbete med sina elever och man känner att hon verkligen brinner för sitt arbete och för sina elever, säger Sally Palmqvist Procopé.

Lovisa Jonsson och Ville Larsson går sista respektive första året på teaterlinjen och insuper all kunskap som finns runt om dem på teatern.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt, jättestort. Det är mitt första år jag läser teater, innan har jag gått musikal, och det är en så himla stor och häftig grej att vara med på, säger Ville Larsson.

Lovisa Jonsson instämmer.

– Det är nästan som att man aldrig vill gå tillbaka till den lilla teatern. Det här projektet är mycket större än vad jag hade förväntat mig och då har jag ändå spelat teater länge. Jag har lärt mig sjukt mycket av alla som är här, säger Lovisa Jonsson.

Hur är känslan inför premiären?

– Den är precis som den ska vara. Det är lite lätt ångest, lite sömnlösa nätter, det är nervositet och förväntan. Det är precis som det ska vara och föreställningen kommer att vara precis det den ska vara och jag är övertygad om att vi kommer att bjuda västmanlänningarna på en upplevelse som de kanske inte tidigare har varit med om, säger Cicilia Sedvall. 

Fakta: Kejsare av Portugallien

Spelas på Stora Scen till och med den 28 april, se alla föreställningsdatum på vastmanlandsteater.se

Ensemble: André Nilsson, Andreas Kullberg, Anna Söderling, Cicilia Sedvall, Elsa Fryklund, Jan Modin, Lars Väringer, Linda Kunze Nahlin, Mattias Redbo, Stefan Brisland-Ferner och Sven Andersson.

Manus: Leif Janzon

Bearbetning: Niklas Hjulström och Jacob Hirdwall

Regissör: Sally Palmqvist Procopé

Musik: Mikael Wiehe

Scenograf: Mats Sahlström

Powered by Labrador CMS