Första spadtaget på nya drömbygget

På fredagen togs det första spadtaget för Drömfabriken i Skultuna.

Publicerad

Det pågår en transformation av den nuvarande Persboskolan, som primärt har varit en skola men som nu kommer bli en invånararena för lärande, utveckling och välbefinnande även efter skoltid. Det är Västerås stad som tillsammans med NCC skapar Drömfabriken och idag tar man första spadtaget, skriver Västerås stad i ett pressmeddelande.

Drömfabriken kommer att bestå av en byggnad med nya Persboskolan för årskurs 4-9 och även ett nytt skol- och folkbibliotek samt en ny fritidsgård. Den gamla Persboskolan blir därmed en fräsch och modern skola som möter dagens och framtidens krav och ger ännu bättre förutsättningar för Skultunabarnen att lyckas.

Men Drömfabriken är mer än nya lokaler, den skapar möjligheter för invånare att mötas, ta del av - och skapa - aktiviteter som ger mening för sig själva och andra. Delar av de nya lokalerna kommer att öppnas upp för föreningar och invånare efter skoltid.

– Vi vill att barn och unga i Skultuna ska känna framtidstro. Skolan är jätteviktig där men för att lyckas behöver hela samhället hjälpas åt. Här kommer hela konceptet med drömfabriken in, säger Jonas Cronert (S), ordförande i Skultuna kommundelsnämnd.

När de nya lokalerna står färdiga är de moderna och anpassade till en digitaliserad värld. Drömfabriken kommer också miljöcertifieras enligt miljöbyggnad silver där stort fokus läggs på återbruksinventering för att utreda möjligheterna till återbruk av den gamla skolans delar som idag är 70 år gammal.

– Drömfabriken i Skultuna är ett framtidskoncept för hur vi in i framtiden kan bygga på ett klimatsmart och energieffektivt sätt där lokalen inte enbart nyttjas dagtid för skolverksamhet utan blir en självklar samlingspunkt som kan nyttjas, av i detta fall de boende i Skultuna, stora delar av dygnets timmar. Ett effektivt nyttjande som även ger ekonomiska fördelar där lokaler inte står tomma kvällar och helger. Jag ser fram mot att följa själva byggnadsprocessen men framför allt verksamheten och dess utveckling in i de nya lokalerna när de står klara, säger Samuel Stengård (KD), ordförande för Fastighetsnämnden i Västerås.

– Det känns så klart fantastiskt att vi idag kan ta första spadtaget till Drömfabriken. Det här har vi arbetat hårt för sedan starten av förra mandatperioden. Äntligen förvandlas den gamla Persboskolan från 1957 till en fräsch och modern skola som jämnar ut förutsättningarna för våra barn och unga i Skultuna, säger Karin Westlund (C), nu vice ordförande i Skultuna kommundelsnämnd och tidigare ordförande i samma nämnd.

–Vi vill att barn och unga i Skultuna ska ha framtidstro. Skolan är jätteviktig där men för att lyckas behöver hela samhället hjälpas åt, säger Linda Engström (V), ersättare i Skultuna kommundelsnämnd.

Powered by Labrador CMS