Detta är en genrebild.
Detta är en genrebild.

Flera lokala organisationer och eldsjälar nominerade till stort pris

Den 2 oktober utses vinnaren av Plan International Sveriges flickapris av en jury bestående av bland annat Annie Lööf, Dona Hariri och Irena Pozar. Bland de nominerade finns flera organisationer och eldsjälar som verkar i Västerås.

Publicerad

Priset lyfter fram personer och organisationer som på olika sätt kämpar för flickors rättigheter. Prisutdelningen äger rum den 2 oktober, i samband med Internationella flickdagen den 11 oktober. Internationella flickdagen instiftades av FN på initiativ av bland andra Plan International och uppmärksammades för första gången 2012. Dagen är till för att synliggöra flickors utsatthet och det faktum att världen inte är jämställd.

Juryn som utser vinnaren består bland annat av Annie Lööf, Dona Hariri och Irena Pozar. Prisutdelningen, som leds av Clara Henry, äger rum den 2 oktober i Stockholm. Vinnaren kommer även att få möjlighet att presentera sitt arbete och delta i en exklusiv nätverksmiddag med juryn och andra makthavare.

Här är de nominerade med anknytning till Västerås:

  • Rädda Barnens Tjejforum är nominerade för sitt arbete med att engagera och lyfta andra tjejers röster och stärka deras egenmakt i ett av Västerås mest socioekonomiskt utsatta områden.
  • Mathilda Hofling är nominerad för sin kamp för en Mikamottagning i Västerås, mot åldersgränsen inom ätstörningsvård, samt för att ha delat sin erfarenhet genom olika medier och därmed stöttat andra i som varit fast kommersiell sexuell exploatering.
  • Barkarö Sportklubb är nominerade för sitt Flickinitiativ som utbildar flickor till ledare och skapar förutsättningar för dem att ingå i fotbolls- och föreningsgemenskap. Projektet bygger nytt sätt broar mellan förorterna Barkarö och Bäckby i Västerås.
  • Tjejjouren Ronja är nominerad för deras kamp för tjejers position i samhället. De skapar trygga rum där tjejer stöttar tjejer, kan uttrycka sig och göra sina röster hörda.
Powered by Labrador CMS