
”En möjlighet att vara en hjälpande medmänniska”
Dödsdoula är ett av orden som tog sig in på 2022 års nyordslista. Men vad är det? Västerås Tidning träffade Hanna Lundemo och Elisabeth Ivars som bägge utbildar sig till dödsdoulor för att få veta mer.
Tankar på döden är för många både jobbiga och skrämmande. Men Hanna Lundemo och Elisabeth Ivars säger att om det är något vi alla kan vara säkra på kommer att hända oss är det att vi dör.
– Man föds och man dör, så är det för alla och döden är väldigt demokratisk.
De har olika anledningar till varför de vill bli dödsdoulor. Hanna drabbades av cancer 2014 och Elisabeth har en vän som är döende.
Men vilken orsaken än är så säger de att det är att vara en rådgivare, stödperson och en skolad medmänniska i livets slutskede som fick dem att välja att bli dödsdoulor.
Hanna hade många funderingar då hon var sjuk. Hon sökte på nätet och hittade dödsdoulor i England, en utbildning som då inte fanns i Sverige. Efter att hon blev friskförklarad så hittade hon Jenny-Ann Gunnarsson som startade den första utbildningen i Sverige 2021 och den första certifierade dödsdoulan i Sverige.
– Kursen leds även av sorgspecialisten Susanne Nilsson och innefattar fyra moduler samt ett examensarbete. Genomför man alla delarna och blir godkänd så blir man en certifierad dödsdoula.
För Elisabeth var det en fascination för yrket som startade när hon intervjuade Jenny-Ann för podden Dödsviktigt som hon driver tillsammans med Marie Öberg.
– Jag såg det som ett komplement till mitt yrke inom sorgbearbetning och en möjlighet att kunna vara en hjälpande medmänniska.
Att vara dödsdoula handlar om att vara en följeslagare under livets slutskede och se till att omgivningen är trygg, kärleksfull och accepterande. Mot slutet finns dödsdoulan närvarande för att lyssna och prata om det behövs. Det är den döendes välbefinnande och önskemål som står i centrum.
Lika många individer, lika många önskemål finns det.
– Det kan till exempel vara mest juridiska frågor, att förbereda en begravning eller så kan det vara existentiella frågor som samtal och stöd. Men även praktiska saker. Ska det komma ett besök från familjen så kan en dödsdoula gå ut med hunden och laga mat så att den döende får tid att umgås med familjen, säger Elisabeth och Hanna.
Att anlita en dödsdoula kan man göra både som döende och som anhörig till en döende.
– En dödsdoula kan vara länken mellan den döende, de närstående och vården. Det blir lite som en spindel i nätet som kan underlätta för den döende, eller de närstående.
De ser ett stort problem i dagens samhälle med att döden blivit så stigmatiserad.
– Att döden har blivit så skrämmande. För det är slutgiltigt och alla kommer vi att komma dit. Det är bra att det just heter dödsdoula, vi behöver bli mer bekväma med ordet död, säger Elisabeth.
–Det vore bra om det var en rättighet att ha en dödsdoula så att man kan få det man behöver i slutskedet, inflikar Hanna.