Gallerian och Punkt får en nya entréer mot Kopparbergsvägen. Foto: Jonas Edberg

”En attraktiv stad ska ha en attraktiv kärna”

City är inne i en stor omställning. När butiker stänger handlar det om att ersätta dem med annan verksamhet som lockar besökare för att skapa en levande stadskärna. – Det är viktigt att vi får till en bra mix. En attraktiv stad ska ha en attraktiv kärna. Det hänger ihop, säger Tariq Boholm, affärsenhetschef vid Klövern fastigheter i en intervju med Västerås Tidnings bilaga City.

  • Publicerad 18:34, 21 sep 2020

Tariq Boholm, affärsenhetschef vid Klövern fastigheter. Foto: Klövern

Klövern är en av de stora fastighetsägarna i Västerås city. De äger bland annat Centra, Punkt och Gallerian. Alla tre varuhusen är just nu inne i en förändringsprocess – både vad gäller innehåll och utseende.

I en intervju som publicerats i Västerås Tidnings bilaga City berättar Klöverns affärsenhetschef Tariq Boholm om företagets planer för Västerås city.

Enligt artikeln är planerna bland annat att:

• Handeln i Gallerian ersätts med kontor samt att det kommer att bli fokus på vård och hälsa i fastigheten.

• Punkt blir handelsnavet bland fastighetsägarens cityfastigheter.

• Centra kommer i framtiden att bli en mix av olika verksamheter.

Gallerian, där förändringsprocessen varit igång under en tid, är den fastighet som kommer att förändras mest.

– Det som vi närmast kommer att göra med Gallerian är att fasaden mot Kopparbergsvägen ska förändras. Vi tillsätter fönsteryta för att få in dagsljus i lokalerna. Samtidigt är vi i gång och förhandlar med flera aktörer, en större och några mindre inom vård och hälsa, säger han i intervjun.

Tanken är alltså att omvandla Gallerian från att ha varit en handelsgalleria till att i framtiden inrymma kontor och vårdföretag.

– Vi har redan påbörjat omställningen och har flyttat ut butiker till gatuläge, berättar Tariq Boholm.

En ny hyresgäst är redan klar i fastigheten. Det är Handelsbanken som flyttar in i Dressmans gamla lokaler och öppnar inom kort.

En sak som blir kvar är däremot gångpassagen som går genom fastigheten, även om den kommer att uppdateras och få en ny dragning.

– Redan när vi tog över Gallerian tog vi beslut om att behålla gången. Den står för en stor del av husets historia och är lite av DNA:t i hela kåken, säger Tariq.

I samband med att man bygger om passangen skapar Klövern även en ny entré ut mot korsningen Kopparbergsvägen/Stora Gatan.

Västerås cityhandel har genomgått en stor förändring under de senaste åren. Tidigare fanns det fem gallerior i city. Klövern tror dock att handelsutbudet i kvadratmeter kommer att fortsätta minska med tanke på handelns omställning.

Därför är Klöverns strategi att dels flytta ut handeln mot gatorna – och dessutom göra Punkt till ett handelsnav.

– Vi vill skapa en mixad verksamhet där folk flödar i city. Den stora utmaningen är att hitta verksamheter som gör att folk vill stanna i city även efter kontorstid, säger han och fortsätter:

– För detta är handeln en viktig pusselbit, det ska man inte sticka under stol med, men det kommer inte att vara den stora dragaren. Däremot kommer det att vara en byggsten tillsammans med kontor och bostäder.

Precis som i fallet med Gallerian planerar Klövern att bygga om Punkts entré mot Kopparbergsvägen. På det sättet länkas Punkt och Gallerian ihop på ett nytt sätt.

– Vi skapar ett kundvarv där man kan gå genom Gallerian vidare till Punkt och sedan upp mot Centra, förklarar Tariq.

Förutom ny entré jobbar Klövern även på att förbättra matutbudet i varuhuset, och då främst luncher.

– Vi hade tidigare en tanke om en foodcourt, men den har vi delvis lämnat. Vi skulle däremot vilja ha flera mindre aktörer som kan erbjuda ett attraktivt matutbud.

När det gäller Centra jobbar Tariq och Klövern just nu med att hitta nya hyresgäster till Centra efter att Åhléns har aviserat att de ska stänga.

– Jag tror inte att man ska vara så övertygad om att ett blir ett, där 1 000 kvadratmeter handelsyta ersätts med lika stor yta för handel. Kontor är inte hela lösningen heller. Precis som allt annat tror jag att det viktiga är att vi hittar en bra mix som lockar folk till city måndag till söndag. En attraktiv stad ska ha en attraktiv kärna. Det hänger ihop.

En förutsättning för att omställningen ska lyckas är, enligt Klövern, att det byggs fler bostäder i city. Tariq är därför väldigt mån om att projekten med Kopparlunden och Mälarporten kommer igång, då det väntas ge en stor inflyttning till citynära boenden.

– Tittar man på andra jämförbara städer har de en större andel boende i city än vad vi har i Västerås, säger Tariq.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Omfattande stöd till turismnäringen i Västmanland

Almi Mälardalen och Region Västmanland har beviljats stöd från den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från Region Västmanland och Region Örebro län för två systerprojekt som genomförs under...fredag 16/10 19:50

Wåffelbaren flyttar till Björnögården

Storsatsning tillsammans med Aktivt uteliv Bygdens bageri och Wåffelbaren lämnar Kungsbyn. Ny adress: Björnögården. Där blir det en gemensam satsning ihop med Aktivt uteliv. – Nu kommer vi att vara två starka aktörer under samma tak som...torsdag 15/10 13:26

Banken har öppnat i nya lokaler: "Fyller våra behov"

En era är slut. Handelsbankens citykontor som har funnits i samma lokaler på Vasagatan sen 1968 har nu flyttat. I veckan öppnade de det nya kontoret i Gallerian. – Nu fick vi möjlighet att tänka nytt...tisdag 13/10 18:19

Nytt sätt att rensa ogräs gav innovationspris

Västmanlands Skapa-pris delades ut på slottet Något försenat på grund av corona-pandemin, men i veckan delades Skapa-priset ut till två glada vinnare på Västerås slott. Syftet med utnämningen är att lyfta nya idéer - och att ta fram en vinnare...måndag 12/10 15:49

SMAKFULLT

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

Baklavageneralens nya satsning: Ska sälja pizza på Stora torget

Baklavageneralen blir pizzakung! På fredag kväll slår han och hans team upp porten till en nyinköpt foodtruck där de ska sälja pizzaslicar på Stora torget i Västerås. – Vi har haft en stort dröm om...lördag 10/10 7:50

Öppnade bageri mitt under pandemin – blev en succé

Utanför Bageri April ringlar kön lång Efter att ha blivit årets bagare och jobbat på restauranger och bagerier i Stockholm och Västerås valde Kim Lund att tillsammans med sin sambo starta ett eget bageri. Öppningen skedde mitt under...lördag 3/10 7:51

Så blir nya restaurangen i Kopparlunden

Les Chambres är det senaste tillskottet i industrikvarteren: ”Har saknats en fransk krog i Västerås” Nu sprids det franska dofter över det klassiska industriområdet Kopparlunden. Les Chambres har öppnat, med stjärnkocken Stefan Taylor bakom det nya konceptet. – Jag är full av beundran för det...fredag 2/10 21:02

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING