Västeråsaren Diana Kambugu har varit med och skrivit låten Ahumma som artisten C-Joe ska framföra i Melodifestivalen.
Västeråsaren Diana Kambugu har varit med och skrivit låten Ahumma som artisten C-Joe ska framföra i Melodifestivalen.

Dianas energifyllda bidrag klart för Mellon: "Så spännande"

Snart är det dags för svenskarnas stora fest. I februari är det återigen dags för Melodifestivalen och Västerås har även i år med en fot i festen då västeråsaren Diana Kambugu står som en av upphovsmännen till låten ”Ahumma”.

Publicerad Senast uppdaterad

Västeråsbidrag i Melodifestivalen

  • C-Joe kommer att uppträda i deltävling 2 i Göteborg den 10 februari med en glad och positiv afrobeat-låt som uppmanar till gemenskap och inkludering.
  • Diana Kambugu har deltagit i hela processen med att skapa låten tillsammans med Charles Koroma, Michael Didriksson, Palle Hammarlund, Tony Malm och Twice Ice.
  • Låten, som C-Joe redan hade grunden till, producerades av Twice Ice i C-Joes hemland Sierra Leone, och byggdes vidare därifrån.
  • Låten 'Ahumma' är inspirerad av ordet Ahumm, som används i Sierra Leone för att sprida positiv energi inom gruppen. Den handlar om att inte låta sig påverkas av negativa energier och att hitta lugn och ro inom sig själv.

Den här faktarutan har skapats av Labrador AI och korrekturläst av en journalist.

I deltävling 2 i Göteborg lördagen den 10 februari är det dags för C-Joe att uppträda. Diana Kambugu berättar att afrobeat-låten är glad, positiv och vill uppmana till gemenskap och inkluderande.

– C-Joe är en glad person, han ler och ger allt på scenen, har mycket energi och han har ”det”, säger hon.

Diana Kambugu har deltagit i hela processen med att skapa låten tillsammans med Charles Koroma, Michael Didriksson, Palle Hammarlund, Tony Malm och Twice Ice.

För att ge en kort sammanfattning så ringde C-Joe Diana – vilka känt varandra sen C-Joe var 16 år och spelade i en afrobeatgrupp – och sa att han alltid velat vara med i Melodifestivalen. Kunde hon hjälpa honom?

– Jag ringde Tony Malm som jag jobbat med i Wahzaa, och som redan tidigare skrivit bidrag till Melodifestivalen, och han sa ja till att hjälpa oss. Sen anslöt bland annat Pelle Hammarlund, även han låtskrivare till artister i Melodifestivalen och sen gjorde Michael Didriksson mig glad då han också valde att vara med, berättar hon.

Och sen så rullade det på.

– Vi är ett jättebra team, och det var viktigt att vi alla mådde bra hela tiden. Det här är så spännande, speciellt att det hela faktiskt hände på grund av mig, skrattar Diana.

Låten som C-Joe redan hade grunden till producerades av Twice Ice i C-Joes hemland Sierra Lione, och de fortsatte att bygga vidare därifrån.

– Vi kände att vi måste fundera på vad det svenska folket vill ha och att vi behövde ta det lite sakta med afrobeat eftersom den genren inte har välkomnats lika bra i Sverige som i övriga världen. Vi vill ha afrobeat, men på ett sätt som passar svenskarna och jag tror faktiskt att vi har stor chans att vinna!

Efter att ha jobbat hårt med låten var ”Ahumma” färdig att spelas in i studio Tim.

– ”Ahumma” är inspirerad av ordet Ahumm. I Sierra Leone använder man mycket humm-ljud för att jobba och sprida positiv energi inom gruppen. Den handlar om att allt som skiner där ute inte är guld och att man inte ska låta sig bli påverkad av yttre faktorer eller negativa energier. Man ska hitta lugn och ro i sig själv.

Slutligen uppmanar Diana Kambugu alla duktiga artister att skicka in bidrag till Melodifestivalen.

– Bor man i Sverige och älskar Mello så ska man skicka in ett bidrag. Det kan hända vem som helst att man får med en låt. Jag älskar hela Mello-konceptet – alla har en chans.

En annan västeråsare deltar

Med som upphovsman till ett annat bidrag i 2024 års Melodifestival är västeråsaren Mattias Andréasson (bilden) med låten Take my breath away framförd av Kim Cesarion.Powered by Labrador CMS