Karin Persson, Berzan Ferho, Rebecca Harrysson och Sandra Servat.

”Den här kursen förändrade mitt liv”

Sedan 12 år tillbaka har Västerås folkhögskola drivit SMF (Studiemotiverande folkhögskolekurs) som beskrivs som en kurs där man får tid för att sätta upp och nå personliga mål.

Publicerad

På Folkhögskolan på Bäckby tillkommer det löpande nya studerande till SMF eller Inspirationskursen som den också kallas.

– Kursen är 13 veckor med löpande antagning och beslut fattas av Arbetsförmedlingen. Den är till för personer som är inskrivna på Arbetsförmedlingen och saknar fullständiga grundskole- eller gymnasiebetyg. Målet är att hitta en hållbar framtidsplan för individen, säger Karin Persson, pedagog på SMF.

Hon fortsätter:

– Många som kommer hit har inte de bästa erfarenheterna av studier av olika anledningar och därför möter vi människor där de är och jobbar mycket med individen men också mycket med gruppen så att man lär sig av varandra.

Varje vecka av kursen har ett nytt tema och innehåller föreläsningar, grupparbeten, diskussioner, studiebesök och individuellt arbete. Kursdeltagarna har även möjlighet att träffa studie- och yrkesvägledare. På Bäckby har kursen ett högt intagningsantal berättar Karin.

– SMF finns på många olika folkhögskolor och har funnits sedan 2010. Enligt Arbetsförmedlingen, som vi har ett väldigt bra samarbete med, stod Västerås folkhögskola förra året för ca 20% av all SMF-verksamhet.

Västerås Tidning får träffa tre kursdeltagare, Berzan Ferho som avslutade kursen för ett och ett halvt år sedan, Rebecca Harrysson som avslutade kursen i november och Sandra Servat som precis har påbörjat kursen.

Ljuset i tunneln

För Berzan blev kursen ljuset i tunneln i en tung period. Under pandemin förlorade han sitt jobb och hamnade i en deppig period.

– Jag har alltid sagt att den här kursen förändrade mitt liv, man fick tillbaka livet och det fanns något att vakna upp till och sysselsätta sig med. Tack vare mentorerna motiverades jag till att börja studera igen och jag sökte direkt till en annan kurs på folkhögskolan som jag går nu, säger Berzan.

Rebecca beskriver även hon kursen som livsförändrande.

– Innan jag började satt jag i princip bara hemma för det mesta. Jag klarade aldrig av grundskolan fullt ut och kunde inte söka in till gymnasiet. Först gick jag till Jobbcentrum i Enköping som skickade mig vidare hit och jag började med halvtid för att få en mjukstart. Jag tyckte att det var jätteläskigt att börja och var inte van med något schema överhuvudtaget, men att hamna i ett socialt sammanhang och träffa nya människor motiverade mig att komma hit oftare. Det tog knappt två veckor sedan var jag här varje dag, säger Rebecca.

Hon fortsätter:

– Jag har insett att det finns jättemycket jag kan göra, det trodde jag inte att det fanns. Nu har jag börjat läsa en kurs på folkhögskolan i centrala Västerås.

Sandra Servat medger att hon började kursen mest för att hon blev skickad av Arbetsförmedlingen, men att hon blev engagerad redan första dagen.

– Jag fick ingen gymnasieexamen och det var mest för att upplägget i skolan aldrig riktigt har funkat för mig, men här är det mer kravlöst och inspirerande vilket passar mig. Första veckan var temat demokrati och det hade jag aldrig intresserat mig för innan, men det var så intressant genom hela veckan och här har jag fått information om vilka möjligheter jag har, säger Sandra.

Karin Persson beskriver kursen som en trygg mellanlandning i en stressig värld.

– Vi vill att man ska ha tid att landa här och komma fram till vad man vill och vilka färdigheter man har och ges möjligheter att växa som person, säger Karin.

Powered by Labrador CMS