Några av de sju stipendiaterna – Emma Hedlund Vestin, Arina Katchinskaia, Bo Ljung och Ulrika Segerberg.

De får Västerås stads kulturstipendium

Västerås stad har utsett 2023 års kulturstipendiater. De är sju till antalet där den största summan på 80 000 kronor tilldelas frilansskribenten, författaren och föreläsaren Jessica Haas Forsling.

Publicerad Senast uppdaterad

Varje år delar Västerås stads kulturnämnd ut kulturstipendier till kulturutövare som är uppvuxna, verksamma eller boende i Västerås. Stipendiet kan sökas inom kulturarv, scenkonst, litteratur, bild samt övrigt konstuttryck.

Vid kulturnämndens sammanträde den 23 mars beslutades vilka som blir 2023 års stipendiater.

Totalt har det kommit in 46 ansökningar. I år delas det ut ett arbetsstipendium på 80 000 kronor samt sex stipendier på vardera 30 000 kronor, totalt 260 000 kronor. Fyra av stipendiaterna har inte fått Västerås stads kulturstipendium tidigare.

Liksom förra året blir det en offentlig stipendieutdelning i samband med nationaldagsfirandet på Djäkneberget den 6 juni.

Här är årets stipendiater i en sammanfattning:

Jessica-Hass-Forsling tilldelas det tyngsta arbetsstipendiet på 80 000 kronor.

Litteratur

Jessica Haas Forsling, arbetsstipendium 80 000 kronor

Motivering: ”Livet skuggas av en epilog”, skriver Jessica Haas Forsling, och hennes närhet till sitt förflutna är påtaglig. Med en språkligt säker stil driver författaren sina historier framåt och på ett personligt sätt sorterar hon in sig själv i sina förmödrars led och väljer att omfamna sin kulturella identitet. Trots att motiv som arv, förlust och förtryck framträder starkt, förmedlar Jessica Haas Forsling en känsla av hopp.

Bild

Anna Hulth, 30 000 kronor

Ulrika Segerberg, 30 000 kronor

Bo Ljung, 30 000 kronor

Scenkonst

Emma Hedlund Vestin, 30 000 kronor

Arina Katchinskaia, 30 000 kronor

Torbjörn Grass, 30 000 kronor

Powered by Labrador CMS