
De bygger smått – men med stor glädje
På Länsmuseets utställning Hållbara rum pågår samtidigt ett bygge av ett tiny house, ett litet hus på hjul. Det är tre kvinnor i föreningen FLIKS, Folkbildning för kreativt skapande, som med stor nyfikenhet och mängder av idéer bygger huset.
Jag fick upp ögonen för tiny house och gick en kurs i dalarna där jag var med och byggde ett hus. Och när jag kom hem så var jag så himla sugen på att bygga ett själv
Västerås Tidning träffade kvinnorna som under mycket skratt och prat berättade om bygget.
Sarah Swärd, Ksenija Komazec och Elsa Vaara är kvinnorna bakom projektet. Iden fick Sarah som frågade de andra om de ville vara med och bygga ett tiny house, de andra nappade på iden, de fick tag i lokalen på Länsmuseet och körde igång.
– Jag fick upp ögonen för tiny house och gick en kurs i dalarna där jag var med och byggde ett hus. Och när jag kom hem så var jag så himla sugen på att bygga ett själv, berättar Sarah.
Hon frågade sina vänner om någon ville vara med och Ksenija nappade direkt.
– Ja, jag vill också bygga ett tiny house, säger hon. Och lite senare anslöt Elsa.
Först tänkte man bygga var sitt tiny house men insåg snabbt att då ingen av dem tidigare byggt ett hus så kunde det vara bra och börja med att bygga ett tillsammans.
– Men samtidigt så tänkte vi – hur svårt kan det vara? skrattar Ksenija.
Fantasin styr
Tanken är att huset ska vara hållbart och byggas med så mycket återvunnet material som möjligt. De har frågat runt och lyckats fått andrahandsvirke av byggvaruhus och privatpersoner och till exempel köpt fönster på Blocket.
För att få hjälp att komma igång behövdes en snickare. De ville helst ha en kvinna för att komma ifrån det traditionella där män lär ut till kvinnor.
– Det var inte så lätt, vi letade överallt och frågade på olika forum.
Men till slut så kom Sarah i kontakt med Geraldine som bor i Frankrike och Norge och själv höll på att bygga ett tiny house och hon ville gärna hjälpa till.
– Nu har hon varit i Västerås några gånger och hjälpt oss, säger Sarah.
Huset har tagit form efterhand. Det finns ingen ritning utan de låter fantasin leda dem i bygget.
– Men Geraldine pushar oss framåt genom att kräva olika beslut, säger de.
De gillar att leka, upptäcka, att låta fantasin ta plats.
– Det finns till exempel två hål i golvet, vi ville utforska vad vi kunde göra med dem, ska de bli en duschkabin, ett skafferi eller en myshörna?
Kurser för kvinnor
Planerna är att ha huset färdigt till sommaren, men då man snart får flytta ut ur Länsmuseets lokaler till en lada utanför stan så vet de inte riktigt hur mycket de kan jobba över vintern.
Föreningen har även kurser för andra kvinnor, eller ickebinära, som får komma och hjälpa till med det som står på tur att göras.
– Vi vill ge kunskap till tjejer för att de ska kunna vara med på samma sätt när det byggs som män. Att få kunskap för att våga.
Förutom själva byggandet ställs i början av kursen frågan ”Vad är det att bo för er?”
– Vi får jätteintressanta svar. Det handlar inte om själva boendet, man pratar inte om att man behöver ett badrum eller ett kök, utan mer om sina vanor i livet, sina vänner och relationer, avslutar Elsa.
För mer information se: www.vastmanlandslansmuseum.se


