Anette Fransson och Kim Petersohn Esentals från RF-SISU Västmanland.
Anette Fransson och Kim Petersohn Esentals från RF-SISU Västmanland.

Barn fick testa idrotter: ”Bidrar till så mycket”

Det var högt i tak, mycket skratt och hög ljudnivå under Idrottens dag då runt 500 femteklassare från 10 olika skolor fick möjlighet att prova på 19 olika idrotter från 18 olika föreningar. Syftet med dagen är att inspirera till mer rörelse och visa på den mångfald av idrotter som finns.

Publicerad Senast uppdaterad

Kim Petersohn Esentals, RF-SISU Västmanland, kontaktperson för Idrottens dag, berättar att Idrottens dag startade runt 2017 i samband med projektet Rörelsesatsning i skolorna.

De kommer inte alls upp i de nivåer som de behöver röra sig på, vilket i sin tur är ett hot mot vår folkhälsa

Anette Fransson, verksamhetschef
på RF-SISU Västmanland

– Idrottens dag kommer egentligen från en EU satsning i Ungern – European week of sports, som körs samma dag i hela Europa.

Enligt forskning rör sig dagens barn och ungdomar alldeles för lite.

– De kommer inte alls upp i de nivåer som de behöver röra sig på, vilket i sin tur är ett hot mot vår folkhälsa, säger Anette Fransson, verksamhetschef på RF-SISU Västmanland.

Under dagen kan barnen bland annat prova på bowling, Friskis & Svettis, VSK, innebandy, padel, tennis, karate och golf. Dessutom finns E-sport representerat, vilket är invalt som en ny medlem i Riksidrottsförbundet.

Sporterna som utövades:

Padel 

Bordtennis 

Tennis 

Golf 

Ishockey 

Badminton 

Friidrott 

Karate 

Friskis&svettis 

Skridskor 

E-sport 

Basket 

Dans 

Handboll 

Innebandy 

Bandy 

Skidor 

Orientering

– Så E-sport räknas också som en idrott. Och man vill visa på att man även behöver vara i form för att orka spela länge, det krävs ju en viss fysisk prestation, säger Anette.

Dagen genomförs på både Mälarenergi Arena och Bellevuestadion.

– Hälften av barnen startar på ett ställe, har en fruktstund och sen byter man lokal med varandra och fortsätter därefter på nästa ställe så att alla har möjlighet att prova på de 19 idrotterna.

Anette och Kim tycker att det är jättekul att se att så många testar alla olika sporter som finns under dagen. Och säger att idrottsrörelsen inte bara handlar om den fysiska aktiviteten, även om den är jätteviktig.

– Den bidrar till så mycket mer. Dels är det ju förstås den fysiska aktiviteten, men det är också gemenskapen och att vara en del av ett sammanhang.Man har försökt att anpassa dagen efter önskemål från barnen i Västmanland.

– Vi lyssnar in och hör vad man kanske är nyfiken på och saknar. Till exempel var bowling en av de sporterna. Och nu när vi för första gången kör inomhus så kan vi även erbjuda det. De olika idrottsföreningarna får även de en chans att visa upp sig.

Dagen arrangeras över hela landet av Riksidrottsförbundet och RF-SISU, här i Västerås tillsammans med RF-SISU Västmanland.

Powered by Labrador CMS