Västerås Sinfonietta och Magnus Lindgren.
Västerås Sinfonietta och Magnus Lindgren.

Ärofyllt Nobeluppdrag för Västerås Sinfonietta och Magnus Lindgren

Tillsammans med Fryxellska skolans flickkör ska en ensemble ur Västerås Sinfonietta under ledning av Magnus Lindgren stå för musiken under Nobelbanketten i Blå hallen.

Publicerad

När kungligheter och pristagare minglar och äter under den i SVT direktsända Nobelmiddagen i Stockholms stadshus den 10 december, kommer det i år att ske till ett musikaliskt arrangemang signerat jazzmusikern, Grammyvinnaren och västeråsaren Magnus Lindgren, skriver Västmanlandsmusiken i ett pressmeddelande.

– Det känns som en stor ära att få det här uppdraget, säger han. 

– Magnus Lindgren har skapat unik musik för en grupp musiker ur Västerås Sinfonietta tillsammans med flickkören från Fryxellska skolan. Detta Västeråslag bildar tillsammans med några stockholmsbaserade artister en helhet som aldrig tidigare har genomförts. Detta är helt skräddarsytt bara för Nobelbanketten, säger Rikard Gateau, konstnärlig chef på Västmanlandsmusiken. 

Sara Hammarström, flöjtist, är en av musikerna som ska vara med under kvällen. 

– Det är ju festernas fest så det känns jättekul, vi alla i Sinfoniettan blev väldigt glada över uppdraget. Speciellt roligt är det att det är så stort fokus på blåsarna. Magnus Lindgren är så himla begåvad och allt han gör blir väldigt bra. Vi ser verkligen fram emot detta, säger hon.

Det musikaliska programmet består av stycken som framförts under tidigare Nobelmiddagar. 

– Vi har ledorden ”eko” och ”groove”. Dels för att Blå hallen i stadshuset har så mycket akustik och dels är det en parallell till ekot av musiken som spelats tidigare på de här banketterna. Men även en hyllning till alla geniala nobelpristagare genom åren. Det kommer att bli varierat med lågt och högt tempo, funk och opera, säger Magnus Lindgren.

När det musikaliska programmet klingat färdigt i Blå hallen i Stockholm kommer tonerna att följa med till Västerås. 

– Vi kommer att bjuda på en liveversion av denna Nobelcocktail på Galakonserten under Västerås Jazz Festival. Magnus Lindgren har blivit en i gänget hos oss och det kommer märkas även under jazzfestivalen, säger Rikard Gateau. 

Powered by Labrador CMS