Peter Westerlund i sin fiolverkstad. Foto: Helena Andersson

Ansedde fiolbyggaren prisas av kungen

Peter Westerlund, som nyligen flyttat till Västerås, är en av få i Sverige som lever på att bygga fioler. Och det är inte vilka fioler som helst han bygger – hans fioler används för spel på de stora internationella arenorna.

  • Publicerad 08:52, 11 sep 2021

Intresset för fioler var inte helt självklart, Peter säger att han på 70-talet målade och ritade mycket och även hade utställningar, bland annat i Fagersta.

Senare började han plugga till lärare i Umeå. Han tyckte att det var lite coolt med musikinstrument så när han flyttade dit så tog han med sig en gitarr, en blockflöjt och en fiolstråke.

– Blockflöjten snidade jag till och lite senare tog jag fram fiolstråken och började titta efter strängar.

Det hela slutade med att han köpte en billig fiol och började spela.

– Sen fick jag veta att det fanns fiolbyggare som gjorde fioler och jag tänkte, här ska det byggas!

Han åkte ned på stan och köpte material och sen började han bygga.

– Jag plitade ihop en fiol på nio månader och jag var jätteglad och nöjd över hur den lät. Men jag fick även reda på att jag hade gjort fel, det var inte så man skulle göra, jag hade börjat i fel ände.

Han tog reda på mer information både via litteratur och via andra fiolbyggare.

– Jag tänkte att nu ska jag bli en konkurrent till Stradivarius och började göra en till.

Den tredje fiolen han byggde blev såld för 3 000 kronor.

– Då fick jag möjlighet att köpa material så jag byggde fler och fler fioler och priset ökade. 1985 fick jag registrera in en firma för att de började bli så dyra.

Peter spelar själv folkmusik och säger att spelningen har tagit honom runt i världen.

– Jag har till exempel varit över i Amerika en tio, tolv, gånger och spelat över allt i från Manhattan till Los Angeles. Ute i världen så tycker man att svensk folkmusik är jättehäftig, men här gör man inte det, jag vet inte om det beror på att vi skäms, eller vad det kan vara, säger han.

Efter ett antal år så växte fiolbyggandet och från jobbet som lärare sa han upp sig 1990 därför att fiolbyggandet gav honom mer både själsligt och pengamässigt.

Hans fioler säljs mest utomlands, bland annat till Spanien, Tyskland, Australien, Amerika och Rumänien.

– Men jag säljer självklart även i Sverige.

Peter säger att en bra fiol är en fiol som har många egenskaper.

– Man ska till exempel kunna spela väldigt tyst och väldigt stark, den ska vara jämn över strängarna och ha olika färg i tonerna. Det är det som är mitt jobb att få så många möjligheter som det går i mina fioler.

För att sprida fiolbyggandet har Peter lagt ut en videoserie på Youtube med över 100 videos.

– Jag säger precis allt, alla hemligheter. Den gjorde jag för att jag inte vill gå i graven med mitt sätt att bygga, för jag gör inte så som det lärs ut på fiolbyggarskolor, utan jag är väldigt långt ute på min gren.

Han säger att väldigt många hör av sig och säger att hans sätt är ett jättebra sätt.

– De som är ikoner i branschen tror jag knappast skulle byta sitt sätt att bygga, men jag tycker att, här, här har ni mitt sätt att göra, och det är ett sätt som funkar väldigt bra.

Han har hittills gjort 413 instrument, han gör ett i taget från grunden och säger att det skulle bli mycket tråkigt att göra fler på en gång.

Nu i oktober ska Peter Westerlund få medalj av kungen, Konungens medalj av femte storleken med högblått band, om det inte blir uppskjutet igen på grund av coronan.

Såld till USA. Peter Westerlunds instrument nr 411, violin. Modell Giuseppe Guarneri "del Gesu". Såld till kund i USA. Foto: Peter Westerlund

Peter Westerlund med en av sina hittills 413 instrument. Foto: Helena Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Lågt nyföretagande i Västmanland

Nu sjunker åter nyföretagandet efter det senaste årets uppgång. Under juli månad nyregistrerades 12,1 procent färre företag på Bolagsverket än i juli förra året visar Nyföretagarbarometern från...tisdag 3/8 15:22

ABB köper europeiskt robotföretag

Robotföretaget ASTI köps upp av ABB, meddelade företaget i ett pressmeddelande i veckan.fredag 23/7 9:47

Efter 22 månaders uppgång – nu sjunker arbetslösheten i Västmanland

Sedan juni 2019 har arbetslösheten i Västmanlands län ökat, men i maj vände utvecklingen då andelen arbetslösa sjönk jämfört med året innan. Under maj månad rapporterade Västmanland en total...tisdag 15/6 21:03

Han är Årets företagare i Västerås

Coronakrisen satte tillfälligt stopp för TB Printsolutions kraftiga tillväxt. Nu har företagets vd Jonas Bergström utsetts till Årets Företagare i Västerås – och siktar nu på att få företaget att...söndag 30/5 13:32

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING