
Tänk på det här i rötmånadstider
Slutet av juli och början av augusti kallas traditionellt för rötmånaden. Nu är det extra viktigt att hålla viktigt att hålla kylvarorna kalla och ha en bra hygien i köket. Här listar vi några tips från Livsmedelsverket vad man ska tänka extra mycket på:
► Våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten. Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur.
► Håll maten kall från butiken till hemmet.
► Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.
► Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
► Håll varm mat varm och kall mat kall.
► Eventuella rester ska snabbt tas om hand och kylas ned.
► Det kan bli mycket varmt i bilen under varma sommardagar. Ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar eller en kylväska med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen när du handlar.
► När du kommer hem: se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden förkortas om maten står framme i rumstemperatur.
► Tvätta händerna innan du ska laga mat, efter toalettbesök och efter att du varit i kontakt med djur. Handsprit/alkogel och våtservetter fungerar också i avsaknad av vatten.
Varma och fuktiga sommardagar är en utmaning. Då trivs bakterier och mögel allra bäst, både såna som förstör maten och såna som kan göra oss sjuka. Men råden är egentligen desamma som under andra tider på året.