Stora skillnader på elnätsavgifter i länet

Nils Holgerssongruppens kartläggning av elnätsavgifterna visar att elnätspriserna har ökat med i snitt 2,5 procent sedan förra årsskiftet.

Publicerad

En kartläggning gjord av Nils Holgerssongruppen visar att det är stora skillnader på elnätsavgifterna i landet, men även på lokal nivå. De dyraste kommunerna i Västmanland är Norberg, Skinnskatteberg och Surahammar medan Arboga, Hallstahammar, Kungsör, Köping och Västerås är billigast.

På fem år har elnätsavgiften i länet stigit med 16,6 procent.

För boende i Norberg, Skinnskatteberg och Surahammar kostar elnätsavgiften i snitt 3 300 kronor per år för en genomsnittlig lägenhet. I övriga kommuner ligger avgiften på cirka 2 500 kronor per år.

– Det inte rimligt att elnätsavgiften ska skilja så mycket beroende på var du bor. Som konsument kan du inte välja elnätsbolag och för många står elnätsavgiften för mer än hälften av den totala elkostnaden. Därför är det av största vikt att avgiften sätts på ett transparent och förutsägbart sätt, säger Mari-Louise Persson, ordförande Nils Holgerssongruppen, i ett pressmeddelande.

Kartläggningen visar att elnätspriserna har ökat med i snitt 2,5 procent sedan förra årsskiftet.

– Vi noterar att elnätspriserna stiger igen efter en tillfällig nedgång föregående år. Visserligen är det en försiktig uppgång men totalt sett bli det ändå kännbart för hushållen – särskilt i de delar av landet där elhandelspriserna har skenat i väg. Vi ser dessutom att det osäkra omvärldsläget gör att elnätsbolag har aviserat om höjningar nu under våren, säger Mari-Louise Persson, ordförande Nils Holgerssongruppen.

Powered by Labrador CMS