Nyhetsåret från A till Ö

Händelserna som dominerade nyhetsåret i Västerås under 2021. Vi börjar med A och avslutar med Ö. Häng med!

Publicerad

Alicia Brännback. Den unga Västeråstjejen är fullkomligt dominant i sin sport taekwondo. Vid SM i december vann hon sitt sjunde raka SM-guld.

Så här kommenterade hon guldet:

”Det här SM-tecknet blev ett av mina mest värdefulla då det har varit två tuffa säsonger under pandemin utan att riktigt få visa vad man går för”.

Bjurhovdabranden. I augusti började det brinna i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Bjurhovda. Branden spred sig snabbt via vinden till taket och de boende fick evakueras. Stora delar av byggnaden fick stora skador och flera familjer blev utan bostad.

Covid/Corona. Ja, precis som under 2020 har virusspridningen dominerat nyhetsrapporteringen under året.

Dingisar. Initiativtagarna Emma Nilsson och Marcus Björklund fick priset som Årets Västeråsare under 2020 för sitt sätt att locka barnfamiljer till motionsspåret i Dingtuna. Under 2021 fortsatte de arbetet med bland annat ett Dingislopp och en häftig halloween-runda.

Encrochat. Polisen knäckte de kriminellas kommunikationstjänst och helt plötsligt kunde de i realtid följa de kriminella nätverkens planer. Flera ledargestalter i den undre världen kunde därför sättas bakom lås och bom – både internationellt, nationellt och lokalt i Västerås.

Flygplatsval. Efter en lång kamp med namnunderskrifter lyckades folkinitiativet ”Bevara flygplatsen” att få till en folkomröstning om flygplatsens framtid. Resultatet av folkomröstningen var tydligt: västeråsarna vill ha kvar sin flygplats.

Det var ett stort gäng som hade samlats på pressträffen och berättade om golfsatsningen som ska sätta Västerås och Västmanland på golfkartan på allvar. Från vänster: Sofie Lidholm, Visit Västerås, Vicki Skure-Eriksson, ordförande nämnden för idrott, fritid och förebyggande, Magnus Jansson, idrottschef Västerås stad, Roger Skanser, ordförande Västmanlands golfdistriktförbund, Marielle Fred Piehl och Christer Johansson, Orresta golf och konferens, Frida Bräster, Svenska golfförbundet, Cina Koskinen och Josefine Odenring, Västerås golfklubb samt Pernilla Törngren, Visit Västerås. Foto: Jonas Edberg

Golfsatsning. I samband med årets upplaga av stortävlingen Anna Nordqvist Västerås Open avslöjades det att Västerås gör en ny storsatsning på golfarrangemang. Satsningen ska göra Västerås och Västmanland till en av Sveriges främsta golfdestinationer.

Storsatsningen innebär bland annat att internationella stortävlingen Västerås Open lever vidare i ytterligare två år samt att Västmanland får golfens SM-vecka.

Hemester. Vanligtvis brukar Västerås tömmas på folk under semestermånaderna. Men under coronasommaren 2021 blev Västerås helt plötsligt ett besöksmål att räkna med och antalet besöksnätter ökade markant i kommunen.

Inställt. Ja, säg vad som inte blev inställt under 2021... Summer Meet, Cityfestivalen och Barnfestivalen blev det i alla fall. Guldstänk blev av, men digitalt. Vinmässan och Rockfesten hittade en lucka under hösten när smittspridningen hade tagit en liten paus. Men i övrigt var det inte mycket som kunde genomföras som planerat.

Joakim Björkman. Västerås stora (men lilla) paragolfstjärna Joakim Björkman tog under året klivet till att bli proffs och tillhör numera P4M Golf Managements stall: ”Det här är ett erkännande, helt klart. Det är ett stort steg inom paragolfen att ingå i ett management, att visa att du är en elitidrottare som vilken person som helst och kan göra karriär”, sade han till Västerås Tidning när kontraktet var påskrivet.

Kärleksbombningar. Under hela sommaren kärleksbombades västeråsarna från skyn. Detta genom att uppvisningspiloterna Jacob Holländer och Bengt Andersson ”ritade” hjärtan på himlen över Västerås med sina flygplan.

Lögarängen. Det nya utebadet stod egentligen klart redan till sommaren 2020. Men på grund av pandemin sköts premiären upp. Men i maj i år kunde badhuset öppna utomhusområdet – till alla barnfamiljers stora glädje.

Mälarporten. Västerås största byggnadsprojekt på väldigt länge har tagit flera steg under året. Största klivet togs nu under december när planen för det nya resecentrumet och den tillhörande stadsdelen skickades ut för granskning.

Arbetet med att få upp Napoleon till ytan har pågått under hela veckan. Så här långt hade man kommit på lördagsförmiddagen. Foto: Jonas Bergkvist

Napoleon. I januari sjönk kryssningsfartyget Napoleon af Västerås vid sin kajplats nere i hamnen. En stor räddningsaktion inleddes och ägaren Radoslav ”Radde” Milutinovic fick till slut upp sitt kära skepp, men några kryssningar blev aldrig möjliga att genomföra under sommaren.

Omikron. När det kändes som att ljuset började komma tillbaka dök en ny variant av coronaviruset upp. Omikron spred sig snabbt världen över – och satte stopp för mångas planer under jul och nyår.

Polishus. Sedan flera år tillbaka har det planerats för ett nytt polishus i Västerås. Under hösten 2021 klubbades planen och snart kan den nya polisstationen börja byggas.

Quit. Polischefen slutade. Efter bara ett och ett halvt år på positionen kom beskedet att Sara Ekström slutar som chef för lokalpolisområde Västerås. Istället klev Lars Jansson med omedelbar verkan in som tillförordnad chef. Orsaken till chefsbytet är ännu okänt och enligt uppgifter i media kom bytet ”som en blixt från klar himmel”.

Restriktioner (eller heter det rekommendationer?) Ja, det är något som vi har lärt oss att leva med. Men vad vi fortfarande inte vet är hur vi som privatpersoner egentligen ska förhålla oss till råden.

Sätra. Västerås är på väg att få en helt ny stadsdel. I slutet av året togs det första spadtaget till området som ska bli hållbart, naturnära och i slutändan bli hem åt tusentals västeråsare.

Tusse och hans dansare. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Tusse. Hur mycket västeråsare han egentligen är går väl att diskutera. Men vi är ändå stolta över vår Tusse. I våras gick han och vann Mellon och fick äran att representera Sverige i Eurovision.

Universitet. Drömmen blir verklighet. Under året tog regeringen beslutet som vi väntat på så länge: Mälardalens högskola blir universitet. Den 1 januari byter därför MDH namn till MDU.

Vaccin. Första dosen kom, andra dosen kom. Nu är det tredje dosen som ska tas. Vaccinet verkar ha get effekt på vården, då antalet inlagda med svåra besvär av covid-19 minskat kraftigt trots en hög smittspridning.

Wiesner. Emma från Västerås är det senaste politiska stjärnskottet i Europa. Bara 28 år gammal tog centerpartisten under våren plats i EU-parlamentet.

X-plosioner. En kväll i november började en lastbil att brinna på E18. Lastbilen var lastad med gastuber som snart började explodera. Smällarna hördes över stora delar av Västerås och E18 fick stängas av under mer än ett dygn för att säkerställa olycksplatsen.

Yes! Västerås Tidning tog under året hem priset som årets lokalsajt vid den årliga Gratistidningsgalan i Stockholm. Gratis till er – och grattis till oss!

Zzzzz… Har inte 2021 varit ett av de mest händelselösa åren någonsin? Förutom en skön och solig sommar har restriktioner och uppmaningar om försiktighet legat som ett täcke över året.

Återkomst till arbetsplatserna. Under hösten släpptes råden om hemarbete tillfälligt. Det betydde att många kunde återvända till sina arbetsplatsen och äntligen fick träffa sina kollegor igen.

Äntligen! Det har pratats om det i flera år, men i år kom beskedet: Västerås blir värd för SM-veckan 2024. Det betyder att vi har en publikfest av megamått att se fram emot med massor av idrott i toppklass.

Önskemål. Att vi under 2022 ska vinna kampen mot coronan!

Powered by Labrador CMS