Salvatore ”Salle” Macri med sin paradrätt Spaghetti al pomodoro. Foto: Jonas Bergkvist

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring. Nu – 57 år senare – avslöjar han hemligheten och bjuder Smakfullts läsare på receptet till sin berömda Spaghetti al pomodoro. – Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig, säger Limones kökschef med ett leende.

  • Publicerad 13:26, 6 okt 2019

Med få produkter – tomatsås och spaghetti – tillhör kanske rätten pomodoro inte den högre kockskolan i mångas ögon.

– Här i Sverige är det många som tycker den är lite tråkig och smaklös och den finns oftast på den billigaste pizzan Margherita, säger Salvatore ”Salle” Macri.

Men i Italien är symbolvärdet desto högre.

– Spaghetti med tomatsås är en symbol för italiensk mat, den är given vid familjemidagar och dessutom grundentill många andra pastarätter.

– Ett enkelt recept men långt ifrån lätt att tillaga. Det finns oändliga variationer och för att hitta den perfekta balansen i smaken med krämighet och sötma är valet av tomat och pastan viktig, säger Salle.

Han menar att rätten är ett riktigt test för dem som älskar att laga mat hemma, men också för stjärnkockar som bevarar hemligheterna i sina perfekta versioner av denna tidlösa klassiker.

Nu är 66-åringen redo att dela med sig av sin alldeles egen variant av pomodoro.

– Det är väl på tiden efter 57 år, säger han.

För det är en rätt som han lärde sig redan som nioåring av sin mamma hemma i Kalabrien – och receptet har han fört vidare till barn och barnbarn med stor framgång.

Men den har gjort succé på flera olika sätt.

– Min ex-fru föll för mig inte bara för att jag var snygg utan också för min spaghetti al pomodoro, säger Salle med ett gott skratt.

Som för många andra kockar är bra råvaror a och o i Salles matlagning.

– Min mamma sa alltid ”Salvatore, kom ihåg att det är råvarorna som gör kocken”.

Förutom råvarorna har ”Salle” tre ingredienser som han gärna kryddar sin matlagning med:

– Kärlek, fantasi och respekt!

Spaghetti al pomodoro à la Salle Foto: Jonas Bergkvist

Spaghetti al pomodoro à la Salle

Så här tillagar du Limones kökschef egen pomodoro. Receptet gäller för 4 personer.

Det här behöver du:

800 g. Hel burk tomat typ San Marsano eller Mutti

1 dl kallpressad olivolja extra virgin

2 msk strimlad rödlök

2 klyftor vitlök

10 blad färsk basilika

1,5 tsk salt

2 st chilipeppar

Parmesanost (som man själv tycker)

400 g spaghetti (helst bio) eller annan typ av pasta

Gör så här:

Tomatsåsen

1. Finstrimla löken och vitlöken.

2. Fräs olivolja i en kastrull på medelhög värme så att löken får svettas lite.

3. Rör om och tillsätt sedan tomaterna och färsk basilika, salt och chilipeppar.

4. Låt tomatsåsen koka lite smått i ca 30-40 min på svag värme, rör om hela tiden och krossa tomaterna samtidigt så att smakerna kommer fram.

5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Glöm inte att salta vattnet.

Servering

Blanda pastan med tomatsåsen och lägg upp snyggt på en tallrik. Riv över med parmesan och toppa med en fin kvist färsk basilika.

Om så önskas: Plocka bort chilin och hacka åt den person som önskar för att undvika att det blir för starkt för alla runt bordet.

Buon Appetito!

Goda grannar. Patric Anderson och övriga sommelierer på Vinoteket har ett nära samarbete med ”Salle” & co hos Officershus-grannen Limone. Här avnjuter duon kökschefens al pomodoro. Foto: Jonas Bergkvist

Vinexperten: ”Speciellt med italienska viner”

Smakfullts vinexpert Patric Anderson tipsar om rätt vin till Spaghetti al pomodoro.

Jag är skolad i att det egentligen inte spelar någon roll vad vinet har för anknytning till maten rent geografiskt. Det är smaken på maten som ska avgöra vilket typ av vin du väljer. Man kan ha australiskt vin till spansk paella. Men det känns mer naturligt att välja ett spanskt vin.
Det finns dock ett undantag och det är Italien.

Här kommer nästan varje maträtt från ett visst område inom landet och det området har producerat ett visst vin i flera hundra år. Maten har växt fram tillsammans med just det vin som kommer från samma område. Smakerna har anpassats till att bli ett ljuvligt möte med syran, strävheten, sötman och frukten från traktens vin.

Systembolaget har ett ganska brett utbud av italienska viner, men de flesta måste beställas. Jag har därför här nedan valt två viner som går att plocka direkt ur hyllan och som passar till Salles recept. Även om de geografiskt inte är exakt.
 

Smakerna i Salles recept hör hemma i hans hemtrakter i Kalabrien. Där görs jättetrevliga viner på druvor som man inte finner i så många andra regioner.

Vanligast är druvan Gaglioppo, men vin görs även på Greco Nero, Greco Bianco, Magliocco, Nerello Cappuccio samt några till.
Till 90 procent är det rött vin som produceras men den lilla andel vitt som görs är också gott.
Vinerna jag tipsar om här finns på Systembolaget Hälla i Västerås. Det går bra med både rött eller vitt till Salles recept, ta det som ni föredrar.
 

Romano & Adamo

Italien, Kalabrien

Nr 2477 – 105 kr

Detta vin kommer från Cirò som är Kalabriens mest kända vinområde. Cirò ligger längst ner på den ”italienska stöveln”, inte så långt från Salles hemby Mammola. Vinet är gjort till 100 procent på druvan Gaglioppo och är aningen kryddigt med fatkaraktär. Har inslag av torkade körsbär, plommon och salvia. Det kompletterar maträtten jättefint och kan drickas både kring 18 grader eller direkt från kylskåpet om man vill svalka sig en riktigt het sommarkväll. Fast det lär väl inte bli av än på ett tag.

Primo Bianco

Italien, Sardinien

Nr 2575 – 99 kr

Då produktionen av vitt vin i Kalabrien är mycket liten är det svårt att hitta vita viner från detta område. Just nu finns inget att beställa på Systembolaget, så jag valde ett annat vin med liknade karaktär. Detta vin kommer från Sardinien och är gjort på druvan Vermentino. Mycket lättdrucket som många Italienska vita viner är, fruktigt med inslag av citron och persika. Vermentino är ofta ett bra val när man vill ha ett ”lagom” vin som passar till mycket. Även gott att dricka svalt utan tilltugg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Krönika: Förändringarnas vindar i handeln – hot eller möjlighet?

Vårt namn Almi Företagspartner beskriver bra hur vi jobbar. Vi är en partner som tillsammans med dig som är företagare samarbetar med din bank, revisor eller någon annan rådgivare som du diskuterar...måndag 2/12 20:39

​​Sanningen bakom den stora turistsuccén

Rapport efter rapport visar att turismen ökar i Västmanland. Vad beror ökningen på? Och stämmer det verkligen? Västerås Tidning Business har sökt efter sanningen bakom siffrorna. Av Jonas Edberglördag 30/11 9:10

Öppnar på måndag – nya Turbine hotel ska locka företagen

”Brinner verkligen för det här nya konceptet” Nu ska affärsresenären få ett naturligt hem i Västerås. När Turbine hotel från den 2 december tar emot sina första gäster ska det vara med en tydlig businesskänsla. Med storasyskonet Steam hotel vägg...tisdag 26/11 15:42

Det väntas Musikhjälpen betyda för Västerås

Musikhjälpen arrangeras i år i Västerås. Västerås Marknad & Näringsliv AB hoppas på att besökarna genererar omsättning i butikerna i centrum.måndag 25/11 10:09

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING