Albo ägg är ev aktörerna som kommer att medverka vid Smaka på Västmanlands del av mässan. Foto: Alsbo ägg

Få en smak av Västmanland på mässan

Smaka på Västmanland är en av nyheterna på Västerås Tidnings-mässan Senior. Med sina medlemsföretag kommer de att fylla en egen hall där besökarna har möjlighet att ta del av lokalproducerade produkter från hela Västmanland.

Publicerad
Christoffer Axelsson. Foto: Privat

Den 20-21 april är det återigen dags för en mässa i Västerås Arena som i första hand vänder sig till seniorer.

I år heter mässan Västerås Tidnings mässan senior och har två stora nyheter. Förutom den stora mässhallen där många olika företag presenterar sig och sina produkter kommer det att finnas en hall där Smaka på Västmanland håller till och en hall där MRF, Motorbranschens riksförbund, fokuserar på elbilar.

Smaka på Västmanland, en förening där syftet på mässan är att ge besökarna möjlighet att ”Smaka på Västmanland”, är en av Västerås Tidnings mässpartners under helgen.

Christoffer Axelsson, projektledare i Smaka på Västmanland, berättar att föreningen startades för tio år sen av några livsmedelsproducenter som ville få ut mer lokalproducerad mat på marknaden.

– Fram till förra året har föreningen endast drivits på ideell basis men efter att det större projektet Lokalt på menyn blev beviljat möjliggjordes två halvtidsanställningar utifrån den projektsumma som Jordbruksverket och EU:s jordbruksfond står bakom. Den andra projektanställningen innehas av Rikard Skanevall.

Projektet Lokalt på menyn har som mål att minska avståndet mellan producent och konsument samt öka antalet producenter.

– För att lyckas med det här ska tre delaktiviteter genomföras, en mässa, en kampanj där utvalda restauranger erbjuder en rätt baserad på lokala råvaror under en tidsperiod, samt riktade affärsutvecklingsinsatser för att förbereda producenterna att göra den bästa möjliga insatsen i mötet med kunden.

Smaka på Västmanland har cirka 50 medlemmar inom livsmedelsbranschen varav det på mässan kommer att finnas 13 företag som ställer ut i enskilda montrar där de marknadsför och säljer sina lokala livsmedel. Bland annat presenteras ägg, must, kött, grönsaker och skinn.

– Man kan säga att vi har någon representant från hela Västmanlands lokalproducenter och från varje del av kostcirkeln.

Tanken med mässan är att skapa gemenskap och bjuda på matglädje, bra västmanländska matvaror och informera om Smaka på Västmanlands arbete.

– Det har varit en jättebra uppslutning som kommer att göra att mässan blir väldigt bra för besökarna, säger Christoffer Axelsson.

Köpings musteri medverkar också. Foto: Köpings musteri
Powered by Labrador CMS