Platsen gör upplevelsen. Här är Richard Juhlin i slottsträdgården vid Chatêau de Versailles. Foto: Pål Allan

En mästare på bubbel på besök i Västerås

Richard Juhlin, världens mest erkände champagneexpert, som provat otroliga 11 000 (!) unika champagner, gästade nyligen Västerås för att hålla ett av sina uppskattade föredrag.

  • Publicerad 16:00, 9 feb 2018

Richard Juhlin

Ålder: 55

Familj: Fem barn mellan 3 och 23 år

Bor: Lidingö

Titel: Champagneexpert

Intressen: Fotboll, musik, resa med goda vänner och mat

Richard deltog i ett av Staffan Braws populära Företagarmöten, ett nätverk där medarbetare i små och medelstora företag träffas över en frukost för att möta andra företagare och bland annat lyssna på inspirerande föredrag. Morgonens föreläsning handlade om Richards väg till där han är nu och hur man med ett brinnande intresse kan ta sig nästan hur långt som helst.

Fotografiskt doftminne

För att göra en lång historia kort fick Richard för första gången en sipp champagne redan vid åtta års ålder på en vinprovning med sina föräldrar. På bildprovningen visade det sig att han hade alla rätt, dubbelt så många som den bästa vuxna provaren.

– Så småningom upptäckte jag att jag har ett fotografiskt doftminne och i början så kunde jag inte riktigt förstå att inte alla kände det jag kände i vinerna, säger Richard.

Intresset växte med åren och Richard började prova sig fram genom alla de champagner som finns på marknaden.

– Först möttes jag med skepsis, inte kunde väl en vanlig svensk klädd i jeans veta vad han pratade om?

Från att ha varit en duktig fotbollsspelare, utbildad gymnastiklärare och studiomusiker gick sen vägen mot att bli den världsledande champagnekännare han är idag.

– Jag har också skrivit ett antal böcker om champagne, jag föreläser, håller i provningar och har gästat olika tv-program, säger Richard.

Folk blir glada

Richard säger att han bara dricker champagne, inte andra mousserande viner, men om man själv ska ha en tillställning så tycker han inte att man ska välja en för dyr champagne.

– Om inte gästerna är champagneexperter så tycker jag att man ska välja en enklare variant, folk vill bli lite glada och då är det bortkastade pengar att köpa en dyr champagne. Till exempel på en nattklubb är det ganska ointressant vilken champagne du dricker eftersom det i alla fall inte kommer att blir en stor upplevelse.

Under föreläsningen berättar Richard om sin senaste bok, Champagne Hiking, där han besökt hundra vackra platser över hela världen där man kan få en riktig stor upplevelse av champagne.

– Hur man upplever en champagne har så mycket att göra med hur omgivningen ser ut. På en vacker plats i naturen kan upplevelsen bli så mycket större än på en vanlig vinprovning, säger han. Både sällskap, humör och plats spelar roll för hur man upplever en champagne.

Till boken kommer senare i vår en app där champagneintresserade kan fylla i sina egna upplevelser.

– Man kan besöka någon av mina hundra tips, registrera och göra egna anteckningar i appen. Eller åka till en plats som andra tipsat om eller skapa egna tips för andra att besöka.

Hur gör man då som nybörjare, vad väljer man? Richard har några enkla tips.

– Först så ska man välja efter egen plånbok och helst börja långt ner i listan, jag tycker att det var bra att jag var en fattig student när jag började, annars skulle tjusningen med en större och större upplevelse ha förlorats.

Upplevelsen viktig

Som nu, en grå vinterdag tycker jag att man ska välja ett vin med mycket, eller bara pino noir som är en värmande och lite mer mustig druva. När det sen börjar gå mot vår och musöronen på de första björkarna dyker upp är det dags för mer vårliknande smaker som till exempel de i en chardonnay. När det blir lite varmare så dra på med lite mer exotiska toner och till slut, när hösten kommer mer pino noir gärna med doft av svamp.

Avslutningsvis säger Richard att det är upplevelsen som är viktig när man dricker champagne.

– Testa gratisappen när den kommer, leta upp en vacker plats, stanna upp och njut både av champagnen och platsen.

Richard Juhlin under signeringen av sin nya bok Champagne Hiking Foto: Helena Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

ABB köper europeiskt robotföretag

Robotföretaget ASTI köps upp av ABB, meddelade företaget i ett pressmeddelande i veckan.fredag 23/7 9:47

Efter 22 månaders uppgång – nu sjunker arbetslösheten i Västmanland

Sedan juni 2019 har arbetslösheten i Västmanlands län ökat, men i maj vände utvecklingen då andelen arbetslösa sjönk jämfört med året innan. Under maj månad rapporterade Västmanland en total...tisdag 15/6 21:03

Han är Årets företagare i Västerås

Coronakrisen satte tillfälligt stopp för TB Printsolutions kraftiga tillväxt. Nu har företagets vd Jonas Bergström utsetts till Årets Företagare i Västerås – och siktar nu på att få företaget att...söndag 30/5 13:32

Alert 100-åring förbereder sig för återkomst till kontoret

Mitt under coronaåret 2020 fyllde Mimer 100 år. Och efter ett jubileumsår fyllt av prestigefyllda utmärkelser gör sig bostadsföretaget nu redo för att ta sig an tiden efter covid. – Vi jobbar på en...tisdag 25/5 19:50

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING