Platsen gör upplevelsen. Här är Richard Juhlin i slottsträdgården vid Chatêau de Versailles. Foto: Pål Allan

En mästare på bubbel på besök i Västerås

Richard Juhlin, världens mest erkände champagneexpert, som provat otroliga 11 000 (!) unika champagner, gästade nyligen Västerås för att hålla ett av sina uppskattade föredrag.

  • Publicerad 16:00, 9 feb 2018

Richard Juhlin

Ålder: 55

Familj: Fem barn mellan 3 och 23 år

Bor: Lidingö

Titel: Champagneexpert

Intressen: Fotboll, musik, resa med goda vänner och mat

Richard deltog i ett av Staffan Braws populära Företagarmöten, ett nätverk där medarbetare i små och medelstora företag träffas över en frukost för att möta andra företagare och bland annat lyssna på inspirerande föredrag. Morgonens föreläsning handlade om Richards väg till där han är nu och hur man med ett brinnande intresse kan ta sig nästan hur långt som helst.

Fotografiskt doftminne

För att göra en lång historia kort fick Richard för första gången en sipp champagne redan vid åtta års ålder på en vinprovning med sina föräldrar. På bildprovningen visade det sig att han hade alla rätt, dubbelt så många som den bästa vuxna provaren.

– Så småningom upptäckte jag att jag har ett fotografiskt doftminne och i början så kunde jag inte riktigt förstå att inte alla kände det jag kände i vinerna, säger Richard.

Intresset växte med åren och Richard började prova sig fram genom alla de champagner som finns på marknaden.

– Först möttes jag med skepsis, inte kunde väl en vanlig svensk klädd i jeans veta vad han pratade om?

Från att ha varit en duktig fotbollsspelare, utbildad gymnastiklärare och studiomusiker gick sen vägen mot att bli den världsledande champagnekännare han är idag.

– Jag har också skrivit ett antal böcker om champagne, jag föreläser, håller i provningar och har gästat olika tv-program, säger Richard.

Folk blir glada

Richard säger att han bara dricker champagne, inte andra mousserande viner, men om man själv ska ha en tillställning så tycker han inte att man ska välja en för dyr champagne.

– Om inte gästerna är champagneexperter så tycker jag att man ska välja en enklare variant, folk vill bli lite glada och då är det bortkastade pengar att köpa en dyr champagne. Till exempel på en nattklubb är det ganska ointressant vilken champagne du dricker eftersom det i alla fall inte kommer att blir en stor upplevelse.

Under föreläsningen berättar Richard om sin senaste bok, Champagne Hiking, där han besökt hundra vackra platser över hela världen där man kan få en riktig stor upplevelse av champagne.

– Hur man upplever en champagne har så mycket att göra med hur omgivningen ser ut. På en vacker plats i naturen kan upplevelsen bli så mycket större än på en vanlig vinprovning, säger han. Både sällskap, humör och plats spelar roll för hur man upplever en champagne.

Till boken kommer senare i vår en app där champagneintresserade kan fylla i sina egna upplevelser.

– Man kan besöka någon av mina hundra tips, registrera och göra egna anteckningar i appen. Eller åka till en plats som andra tipsat om eller skapa egna tips för andra att besöka.

Hur gör man då som nybörjare, vad väljer man? Richard har några enkla tips.

– Först så ska man välja efter egen plånbok och helst börja långt ner i listan, jag tycker att det var bra att jag var en fattig student när jag började, annars skulle tjusningen med en större och större upplevelse ha förlorats.

Upplevelsen viktig

Som nu, en grå vinterdag tycker jag att man ska välja ett vin med mycket, eller bara pino noir som är en värmande och lite mer mustig druva. När det sen börjar gå mot vår och musöronen på de första björkarna dyker upp är det dags för mer vårliknande smaker som till exempel de i en chardonnay. När det blir lite varmare så dra på med lite mer exotiska toner och till slut, när hösten kommer mer pino noir gärna med doft av svamp.

Avslutningsvis säger Richard att det är upplevelsen som är viktig när man dricker champagne.

– Testa gratisappen när den kommer, leta upp en vacker plats, stanna upp och njut både av champagnen och platsen.

Richard Juhlin under signeringen av sin nya bok Champagne Hiking Foto: Helena Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Han blir ny vd för Handelskammaren Mälardalen

”Det finns många utmaningar för företagen just nu” Handelskammaren Mälardalen har gjort klart med en ny vd. Oskar Axelsson tillträdde sin nya tjänst idag 1 augusti.måndag 1/8 15:55

Han blir ny vd för Handelskammaren i Mälardalen

Oskar Axelsson har rekryterats som ny vd till Handelskammaren Mälardalen. Oskar tillträder sin tjänst 1 augusti 2022.onsdag 27/7 10:46

Ljusare bild bland småföretagen i Västmanlands län

Efter fem års nedgång i konjunkturen bland småföretagen i Västmanlands län har den i år vänt uppåt igen. Såväl antalet anställda som efterfrågan på småföretagens varor och tjänster har ökat. På ett...tisdag 5/7 18:44

Lyckat drag med sportfiskebutik

"Har lärt mig mycket av kunderna" Bröderna Sedat och Semih Basol såg ett behov av en sportfiskebutik i den västra delen av Västerås och huserar sedan lite drygt ett år tillbaka på Erikslund, där de trivs som fisken i vattnet.tisdag 31/5 15:14

jubileumsår

”Att ha en engagerad personal som mår bra gör att företaget mår bra”

Britt Hallberg om sina 20 år på Västerås Tidning Britt Hallberg är en viktig faktor när det kommer till Västerås Tidnings framgångar. Under tjugo år, mellan 1997 och fram till pensionen 2017, arbetade hon på tidningen med rollen som vd från 2001.lördag 28/5 7:44

Stefan Lanehed – Västerås Tidnings första journalist

”Tidningen är en del av mitt hjärta” Här är Västerås Tidnings första journalist. Stefan Lanehed var med och formade det redaktionella innehållet när ett ungt annonsblad tog sina första stapplande steg mot att bli en läsvärd och...måndag 11/4 10:22

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Jenny Asplund: Här är dryckerna till solljusets stora högtid

Nu grönskar det i vårt avlånga land och för många är det här den bästa tiden på året.tisdag 21/6 11:46

Vinexperten Jenny Asplund: Den blomstertid nu kommit

Första sommarmånaden är här och med den kommer festligheter såsom avslutningar och allsköns utomhusevenemang omringade av naturens blomsterprakt.tisdag 7/6 11:47

Jenny Asplund: Här är påskens drycker – k(l)uckeliku

Påsken närmar sig med stormsteg, en högtid som har kommit att bli en kulinarisk fest där vi svenskar fullkomligt frossar i god mat och dryck.lördag 9/4 14:22

Här jäser äpplen till hantverkscider

Några kilometer utanför Köping ligger musteriet som tagit en väg in på det jästa spåret. Här tillverkas hantverkscider, en dryck som vid varje tillfälle är unik.söndag 20/3 18:34

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING