Platsen gör upplevelsen. Här är Richard Juhlin i slottsträdgården vid Chatêau de Versailles. Foto: Pål Allan

En mästare på bubbel på besök i Västerås

Richard Juhlin, världens mest erkände champagneexpert, som provat otroliga 11 000 (!) unika champagner, gästade nyligen Västerås för att hålla ett av sina uppskattade föredrag.

  • Publicerad 16:00, 9 feb 2018

Richard Juhlin

Ålder: 55

Familj: Fem barn mellan 3 och 23 år

Bor: Lidingö

Titel: Champagneexpert

Intressen: Fotboll, musik, resa med goda vänner och mat

Richard deltog i ett av Staffan Braws populära Företagarmöten, ett nätverk där medarbetare i små och medelstora företag träffas över en frukost för att möta andra företagare och bland annat lyssna på inspirerande föredrag. Morgonens föreläsning handlade om Richards väg till där han är nu och hur man med ett brinnande intresse kan ta sig nästan hur långt som helst.

Fotografiskt doftminne

För att göra en lång historia kort fick Richard för första gången en sipp champagne redan vid åtta års ålder på en vinprovning med sina föräldrar. På bildprovningen visade det sig att han hade alla rätt, dubbelt så många som den bästa vuxna provaren.

– Så småningom upptäckte jag att jag har ett fotografiskt doftminne och i början så kunde jag inte riktigt förstå att inte alla kände det jag kände i vinerna, säger Richard.

Intresset växte med åren och Richard började prova sig fram genom alla de champagner som finns på marknaden.

– Först möttes jag med skepsis, inte kunde väl en vanlig svensk klädd i jeans veta vad han pratade om?

Från att ha varit en duktig fotbollsspelare, utbildad gymnastiklärare och studiomusiker gick sen vägen mot att bli den världsledande champagnekännare han är idag.

– Jag har också skrivit ett antal böcker om champagne, jag föreläser, håller i provningar och har gästat olika tv-program, säger Richard.

Folk blir glada

Richard säger att han bara dricker champagne, inte andra mousserande viner, men om man själv ska ha en tillställning så tycker han inte att man ska välja en för dyr champagne.

– Om inte gästerna är champagneexperter så tycker jag att man ska välja en enklare variant, folk vill bli lite glada och då är det bortkastade pengar att köpa en dyr champagne. Till exempel på en nattklubb är det ganska ointressant vilken champagne du dricker eftersom det i alla fall inte kommer att blir en stor upplevelse.

Under föreläsningen berättar Richard om sin senaste bok, Champagne Hiking, där han besökt hundra vackra platser över hela världen där man kan få en riktig stor upplevelse av champagne.

– Hur man upplever en champagne har så mycket att göra med hur omgivningen ser ut. På en vacker plats i naturen kan upplevelsen bli så mycket större än på en vanlig vinprovning, säger han. Både sällskap, humör och plats spelar roll för hur man upplever en champagne.

Till boken kommer senare i vår en app där champagneintresserade kan fylla i sina egna upplevelser.

– Man kan besöka någon av mina hundra tips, registrera och göra egna anteckningar i appen. Eller åka till en plats som andra tipsat om eller skapa egna tips för andra att besöka.

Hur gör man då som nybörjare, vad väljer man? Richard har några enkla tips.

– Först så ska man välja efter egen plånbok och helst börja långt ner i listan, jag tycker att det var bra att jag var en fattig student när jag började, annars skulle tjusningen med en större och större upplevelse ha förlorats.

Upplevelsen viktig

Som nu, en grå vinterdag tycker jag att man ska välja ett vin med mycket, eller bara pino noir som är en värmande och lite mer mustig druva. När det sen börjar gå mot vår och musöronen på de första björkarna dyker upp är det dags för mer vårliknande smaker som till exempel de i en chardonnay. När det blir lite varmare så dra på med lite mer exotiska toner och till slut, när hösten kommer mer pino noir gärna med doft av svamp.

Avslutningsvis säger Richard att det är upplevelsen som är viktig när man dricker champagne.

– Testa gratisappen när den kommer, leta upp en vacker plats, stanna upp och njut både av champagnen och platsen.

Richard Juhlin under signeringen av sin nya bok Champagne Hiking Foto: Helena Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Nu förlängs omställningsstödet

Företag som tappat i omsättning kan nu söka stöd för månaderna maj samt juni och juli.tisdag 20/10 21:07

Omfattande stöd till turismnäringen i Västmanland

Almi Mälardalen och Region Västmanland har beviljats stöd från den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från Region Västmanland och Region Örebro län för två systerprojekt som genomförs under...fredag 16/10 19:50

Wåffelbaren flyttar till Björnögården

Storsatsning tillsammans med Aktivt uteliv Bygdens bageri och Wåffelbaren lämnar Kungsbyn. Ny adress: Björnögården. Där blir det en gemensam satsning ihop med Aktivt uteliv. – Nu kommer vi att vara två starka aktörer under samma tak som...torsdag 15/10 13:26

Banken har öppnat i nya lokaler: "Fyller våra behov"

En era är slut. Handelsbankens citykontor som har funnits i samma lokaler på Vasagatan sen 1968 har nu flyttat. I veckan öppnade de det nya kontoret i Gallerian. – Nu fick vi möjlighet att tänka nytt...tisdag 13/10 18:19

SMAKFULLT

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

Baklavageneralens nya satsning: Ska sälja pizza på Stora torget

Baklavageneralen blir pizzakung! På fredag kväll slår han och hans team upp porten till en nyinköpt foodtruck där de ska sälja pizzaslicar på Stora torget i Västerås. – Vi har haft en stort dröm om...lördag 10/10 7:50

Öppnade bageri mitt under pandemin – blev en succé

Utanför Bageri April ringlar kön lång Efter att ha blivit årets bagare och jobbat på restauranger och bagerier i Stockholm och Västerås valde Kim Lund att tillsammans med sin sambo starta ett eget bageri. Öppningen skedde mitt under...lördag 3/10 7:51

Så blir nya restaurangen i Kopparlunden

Les Chambres är det senaste tillskottet i industrikvarteren: ”Har saknats en fransk krog i Västerås” Nu sprids det franska dofter över det klassiska industriområdet Kopparlunden. Les Chambres har öppnat, med stjärnkocken Stefan Taylor bakom det nya konceptet. – Jag är full av beundran för det...fredag 2/10 21:02

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING