Foto: Privat

”Den största utmaningen är att kunna njuta av det vi åstadkommit”

På Askö gård strax söder om Västerås satsar Malin Sjögren och Andreas Mazouch på en ekologisk diko- och lammproduktion.

Publicerad

Malin Sjögren berättar:

”Jag älskar djur och har alltid drömt om att få jobba med djur så när min far och jag började planera för generationsskifte så såg jag min chans. När jag tog över var det mer av en spannmålsgård, så jag började först med att köpa in 30 stycken dikor år 2012 och med Andreas vid min sida har vi lyckats skapa en ”levande bondgård”, idag är det ett flertal djurslag och en vallodling på ca 50 hektar.

Det är väldigt mycket jobb med en gård och den största utmaningen just nu är att kunna börja njuta av det vi faktiskt åstadkommit hittills. Att öppna ögonen och se allt det fina vi har omkring oss och inte bara alla måsten som ska göras. Det känns bra att våra barn kan växa upp i det här och jag är otroligt tacksam att jag lever det liv jag gör, att kunna se hur människor, djur och natur kan leva i samspel och ta del av fördelarna ifrån varandra.”

Här är Andreas Mazouchs ord om hur han hamnade på gården:

”Jag jobbade som verkstadschef på Björkmans bil men år 2015 sa jag upp mig för att jobba heltid på gården tillsammans med Malin. Jag hade ingen tidigare erfarenhet av djur men att vara lantbrukare innebär ju mycket maskinkörning och där kom min bakgrund väl till användning. Jag antog en ett-årig lantbruksutbildning för att lära mig bättre om själva lantbruksdelen, och med tiden så har jag kommit att älska djuren jag med. ”

Malin Sjögren berättar om framtidsplanerna:

”Väntelistan på kött kan ibland vara ganska lång och vi skulle i framtiden vilja utöka möjligheten för att kunna sälja mer kött. Vi har väldigt nöjda kunder och det är flera som sagt att vårt kött är det bästa dom någonsin ätit. Det är så himla kul att höra – vi ser detta som ett kvitto på att vi gör rätt med våra djur. Vårt motto är ’Kött med Kärlek’ och vi försöker verkligen göra så att djuren ska ha det så bra som det bara går med dom förutsättningar vi har. Vi har sedan 2018 även får på gården och I höstas köpte vi in sorten Walliska Svartnosfår. Det är en ras som ursprungligen kommer ifrån Schweiz, kallas för det sötaste fåret i världen. Det sägs att köttet ska vara väldigt fint. Vi vet inte ännu men det ska bli väldigt spännande att prova”.

Hon fortsätter:

”Det roligaste är att den lite äldre mentaliteten att lamm skulle smaka kofta, den försvinner ganska snabbt när de får smaka på vårt lammkött. Våra lamm smakar inte alls kofta. Andreas som har ett intresse för kött och matlagning är otroligt duktig i köket. Han kan även hjälpa till med inspiration och recept om någon är intresserad. Det behöver läggas lite mer arbete tror vi, för att folk ska få upp ögonen för just lammkött och hur man ska tillaga det.”

En viss oro för framtiden finns.

”Framtiden kan ibland kännas väldigt oviss och svår. Det blir några stora motgångar här framöver såsom de höjda kostnaderna för el, diesel och ensilageplast. Man kan känna sig ganska motarbetad ifrån många håll men motgångar ska ju göra en starkare. Vädret är ytterligare något som påverkar väldigt mycket. Men man får istället tänka om, tänka annorlunda och utveckla det man har. Det gör en framförallt mer enträgen och kanske mer kreativ. Man måste hela tiden hitta lösningar och gå vidare, för att ge upp existerar inte för oss just nu.

Vi tror på närproducerat, ett slutet kretslopp, att visa respekt och kärlek för djuren, allt detta ger ett mervärde både för oss och kunderna.”

För den som är mer nyfiken på duons verksamhet och vardag ute på Askö gård finns de på både Instagram och Facebook där vi lägger ut bilder och information om våra produkter.

Malin Sjögren och Andreas Mazouch driver Askö gård. Foto: Privat

Här är Andreas Mazouchs ord om hur han hamnade på gården:

”Jag jobbade som verkstadschef på Björkmans bil men år 2015 sa jag upp mig för att jobba heltid på gården tillsammans med Malin. Jag hade ingen tidigare erfarenhet av djur men att vara lantbrukare innebär ju mycket maskinkörning och där kom min bakgrund väl till användning. Jag antog en ett-årig lantbruksutbildning för att lära mig bättre om själva lantbruksdelen, och med tiden så har jag kommit att älska djuren jag med. ”

Malin Sjögren berättar om framtidsplanerna:

”Väntelistan på kött kan ibland vara ganska lång och vi skulle i framtiden vilja utöka möjligheten för att kunna sälja mer kött. Vi har väldigt nöjda kunder och det är flera som sagt att vårt kött är det bästa dom någonsin ätit. Det är så himla kul att höra – vi ser detta som ett kvitto på att vi gör rätt med våra djur. Vårt motto är ’Kött med Kärlek’ och vi försöker verkligen göra så att djuren ska ha det så bra som det bara går med dom förutsättningar vi har. Vi har sedan 2018 även får på gården och I höstas köpte vi in sorten Walliska Svartnosfår. Det är en ras som ursprungligen kommer ifrån Schweiz, kallas för det sötaste fåret i världen. Det sägs att köttet ska vara väldigt fint. Vi vet inte ännu men det ska bli väldigt spännande att prova”.

Hon fortsätter:

”Det roligaste är att den lite äldre mentaliteten att lamm skulle smaka kofta, den försvinner ganska snabbt när de får smaka på vårt lammkött. Våra lamm smakar inte alls kofta. Andreas som har ett intresse för kött och matlagning är otroligt duktig i köket. Han kan även hjälpa till med inspiration och recept om någon är intresserad. Det behöver läggas lite mer arbete tror vi, för att folk ska få upp ögonen för just lammkött och hur man ska tillaga det.”

Sen 2018 har man även får på gården. Foto: Privat

En viss oro för framtiden finns.

”Framtiden kan ibland kännas väldigt oviss och svår. Det blir några stora motgångar här framöver såsom de höjda kostnaderna för el, diesel och ensilageplast. Man kan känna sig ganska motarbetad ifrån många håll men motgångar ska ju göra en starkare. Vädret är ytterligare något som påverkar väldigt mycket. Men man får istället tänka om, tänka annorlunda och utveckla det man har. Det gör en framförallt mer enträgen och kanske mer kreativ. Man måste hela tiden hitta lösningar och gå vidare, för att ge upp existerar inte för oss just nu.

Vi tror på närproducerat, ett slutet kretslopp, att visa respekt och kärlek för djuren, allt detta ger ett mervärde både för oss och kunderna.”

För den som är mer nyfiken på duons verksamhet och vardag ute på Askö gård finns de på både Instagram och Facebook där vi lägger ut bilder och information om våra produkter.

När Malin tog över var det mer av en spannmålsgård, så hon började först med att köpa in 30 stycken dikor. Foto: Privat
Powered by Labrador CMS