Inför höstens val måste de som kandiderar lämna sitt samtycke innan valdagen. Foto: Mostphotos

VAL 2018: Godkänn att du kandiderar – annars blir det inget

Från och med valet i höst ska alla kandidater ha lämnat in ett skriftligt samtycke i förväg för att kunna bli invalda i till exempel kommunfullmäktige.

Publicerad

Kandidater som anmälts av ett parti med registrerad partibeteckning lämnar sitt samtycke genom sin kandidatförklaring, precis som vid tidigare val. Det som är nytt är att de kandidater som står på en öppen lista eller som blir tillskrivna av väljarna ska lämna in ett samtycke.

– Tanken med det är att ingen ska kunna bli invald för ett parti som man inte vill bli invald för, säger Emma Svensson som är valsamordnare på Länsstyrelsen i Västmanland.

Sitt samtycke till kandidatur ska man lämna senast fredagen den 7 september, vid midnatt.

– Skulle man annars skriva dit ett namn som inte lämnat in samtycke och det kommer in till oss, så blir rösten ogiltig och kommer inte att finnas med i något register, säger Emma Svensson.

Hur går det till rent konkret när man ger sitt samtycke?

– Det måste ske skriftligt på något sätt. Det finns blanketter på hemsidan man kan använda sig av men det går även att maila eller lämna in en lapp själv där det tydligt ska framgå vad man lämnar sitt samtycke till, säger Emma Svensson.

– Vi kommer att ha bemanning hela lördagen innan 9 september, tömma vår postlåda, kolla vår e-post och så vidare, säger Johan Söderlund, jurist på Länstyrelsen i Västmanland.

– Det finns en problematik över det här och det är hur väljarna ska veta på valdagen vilka som är valbara – och det är inte löst än. Det håller Valmyndigheten på att jobba med, säger Emma Svensson.

Emma Svensson, valsamordnare i Västmanland. Foto: Sofie Tejre

Vad är skillnaden på en öppen och en låst lista?

Låst lista
Ett parti som har registrerat sin partibeteckning kan anmäla sina kandidater. Det vill säga att kandidaterna ska stå på valsedlarna. Genom att anmäla kandidater innebär det att partiet ”låser” sina listor. Partiet skyddar då sin kandidatlista från att väljare kan skriva till namn på valsedeln och därmed nominera andra kandidater än de som partiet valt.

Öppen lista
Om ett parti väljer att inte anmäla sina kandidater innebär det att partiet har ”öppna” listor. Väljare kan då skriva till namn på valsedeln och nominera en eller flera kandidater till partiet. Det är det överst tillskrivna namnet som får personrösten.

Kandidater måste lämna samtycke
Om den tillskrivna kandidaten ska kunna bli invald måste hen senast två dagar före valdagen ha samtyckt till kandidatur för det partiet. Samtycket ska lämnas in till länsstyrelsen.

Källa: Valmyndigheten

Powered by Labrador CMS