Fullt kontroll. Västeråsaren Alessandro Seljeson som kör för MSK Hammaren är lovande crossförare. Nästa helg kör han USM i 85-kubiksklassen.

Alessandro drömmer om att leva på motocrossen

Prisskåpet hemma i pojkrummet på Hammarby i Västerås är fyllt till bristningsgränsen hos tolvårige Alessandro Seljeson. Han lever och brinner för motocrossen och har drömmen klar: – Jag vill bli proffs i USA, säger han.

  • Publicerad 14:22, 7 sep 2019

Alessandro vet vad han gör om helgerna. När fredagen kommer, då packar han in sin motocross i bussen och åker iväg för att tävla.

– Vi är på tävlingar varje helg. Fredag kväll åker vi från Västerås, på lördagsmorgnarna testar vi banan och sedan är det dags för race.

Så har livet sett ut – året runt – under de senaste fem-sex åren.

Det blir många nätter i bussen för familjen. Oftast är det Alessandro och pappa Micke. Men ibland följer även mamma Pia med.

Och tävlandet går minst sagt bra för Alessandro. Bara i år, under första året i 85-kubiksklassen, har det blivit 13 pallplatser och två segrar på 24 starter.

Alessandros styrka sitter i kurvorna och hoppen. Och det är också hoppen som är roligast.

– Man flyger flera meter upp i luften. Det är en skön känsla, säger han.

Körde innan han cyklade

Trots sin ringa ålder har Alessandro hunnit samla på sig mycket erfarenhet. Faktum är att han lärde sig köra cross innan han lärde sig att cykla utan stödhjul.

– Jag började köra när jag var tre år, berättar han.

Trots att Alessandro bor i Västerås tävlar han för MSK Hammaren i Surahammar.

Anledningen till att han valt att köra för bruksklubben och inte VMK är bland annat att Alessandros pappa Micke har sina rötter i Surahammar och själv körde för MSK Hammaren när han var aktiv.

Allvarlig olycka

Micke Seljeson var själv en lovande crossåkare. Men i hans fall satte en allvarlig skada stopp för karriären.

– Jag voltade framåt och slog i huvudet i marken. På den tiden var hjälmarna inte lika bra som idag, säger Micke.

Istället hjälper han nu sonen att lyckas inom motocross-sporten.

– Jag tränar honom på samma sätt som min pappa tränade mig när jag var ung. Vi nöter bland annat mycket kurvor och då är det repetition som är nyckeln. Man kör samma kurva om och om igen fram tills att den sitter perfekt. Då går man vidare till nästa kurva.

Hur är det att ha pappa som tränare?

– För det mesta bra, men ibland förstår jag inte vad han tänker, säger Alessandro och skrattar.

Nästa helg tävlar han i Kil där det är USM-final i 85-kubiksklassen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING