Leo Bystedt fick kliva högst upp på SM-pallen i P17-klassen sedan han fått iväg sin slägga över 65 meter och vunnit med över 1,5 meter. Foto: Kjell Bystedt

14 SM-medaljer för Västerås friidrottsframtid

Veckan efter seniorernas SM var det dags för de yngre generationerna friidrottare att kämpa om SM-medaljer. Framtiden tycks onekligen ljus i Västerås. Facit för friidrottsklubben: 14 medaljer, varav tre guld.

USM och JSM var i år fördelat grenspecifikt och på tre olika orter för att göra arrangemangen så coronasäkra som möjligt.

För Västerås Friidrottsklubb, som hade drygt 20 aktiva med i de olika SM-tävlingarna, kom de största framgångarna i Norrköping där kastgrenarna avgjordes. Där plockades totalt sex medaljer ner i trunkarna för återfärden till Västerås, varav två guld för Jennifer Andersson och Leo Bystedt i slägga.

Näst bästa grengrupp medaljmässigt blev löparna i Linköping. Fem medaljer, varav syskonen Elsa och Albin Wallenius stod för fyra av dem. Albin tog guld på 1500 som topp.

För hopparna i Sollentuna blev det tre medaljer varav mångkamparen Ludvig Jaasund, som tog silver i tiokamp tidigare i somras, tog hand om två.

Totalt facit för friidrottsklubben under dessa SM-tävlingar blev därmed 3 guld, 8 silver och 3 brons.

Det något slitna men väl så passande uttrycket medaljregn stämde återigen bra in på den samlade Västeråsinsatsen, som även innehöll flera ytterligare framskjutande placeringar och personliga rekord.

JSM/USM i kastgrenarna i Norrköping:

Guld, F19 slägga: Jennifer Andersson 58,68

Guld, P17 slägga: Leo Bystedt 65,04

Silver, K22, spjut: Maja Gustavsson 47,83 (pers)

Silver, P19 slägga: Alfons Haals 63,99

Silver, F16 spjut: Matilda Eriksson 42,66 (pers)

Brons, F17 slägga: Isabella Wiklund 56,02

JSM i löpgrenarna i Linköping:

Guld, P17 1500 m: Albin Wallenius 4.16,26

Silver, P17 3000 m: Albin Wallenius 8.59,63

Silver, F19 1500 m: Elsa Wallenius 4.30,62 (pers)

Silver F19 3000 m: Elsa Wallenius 11.58,73

Brons, P19 2000 m hinder: Hassan Abdiqadir 6.08,56

USM i hoppgrenarna i Sollentuna:

Silver, P16 höjd: Ludvig Jaasund 1,88

Brons, P16 stav: Jaasund 3,97 (pers)

Silver, P15 längd: Gabriel Dag 6,51 (pers)

Denna helg hålls ytterligare två SM-tävlingar. Västerås FK skickar totalt nio aktiva till Kristinehamn (JSM hoppgrenar) och Norrköping (USM löpgrenar).

Syskonen Elsa (F19) och Albin Wallenius (P17) sprang tillsammans hem fyra SM-medaljer till VFK. Här två bilder från tidigare tävlingar. Foto: VFK
Ludvig Jaasund följde upp sitt tiokamps-silver i P16-klassen tidigare i somras (då denna bild togs) med silver och brons i höjd och stav under USM. Foto: VFK