Tipsar. Olga German från Apoteksgruppen delar med sig av sina tips om hur man ska slippa bli sjuk under vabruari.

Tips: Så minskar ni risken att bli sjuka under vabruari

Kan man undvika vabruari? Farmaceuten Olga German från Apoteksgruppen i Västerås tipsar om hur du ska tänka och hur du och din familj minimerar risken att bli smittade. – God handhygien är det absolut viktigaste. Att tvätta händerna med tvål och vatten räcker långt för att skydda mot förkylning, säger hon.

Publicerad

Med vinter följer influensa, förkylningar och vinterkräksjuka som sprider sig snabbt. Februari är en månad då många barn och föräldrar är sjuka och har fått namnet vabruari.

Efter julledigheten när alla kommer tillbaka till förskolor och skolor och umgås tätt ihop är det inte ovanligt att man blir förkyld och sjuk. Många barn stoppar fingrarna i munnen och petar i näsan, där vi har mycket bakterier, och så rör man ju ofta vid varandra när man leker. Har man då kommit ur rutinerna på förskolan eller skolan med att tvätta händerna ofta och ordentligt, så sprids lätt bakterier och virus oss emellan.

Ofta spenderar vi mer tid inomhus vintertid och virus smittar mycket lättare inomhus än utomhus. Men även utomhus är det lättare att bli sjuk på vintern än sommaren. Virus smittar mer när det kallt och torrt i luften än på sommaren när det är varmt och fuktigt. I år är det mildare väder så förhoppningsvis kanske det gör att fler håller sig friskare.

Förkylningar, influensa och olika sorters magsjuka är det som vi oftast drabbas av i vabruari.

Skillnaden mellan influensa och vanlig förkylning är att symtomen från influensaviruset ofta kommer hastigare och gör dig sjukare. Vid en förkylning har du ofta symptom så som nysningar, rinnig/täppt näsa, halsont och värk, smärta och trötthet. Både influensaviruset och covid-19 har flera liknande symptom så som exempelvis feber, ont i kroppen, huvudvärk, hosta, andningssvårigheter, trötthet. Det som skiljer dem åt är att covid-19 även kan påverka smak och luktsinnena och att symptomen ofta kan ha lite längre utvecklingsförlopp än vid influensa. Misstänker man covid-19 bör man ta ett PCR-test för att se om man har en pågående infektion och därmed riskerar att smitta andra.

– Virussjukdomar kan man inte göra mycket åt annat än att symptomlindra och vila ut. Vanliga förkylningar kan däremot ibland ge följdsjukdomar som är bakteriella, som lunginflammation och öroninflammation. Då kan det behövas ett antibiotikum för att bli frisk, säger Olga German.

Maginfluensa kommer av samma anledningar som förkylningar. När man drabbas av just vinterkräksjuka insjuknar man mycket hastigt och man blir sjukare än vid vanlig maginfluensa. Tänk på att stanna hemma 48 timmar efter sista symtomet, eftersom det annars fortfarande kan smitta.

Oavsett vilken sjukdom du eller dina barn drabbats av ska ni stanna hemma vid symptom, även om ni bara känner er lite förkylda. Ni ska stanna hemma två symtomfria dygn för att vara riktigt säkra på att ni är friska. Känner man sig frisk och bara har kvarvarande lindriga symtom som lätt hosta, snuva eller lukt- och smakbortfall kan man återgå till arbete, skola, förskola och annan aktivitet om det gått minst sju dygn sedan insjuknandet.

Tips hur du bäst undviker att bli sjuk – farmaceuten Olga German tipsar

Går det då att undvika att bli sjuk? Vår farmaceut Olga German på Apoteksgruppen i Västerås tipsar om vad man kan göra för att åtminstone minska risken för att drabbas av Vabruari.

1. God handhygien är det absolut viktigaste. Att tvätta händerna med tvål och vatten räcker långt för att skydda mot förkylning. Finns det flera än en toa hemma, gör en till en sjuktoalett.

2. Spendera mycket tid utomhus

3. Lär barnen tidigt att hosta eller nysa i armvecket

4. För att få ett extra skydd mot magsjuka kan man komplettera med handsprit.

5. Sov ut och ät rätt. Kroppen återhämtar sig snabbare, om man sover tillräckligt och äter en näringsrik kost. Boosta immunförsvaret med mycket antioxidanter, mineraler och vitaminer. Frukt, grönsaker, fet fisk, ägg, nötter för hela familjen rekommenderas året runt.

Är sjukdomen ändå framme så kan det vara bra att ha koll på temperaturen med en febertermometer. Fyll på medicinskåpet hemma med de viktigaste receptfria läkemedlen. Värk- och febernedsättande tabletter för både barn och vuxna, nässpray för flera åldrar, halstabletter och något hostlindrande är en bra bas.

Tänk på att läkemedel i flyttande form och stolpiller passar bäst till mindre barn, medan tabletter och kapslar passar bäst till större barn och vuxna.

Är det flera som är förkylda i familjen, använd då varsin nässpray, det finns flera alternativ som tar bort täppa och återfuktar.

Snorpapper smittar. Släng pappret i en förslutbar påse för att minimera smittorisk.

Ladda upp ditt hem med vätskeersättningen om magsjukan är framme. Kom då också ihåg 48-timmarsreglen gäller.

Om du inte vill komma in till ditt lokala apotek av smittorisk går det även bra att ringa in, mejla eller beställa produkter via webb. Du kan även knacka på dörren till apoteket och då få din påse med varor levererad utanför apoteket. Apoteksgruppen Oxbacken tar nämligen emot swish.

Vill du ha fler tips och råd inför influensasäsongen så är du alltid mer än välkommen att fråga en farmaceut på ditt lokala apotek.

Powered by Labrador CMS