Tipsar om hjälp. Lucy Danieyko, apotekare på Bäckby apotek berättar att tabletter mot pollen funkar bra. Foto: Helena Andersson

Ta fajten mot pollenallergin

Täppt i näsan, rinnsnuva, klåda i ögon och näsa och upprepade nysningar? Då kan du vara drabbad av pollenallergi.

Publicerad

Täppt i näsan, rinnsnuva, klåda i ögon och näsa och upprepade nysningar? Då kan du vara drabbad av pollenallergi.

Prosit. Många svenskar går just nu med rinnande näsor på grund av pollenallergi.

Lucy Danieyko, apotekare på Bäckby apotek, berättar att symptomen på pollenallergi och en vanlig förkylning är snarlika.

– Pollenallergi kan handla om snuva, att man är trött, det kliar i ögon och näsa, men till skillnad mot en förkylning är näsan vid allergi inte är lika täppt, vid allergi är problemen mer rinnsnuva och täppan är inte lika tjock.

Man har även ofta riktiga nysattacker vid allergi.

– Om man nyser upprepade gånger i rad så tyder det på pollenallergi, inte förkylning, säger hon.

Nysattacker vanligt

Feber är inte vanligt vid allergi, men kliande ögon är det. Dessutom kommer besvären oftast i perioder, ibland redan från februari om man är allergisk mot sälj och al, men lite senare för dem som är allergiska mot björk och gräs, vilket är vanligast att man är.

Man har även ofta riktiga nysattacker vid allergi.

– Om man nyser upprepade gånger i rad så tyder det på pollenallergi, inte förkylning.

Om man ska söka behandling eller inte är väldigt individuellt.

– Man måste känna efter själv. Är det här något som påverkar ens vardag så tycker jag absolut att man ska ta till sig någon typ av hjälpmedel som tabletter. Är besvären bara i ögonen eller näsan så behöver man bara använda nässpray eller ögondroppar.

Inga av de receptfria läkemedel som finns mot pollenallergi är farliga att prova, men Lucy säger att det finns fördelar med att söka läkare.

– Är man allergisk mot pollen så finns det ofta andra saker man kan vara allergisk emot, som till exempel stenfrukter som äpplen som är snarlika i strukturen som det som vi är allergiska emot. Det kan vara bra att veta, säger Lucy.

Hon berättar att forskarna inte vet så mycket om vad som specifikt orsakar pollenallergi förutom att immunförsvarets kan sättas igång av frömjölet. Men varför vi reagerar är inte klarlagt.

– Det vi ser är att pollenallergierna har ökat och det ser jag även i år. Kunderna säger att de inte upplevt problem tidigare men att de gör det nu. Men i och med klimatförändringarna så kommer våren helt ”pang bom” och då blir det väldigt mycket pollen i luften helt plötsligt, vilket kan göra att vem som helst reagerar.

En obehandlad pollenallergi ger inga större risker.

– Förutom om man har astma, då kan allergin påverka luftvägarna och det kan leda till stora problem. Har man astma behöver man se över vilka mediciner man redan har för att få optimal behandling för bägge. Men annars är det helt beroende av det egna måendet om man vill medicinera eller inte.

Om man väljer att medicinera så rekommenderar Lucy först och främst att man använder sig av tabletter.

– Vi har Deslortadin och Loratadin som är de förstahandsval som vi rekommenderar. Framför allt på grund av evidensen, de fungerar väldigt bra men också för att, speciellt Deslortadin, evidensmässigt inte gör en tröttare.

Slutligen tipsar Lucy om vad man kan tänka på att göra själv för att förebygga allergin.

Värst för många är gräspollen, så har man en gräsmatta som behöver klippas så kanske någon annan kan ta över den sysslan. Om det inte går, se till att duscha efteråt, använd speciella kläder och ta gärna klippningen i samband med att det har regnat då det är mindre pollen i luften. Vädra direkt efter regn eller på kvällen, alternativt tidigt, tidigt på morgonen för att undvika att släppa in mer pollen som mest finns i luften mitt på dagen. Träna inne istället för ute. Duscha varje kväll för att få bort pollen i håret. Tänk på att pälsdjur tar med sig mycket pollen i pälsen, så låt dem inte sova i din säng.

Powered by Labrador CMS