Styrkehjärna – krönikörens egna nyord 2022 – innebär att träna upp hjärnan genom att fokusera på det som är positivt och påverkningsbart.

Styrkehjärna – och fokusera på det positiva

KRÖNIKA. Domedagsskrollande, eftervåld, anosmi, gangfluencer. I början av året tänkte jag roa mig med att gissa betydelsen av årets nyord 2021. Förståeligt nog präglades listan även i år av pandemin liksom 2020 års lista. Att stora världshändelser leder till nya ord känns rimligt då språket speglar samhället. Men istället för att bli road av mitt egengjorda nyordsquiz blev jag mer oroad då merparten av de 36 nyord som publicerades var av negativ klang. Hälften var direkt kopplade till covid-19-pandemin, men dessa var inte alla med negativ innebörd.

Publicerad

Min lätt malande oro i maggropen berodde på att orden är just en spegling av hur vår vardag ser ut och vad vi önskar och behöver uttrycka.

Då nyorden utnämns av Språkrådet och språktidningen som genom året kontinuerligt tar in aktuella ord som uppfunnits av befolkningen indikerar det på den dystopiska dimma som delvis ligger över landet.

Jag har vid flertalet tillfällen diskuterat känslan och fenomenet med vänner, känslan av en uppgivenhet inför det vi inte tycks kunna påverka eller är för stort för att kunna greppa eller styra. Här kommer även klimatfrågor och det ökade gatuvåldet in.

Som åttaåring var Joey Tempest med sina ostyriga lockar, kaxiga attityd och hesa röst min allra största idol, en plansch med honom och resten av grabbarna i Europe satt fäst med häftmassa på  den ljusgula strukturtapeten i mitt rum i Virsbo.

En dag bestämde jag mig för att skicka ett beundrarbrev till Mr Tempest. De efterföljande sex månaderna sprang jag till brevlådan i väntan på respons, en respons som utifrån mitt åttaåriga jag skulle förändra hela min tillvaro. Ungefär en gång i månaden höjdes förväntan då det låg ett brev som var adresserat till mig i brevlådan, det liksom lyste av stjärnglans och inte ens det faktum att kuvertet var märkt med ”Barnens bokklubb” kunde döda mina förhoppningar.

Med tiden dämpades min förväntan och det hände att jag inte ens kollade igenom posten utan förutsatte snarare att inte heller idag skulle min blivande pojkvän ha vett att höra av sig.

Jag ser vissa likheter mellan Joeys frånvaro och coronans närvaro och spridning.
Lika mycket förhoppningar som Lill-Bettan kände när hon närmade sig brevlådan kände nog svenska befolkningen då Tegnell lugnt mumlade ”vi ser en minskad spridning och kan nog fira jul som vanligt”.

Lika uppgiven som Lill-Bettan var dag 56 då det enda som fanns i brevlådan var Ica Jägarns reklamblad var gemene man då pressträffarnas budskap var skärpta restriktioner. Till slut blev uppgivenheten ett faktum, drömmarna om svettiga publikhav som unisont rörde sig till musik och mingelfester som pågick in på småtimmarna somnade in.

Nyordlistan skapade även reflektioner över hur vi människor konstant finner nya orsaker till oro och stress. Visst, evolutionärt är oro och ångest en överlevnadsstrategi då en nöjd, orädd individ som avslappnat vilar i skuggan och inte bekymrar sig för det som rör sig i buskaget har betydligt sämre chans att överleva än den vaksamme som genom sin oro och mentala spänst hinner fly undan rovdjuret i buskaget. Men ibland känns det nästan som att vi moderna människor i brist på reella hot såsom rovdjur och nödår slår knut på oss själva för att skapa, och namnge, mentala monster.

Fomo (oro för att missa något särskilt intressant eller roligt) var ett av orden på nyordslistan 2016. Det är en akronym för fear of missing out. Det var då ett tidstypiskt fenomen som fick ett riktigt uppsving 2020 då pandemin tvingade många till isolering och hemmajobb. Detta tillstånd skapade stress hos de drabbade.

Till 2021 har pendeln svängt rejält och Fono (rädsla för normalitet) är med på nyordslistan. Livet under pandemin har gett utrymme för drömmar och möjligheten att styra över vår egen tid, kanske har det till och med börjat planeras för att flytta till den egenbyggda husbilen och arbeta digitalt från Spaniens solkust.

De drabbade av Fono får nu ångest över att tvingas återgå till mer normala omständigheter.
Kontentan är att hur vi än har det tycks vi kunna skapa missnöje och ångest.
Med full respekt och förståelse för allt lidande pandemin orsakat och orsakar på alla plan och nivåer så är vissa saker inte påverkningsbara.

Andra är det.

Hur vi hanterar det som inte går att påverka styr vi över.

I mitt yrke som personlig tränare och samtalscoach påtalar jag i stort sett dagligen för klienter vikten av att ta kontroll över sin hjärna och på så sätt även sin kropp och handlingar.

Att fokusera energi och tankar där de ger mest avkastning – med andra ord på de saker som du har möjlighet att påverka.

Så jag uppmanar nu er alla att styrkehjärna (mitt eget nyord 2022) som innebär att träna upp hjärnan genom att fokusera på det som är positivt och påverkningsbart så stark att den kan stå emot de dystopiska vindar och nyord som råder!

Om jag fick svar från föremålet för min beundran? Jadå, ett masstryck från Europes fanclub som uppmanade mig till att mot betalning gå med i deras klubb. Men då hade jag gått vidare i livet och funnit nya lockar som lockade mer – Michael Bolton.

Krönikören Elisabeth Ivars Foto: Privat
Powered by Labrador CMS