Guldtjejerna. VSS tonåringar Hannah Brunzell och Edith Jernstedt fick båda sina stora genombrott på seniorsidan vid SM-tävlingarna i Stockholm. Totalt kom de hem med fem seniorguld. Foto: VSS

VSS succé-SM – tvåa och trea i medaljligan

Västerås simsällskap visade än en gång med eftertryck att klubben är en av de främsta inom svensk simning. Trea totalt i SM-medaljligan och andra bästa klubb på JSM. Och med två supertalanger som stack ut och tog hand om samtliga seniorguld. – De bara fortsätter att utvecklas, säger VSS huvudtränare Leo Sandberg.

  • Publicerad 15:36, 19 nov 2018

De han syftar på är tonåringarna Hannah Brunzell, 17, och Edith Jernstedt, 16. När SM och JSM avgjordes parallellt i Eriksdalsbadet i Stockholm tog klubbens två stora framtidsnamn hand om samtliga fem seniorguld som VSS noterades för.

Att lägga till de sex individuella juniorguld de dessutom simmade hem.

Hannah Brunzell – som varit klubbens fixstjärna på juniorsidan i flera år – fick nu sitt stora genombrott även på seniornivå med att ta hem en imponerande trippel på bröstdistanserna 50, 100 och 200 meter.

– Imponerande av Hannah som har en väldigt lång säsong bakom sig med bland annat ungdoms-OS i Argentina och nu kan se fram emot lite välförtjänt ledighet från tävlingssimmandet, säger Leo Sandberg.

En annan ung VSS-are som har gått framåt i rasande takt de senaste åren är ett år yngre Edith Jernstedt. Hon tog likt Brunzell nu sina första senior-SM-guld efter att segrat på både 200 fjäril och 400 medley. Medleyguldet efter att ha sänkt sitt personliga rekord två gånger på samma dag och vunnit finalen med tre sekunder.

– Edith går verkligen från klarhet till klarhet. Jättekul. De bara fortsätter att utvecklas båda två, det var faktiskt ganska förväntat att det skulle gå så här bra nu, säger Leo Sandberg.

Han vill i övrigt särskilt lyfta fram en annan stark VSS-prestation under SM-tävlingarna.

– Gustaf Dahlmans silver på 200 fritt var en topprestation.

Dahlman, som fanns med på EM i somras, var till slut bara sex hundradelar från guldet efter en knallhård guldstrid. Hans insats – och framför allt tid – tar honom nu betydligt längre än till SM-pallen.

Nu på måndagseftermiddagen tog den svenska förbundskaptenen Ulrika Sandmark ut VM-truppen till kortbane-VM i Kina och då finns VSS-simmaren med, ihop med bland andra Neptuns Simon Sjödin och Johannes Skagius.

Kortbane-VM avgörs i Hangzhou 11–16 december.

Även VSS-nestorn Linus Kanth fick med sig en medalj från SM med en bronspeng på 200 medley.

Gladde gjorde även damlagkappslaget som tog ett SM-silver över 4x100 m medley. I laget ingick förutom Hannah Brunzell och Edith Jernstedt även Frida Morales (tidigare Berggren) och Malin Eklund. På samma sträcka fast i JSM-delen tog VSS-laget med samma uppsättning, men med Malin Eklund istället för Morales guld i grenen.

Totalt blev det 24 medaljer för VSS-gänget i SM och JSM, vilket placerade klubben på pallen totalt i medaljligan i de båda mästerskapen.

– Vi börjar verkligen etablera oss däruppe i toppen, konstaterar huvudtränaren Leo Sandberg.

Här är VSS alla medaljörer

Det blev totalt 24 SM/JSM-medaljer – varav 12 guld – för VSS-simmarna i Stockholm.

De två juniorerna Hannah Brunzell och Edith Jernstedt dominerade stort och var inbladade i 21 av dessa medaljer, varav samtliga tolv guld.

Här är alla VSS-resultat:

Edith Jernstedt, 16 (född -02):

Guld, SM: 200 fjäril, 400 medley.

Övriga medaljer, SM: Brons 200 medley, silver 100 fjäril.

Guld, JSM: 200 medley, 100 fjäril, 200 fjäril, 400 medley

Hannah Brunzell, 17 (född -01):

Guld, SM: 100 bröst, 200 bröst, 50 bröst (delat)

Övriga medaljer, SM: Silver 200 medley

Guld, JSM: 100 bröst, 200 bröst

Medaljer, JSM: Silver 200 medley, silver 50 bröst

Övriga medaljörer, SM:

Gustaf Dahlman: Silver 200 fritt (även uttagen till kortbane-VM i december)

Linus Kanth: Brons 200 medley

Lagkapp 4x100 medley: Silver (Edith Jernstedt, Hannah Brunzell, Frida Morales, Malin Eklund)

Lagkapp 4x50 medley: Brons (Filippa Sterling, Hannah Brunzell, Edith Jernstedt, Frida Morales)

Övriga medaljörer, JSM:

Lukas Steiner: Brons 200 fjäril

Lagkapp 4x200 frisim: Silver (Edith Jernstedt, Elvira Mörtstrand, Hannah Brunzell, Malin Eklund)

Lagkapp 4x50 medley: Brons (Filippa Sterling, Hannah Brunzell, Edith Jernstedt, Elvira Mörtstrand)

Lagkapp 4x1000 medley: Guld (Filippa Sterling, Hannah Brunzell, Edith Jernstedt, Malin Eklund)

Gustaf Dahlman imponerade så stort i SM-bassängen att det tog honom ända till Kina och kortbane-VM i december. Foto: Privat

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING