VSK:s allsvenska utvecklingslag vann Allsvenska cupen i Karlstad i helgen – för första gången. Detta efter en imponerande finalseger över Villa Lidköping.

VSK:s allsvenska damlag historiska cupmästare

Förra helgen: Cupseger för F16-laget. Denna helg: Historisk seger i Allsvenska cupen för utvecklingslaget efter en prestigevinst över Villa Lidköping i finalen. Bredden på den grönvita dambandyn imponerar. – Vi spelade otroligt bra hela helgen, säger VSK-tränaren Emil Sundbom.

Publicerad

Damlaget storvann i Elitseriepremiären hemma mot KS Bandy i lördags med 9–0. Samtidigt gick utvecklingslaget som tåget i den Allsvenska cupen i nybyggda Tingvalla Isstadion i Karlstad.Genrepet inför nästa helgs seriestart i Allsvenskan Södra, divisionen under Elitserien, blev bästa tänkbara.

VSK-laget tog hem hela cupen efter en prestigeseger (4–1) i finalen mot Villa Lidköping.

– Det är stort att vi vinner mot Villa i en final. Det har inget VSK-lag på damsidan gjort på två säsonger tror jag, säger Emil Sundbom, ny tränare för året för det allsvenska laget.

Förklaringen att det gick vägen?

– Vi spelade otroligt bra hela helgen, framför allt defensivt där vi bara släpper in fyra mål varav endast ett spelmål. Dessutom lyckas vi göra 23 mål framåt på fem matcher.

VSK spelade i grupp A mot Hammarby (5–1), Söråker (5–0), Västerstrand (5–0) och IFK Rättvik (4–2).

Efter gruppfinalen mot Rättvik stod antagonisten Villa Lidköping på den andra planhalvan i finalen.I det unga VSK-laget fanns bland andra Tova Grönoset, 19, som anslöt efter att ha varit med i damlagets premiärseger på lördagen.

Men framför allt fanns där stortalangen Thea Öhlin, som redan testat på a-lagsspel under Svenska cupen tidigare i höstas.16-åringen gav VSK ledningen med 1–0 i finalen mot Villa i den första halvleken och avgjorde med ytterligare två mål till 2–1 och 3–1 i den andra halvleken. VSK:s fjärde mål i finalen gjordes av Maja Ekman.

VSK hade därmed spelat hem Allsvenska cupen för första gången.

– Alltid kul att få skriva historia. Vi såg det mest som en bra lärdom och genrep till en början av vara med i cupen, sedan när det gick så bra så gick vi såklart för segern. Den här segern visar på vilken fin bredd det finns i VSK. Vi har många duktiga spelare i laget och flera kommer säkert att få chansen i a-laget under säsongen, säger Emil Sundbom.

Förra säsongen blev det en fjärde plats i den allsvenska serien.

– Vår målsättning den här säsongen är att vara med och slåss i toppen och komma topp 3.I serien ställs VSK mot IFK Vänersborg, Skirö AIK U-lag, Tranås BoIS, Uppsala U, Västerstrands AIK, Villa Lidköping BK U och nästa helgs premiärmotståndare Hammarby.

Powered by Labrador CMS