VSK-damerna vann superjämn final

Damfinalen mellan VSK och Skutskär blev superjämn. Lika full tid och mållöst i förlängningen betydde att matchen fick avgöras på straffar. Där klev VSK:s målvakt Sara Carlström fram och spikade igen. Därmed blev Mathilda Plans straffmål matchavgörande.

Dam-finalen blev en riktigt spännande tillställning. Inför storpublik på ett soligt Studenternas IP i Uppsala var VSK först med att spräcka nollan, när Gabriella Aronsson sköt 1–0 i den 30:e minuten.

Kanonöppningen höll i sig och i den 40:e minuten kunder även VSK utöka till 2–0 genom den norska landslagsspelaren Charlotte Selbekk.

Alldeles innan halvtidsvilan kunde dock Skutskärs få in den så viktiga reduceringen till 1–2. Målet gjordes av den ryska storstjärnan Tatiana Gurinchik.

Det sena målet gav Upplandslaget energi och i andra halvlek höjde de sitt spel ordentligt. Och trots två spelare utvisade kunde de både reducera och ta ledningen i mitten av halvleken.

VSK var därmed tvungna att göra mål för att ta matchen till förlängning. Och det lyckades de också med när fenomenala Mathilda Plan satte 3-3.

Det målet blev det sista som gjordes under ordinarie tid.

I förlängningen var det VSK-tjejerna som var hetast och skapade flest chanser. Men bollen ville tyvärr inte in, trots flera riktigt kvalificerade chanser.

Därmed fick finalen avgöras på straffar och där klev målvakten Sara Carlström fram som en riktig guldhjälte. Hon såg till att Skutskär inte lyckades göra något mål alls.

För VSK gjorde däremot både Lohiniva och Plan mål – och därmed hade VSK för första gången vunnit ett SM guld i dambandy.