Västeråslöparen Emilia Brangefält efter det sensationella VM-bronset i Thailand. ”Det känns ofattbart”, säger hon.

VM-sensationen från Västerås

Yngst i hela startfältet.
Det hindrade inte Västerås stora löparlöfte Emilia Brangefält från att överraska en hel trailvärld med att ta brons på VM i Thailand som debutant.
– Det känns helt ofattbart, säger 20-åringen till Svensk friidrott.

Publicerad Senast uppdaterad

Västerås Friidrottsklubbs långlöpartalang Emilia Brangefält har haft ett fantastiskt år i trailspåren – bland annat med ett imponerade SM-guld och en segermarginal på 16 minuter.Efter flera starka insatser togs hon ut i den svenska VM-truppen av landslagsledaren tillika västeråsaren Kerstin Rosenqvist.

– Hade nån sagt till mig i början på året att jag skulle få vara med och tävla på VM i år hade jag inte trott på det, sa hon i en intervju med Västerås Tidning innan VM-avresan.

I går gjorde hon debut i internationella mästerskapssammanhang som yngst i hela VM-startfältet.

Och vilken debut sen.

I mål efter att ha besegrat de 38,4 utmanande kilometerna av VM-banan i Chiang Mai, 70 mil norr om Bangkok, stod det klart att Emilia Brangefält stått för en praktsensation och tagit ett högst oväntat brons.

Västeråslöparen Emilia Brangefält efter det sensationella VM-bronset i Thailand. ”Det känns ofattbart”, säger hon.

– Det känns helt ofattbart och helt magiskt. Och helt chockerande att jag är yngst av alla i loppet också. Helt klart över alla mina förväntningar, sa en lycklig Emilia till Svensk friidrott efter bronsloppet.

Hon berättade i intervjun med Västerås Tidning att hennes stora styrka är löpningen uppför – det blev också nyckeln till VM-framgången.

Short trail-loppet inleddes med en stigning på drygt 1 000 höjdmeter på packade lerstigar innan banan gick in i djungeln. Loppet avslutades med en utförslöpning mot mål.

– Det kändes sjukt bra uppför och jag kunde plocka in mycket där. Jag gick ut lugnt och plockade placeringar allt eftersom. Jag visste inte alls var jag låg i loppet, sa hon vidare till Svensk friidrott.

I mål som trea efter att ha behärskat de tuffa stigningarna var hon med tiden 3.54,52 slagen med drygt fem minuter av segraren, rumänskan Denisa Ionela Dragomir.

Det blev en medaljsuccé för de svenska damerna. Förutom Brangefälts brons i short trail-loppet kammade rutinerade Ida Nilsson hem silverpengen på long trail-distansen över 78,7 kilometer.

Powered by Labrador CMS