Sista finslipningarna. Västerås Tidning besökte en VIK-träning bara veckan innan seriestarten på fredag mot AIK hemma i ABB Arena. VIK-tränaren Thomas Paananen är nöjd med det han har fått se av laget hittills. ” Vi har kunnat starta på ett högre trappsteg än vad vi kunde göra förra säsongen”, säger han. Foto: stefan lindgren Foto: STEFAN LINDGREN

VIK-tränaren inför seriestarten: ”Många har överraskat positivt”

På fredag börjar allvaret för VIK i Hockeyallsvenskan. Premiär hemma i ABB Arena mot AIK. Västerås Tidning har tagit pulsen på VIK-tränaren Thomas Paananen för att höra om hans tankar inför säsongen.

Publicerad

VIK:s försäsong börjar att lida mot sitt slut. Efter månader av förberedelser är gulsvart nu redo för en ny stark säsong i Hockeyallsvenskan.

Förra säsongen slutade med succé efter en tredjeplats som nykomling. Det var långt över de flestas förväntningar.

Kommande fredag är det äntligen seriepremiär då VIK drabbar samman med AIK i en tidig toppmatch i ABB Arena. Något VIK-tränaren Thomas Paananen ser fram emot efter en bra försäsong.

– Jag tycker att mycket har varit väldigt bra under försäsongen. Resultaten är en sak, men jag tycker att vi har fått ihop gruppen, vårt spel och de små detaljerna och det är jag är nästan mest nöjd med. Sedan har vi vunnit några matcher vilket ger oss lite självförtroende där vi känner att vi är på rätt väg, säger Thomas Paananen.

Om du vill lyfta fram en del som du är mest nöjd med, vad är det?

– Det är hur de nya spelarna har kommit in i vårt lag. Det är hur de äldre spelarna har tagit hand om dem som gjort att vi fått ihop gruppen så pass fort den här säsongen. Det har gjort att vi har kunnat starta på ett högre trappsteg än vad vi kunde göra förra säsongen.

Ni har fått in två transatlanter till den här säsongen (Jerome Leduc och Kelsey Tessier), hur pass stor skillnad är det för dig som tränare och hur påverkar det gruppen?

– Det påverkar lite såklart. Det är främst med språket, men vi har valt att prata svenska i omklädningsrummet. Men vi pratar engelska med dem och våra spelare kan prata engelska så de hjälper dem på ett bra sätt. Sedan är det två toppenkillar, de är bra killar på alla sätt och de har kommit in bra i det här laget och blir bättre och bättre precis som övriga spelare.

Hur tycker du att ni ligger till spelmässigt om du jämför med ett år tillbaka. Ligger ni bättre till nu?

– Ja, det tycker jag ändå att vi gör. Men vi vet om att försäsong är försäsong, det är något annat att börja spela om poäng när det blir seriespel. Förra säsongen visste ingen riktigt var vi stod som förening och vi var nykomlingar i Hockeyallsvenskan. På det sättet har vi en annan trygghet när vi går in i det nu och jag tycker som sagt att vi är ett trappsteg högre upp.

Vilka bitar i spelet vill du utveckla i år?

– Vi behöver få spelarna att ta nästa kliv där vi vill få så många spelare i vårt lag som möjligt att bli intressanta för SHL, för då blir vårt lag nära SHL. Sedan vill jag att laget utvecklas och tar steg, gör rätt saker därute och att vi är konsekventa i det vi gör. Vi vet av erfarenhet hur tajt det är i Hockeyallsvenskan, är du på 70–80 procent förlorar du direkt. Men vi ska försöka att vara 100 procent så ofta som möjligt.

Vilka lag tror du kommer att vara i toppskiktet i serien?

– Jag tycker att det är så pass jämnt och svårt att se. Det är svårt att bedöma efter en försäsong. Men Modo har fått behålla hela sitt lag, det som de ville behålla kan man säga. De hade också många som låg högt upp i poängligan men de var inte intressanta för SHL. Modo har en ambition av att vara där uppe och det är ett lag som jag tror kommer att ligga högt upp.

Är det seriefavoriten i dina ögon?

– Ja, det skulle jag nog vilja säga. Sedan finns det ett skikt därefter där det är väldigt jämnt. Det är egentligen jämnt hela vägen ner.

Finns det något lag som du tror kommer att överraska i årets serie?

– Det är kanske Kristianstad, de är nykomlingar precis som vi var ifjol. Jag tror att de har gjort många bra saker under sommaren. Jag har själv spelat där i tre år och jag vet hur mycket de har längtat efter att få spela i Hockeyallsvenskan.

Hur ser VIK:s målsättning för årets säsong?

– Vi har varit inne och touchat på den i gruppen. Vi kommer att gå för en topp-8 placering, sedan får vi se hur det artar sig.

Finns det någon spelare som du tycker att publiken ska hålla ett extra öga på när serien drar igång?

– Jag tycker att det är ganska många som har överraskat positivt, men ingen speciell så där. Vi är ett lag, men det är klart att det är många som sticker ut i det offensiva spelet. En sån som Marcus Bergman och Sebastian Benker har varit fantastiskt bra på försäsongen, avslutar Thomas Paananen.

Ikväll genrepar VIK borta mot Vita Hästen.

Thomas Paananen. Foto: STEFAN LINDGREN
”Fantastiskt bra”. Marcus Bergman har imponerat på Paananen under försäsongen. Foto: STEFAN LINDGREN

VIK:s nyförvärv 19/20

Målvakter

Emil Kruse, Västervik

Jesper Myrenberg, Linköping

Backar

August Nilsson, Karlskrona

Jerome Leduc, Dornbirner EC

Erik De La Rose, Sparta Praha

Forwards

Mattias Kallin, Vita Hästen

Alexander Lunsjö, Almtuna

Daniel Öhrn, Tingsryd

Viktor Hertzberg, Almtuna

Kelsey Tessier, Vienna Capitals

VIK:s inledande matcher i Hockeyallsvenskan:

20/9 AIK (h)

23/9 Västervik (b)

25/9 Björklöven (h)

27/9 Almtuna (b)

30/9 Södertälje (h)

2/10 Karlskrona (b)

4/10 Modo (h)

9/10 Timrå (b)

11/10 Almtuna (h)

16/10 Kristianstad (h)

Powered by Labrador CMS