Samuel Ersson har övertygat stort i VIK-kassen under hösten. Nu har han belönats med en plats i den svenska VM-truppen. Foto: Stefan Lindgren

VIK-målvakten uttagen till JVM

Succéhösten har gjort avtryck. I dag blev VIK-målvakten Samuel Ersson uttagen i den svenska truppen som spelar JVM i Kanada över jul och nyår. – Ett stort utropstecken i Hockeyallsvenskan, sa förbundskapten Tomas Montén när han presenterade truppen.

Publicerad

Den 19-årige målvaktstalangen Samuel Ersson har gjort succé i VIK-kassen under hösten med bland annat flera hållna nollor och är en starkt bidragande orsak till att VIK håller till i toppen av den Hockeyallsvenska tabellen.

När förbundskapten Tomas Montén i dag presenterade sin preliminära JVM-trupp fanns Ersson med som en av tre svenska målvakter.

Montén motiverade uttagningen så här:

– Ersson har väl varit en av de hetaste keeprarna i allsvenskan under hösten. Ett utropstecken som har varit väldigt delaktig till att Västerås ligger där de ligger,

Västerås Tidnings sportreporter Stefan Lindgren är inte överraskad över uttagningen.

– Det kändes ganska givet att han skulle ta en plats i JVM-truppen. Jag tror dessutom att Ersson har goda möjligheter att bli förstemålvakt, säger Lindgren och fortsätter:

– Jag har följt VIK i många år och han är den störste talangen sedan Tommy Salo slog igenom i ungefär samma ålder. Det är ett häpnadsväckande genombrott på alla sätt som han har fått i höst.

Hans styrkor?

– Framför allt att det känns som att han har full kontroll och balans hela tiden. Han räddar alltid upp situationerna. Riktigt bra i närspelet och släpper ytterst få returer, säger Stefan Lindgren.

Att Samuel Ersson nu finns med i JVM – som spelas i de kanadensiska städerna Vancouver och Victoria 27 december–6 december – innebär också att VIK får klara sig utan sin supertalang i flera omgångar runt jul och nyår.

– Då är det tur att (Marcus) Dahlbom har spelat upp sig rejält nu på slutet, säger Lindgren.

Även VIK-fostrade forwarden Pontus Holmberg, sedan i höstas i Växjö Lakes i SHL och även han född 1999, tog en plats i den svenska JVM-truppen.

– En liten doldis som slagit sig in i SHL i år och även hos oss. En spelskicklig center som läser spelet otroligt bra, säger förbundskaptenen om Holmberg.

Senaste gången Småkronorna vann JVM var 2012 – i just Kanada.

Samuel Ersson har hållit nollan vid flera tillfällen under hösten i Hockeyallsvenskan. Foto: Stefan Lindgren
Ex-VIK-aren Pontus Holmberg var glödhet under de avgörande playoff-matcherna när VIK tog steget upp till Hockeyallsvenskan i våras. Nu får Växjöspelaren chansen i JVM. Foto: STEFAN LINDGREN

Här är den svenska bruttotruppen till JVM

Målvakter:
Adam Åhman, IK Oskarshamn (HV71)
Olle Eriksson Ek, BIK Karlskoga
Samuel Ersson, Västerås IK

Backar:
Timothy Liljegren, Toronto Marlies (AHL)
Rasmus Sandin, Toronto Marlies (AHL)
Adam Boqvist, London Knights (AHL)
Erik Brännström, Chicago Wolves (AHL)
Adam Ginning, Linköping HC
Nils Lundqvist, Luleå HF
Filip Westerlund, Frölunda HC
Jakob Ragnarsson, Almtuna IS

Forwards:
Fabian Zetterlund, Färjestads BK
Emil Bemström, Djurgårdens IF
David Gustafsson, HV71
Jacob Olofsson, Timrå IK
Lucas Elvenes, Rögle BK
Pontus Holmberg, Växjö Lakers
Rickard Hugg, Kitchener Rangers (OHL)
Filip Hållander, Timrå IK
Samuel Fagemo, Frölunda HC
Johan Södergran, Linköping HC
Oskar Bäck, BIK Karlskoga
Nils Höglander, Rögle BK
Filip Svenningsson, IK Oskarshamn
Hugo Leufvenius, Sarnia Sting (OHL)

Powered by Labrador CMS