Får nya tränare. VIK hockey har under söndagen valt att byta ut hela tränarstaben.

VIK byter ut tränarstaben – finländsk duo ersätter

Efter lördagens förlust mot AIK – den andra på två dagar – blev det klart att VIK bryter med hela tränarstaben. Istället tar den finländska duon Tero Lehterä, 50, och Sami Hirvonen, 49 över.
– Vi känner att vi behöver nya röster och få in ny energi i laget, säger sportchefen Niklas Johansson till klubbens hemsida.

Publicerad

Vi vill få in nytt hopp och en struktur i laget som spelarna känner sig trygga i

Niklas Johansson

Målsättningen var att ta VIK ett steg närmare SHL den här säsongen. Men resultatet har inte riktigt gått VIK:s väg och ju längre säsongen har gått har gulsvart blivit allt mer inblandade i bottenstriden.

I december gjorde klubben ett försök att vända trenden genom att sparka sportchefen Patrik Zetterberg och ersätta honom med Niklas Johansson.

Nu väljer Västerås IK att även byta ut tränarstaben. Enligt VIK.se kommer Tero Lehterä och Sami Hirvonen att ersätta Thomas Paananen, Patrik Fagerlund och Robert Nordmark.

Den finska tränarduon har kontrakterats av Västerås IK säsongen ut. Lehterä ansluter som huvudtränare, Hirvonen som assisterande. De leder sin första match och tar ut sin första spelartrupp tisdag 7 februari, borta mot Kristianstads IK.

Tero Lehterä har fyra säsonger bakom sig som huvudtränare i finska högstaligaklubben Saipa (2017-2021). Senaste uppdraget var i slovakiska HK Dukla Trencin säsongen 2021/22. 50-åringen hade även en framgångsrik karriär som spelare. Lehterä vann VM-guld 1995, tog OS-brons 1994 och vann SM-liigaguld med storklubben Jokerit både 1996 och 1997. Han representerade ryska Neftekhimik Nizhnekamsk, schweiziska EHC Basel samt HC Ambrì-Piotta, spelade för tyska Füchse Duisburg och avslutade spelarkarriären i danska Odense Bulldogs.

49-årige Sami Hirvonen har en lång karriär bakom sig som tränare. Under perioden 2008-2020 var han antingen huvudtränare eller assisterande tränare i finska motsvarigheten till SHL eller Hockeyallsvenskan. Hirvonen har arbetat tillsammans med Tero Lehterä tidigare, som assisterande till honom under tre säsonger i Saipa 2017-2020.

– Vi känner att vi behöver nya röster och få in ny energi i laget för att vända på skutan. Tero och Sami startar om på ruta ett och får bilda sin egen uppfattning och jobba med killarna i lugn och ro. Vi vill få in nytt hopp och en struktur i laget som spelarna känner sig trygga i, säger Niklas Johansson, sportchef Västerås IK till klubbens hemsida.Powered by Labrador CMS