U23-världscupsåkaren Oskar Nilsson i aktion.

Växande SK Pollux arrangerar USM: ”Ett uppsving i klubben”

Stjärnan Oskar Nilsson tävlar i U23-världscupen – och har fortsatt sikte på Milano-OS

Publicerad

Redan nästa helg under lördag–söndag är det skridskofest i bandyhallen. Nya Winbergs Minne, en av Sveriges mest anrika och största tävlingar, 50-årsjubilerar med rekordhöga närmare 60 deltagare från hela Sverige i allt från ungdoms-, senior- till veteranklasser.

Min plan är att fortsätta satsa på skridskon på heltid oavsett hur det blir med SOK:s projekt eller inte. Om det sedan blir i Sverige eller utomlands återstår att se

Då finns 22-årige Oskar Nilsson med vid sidan av ovalen som tävlingsledare.

Annars är han redan i full gång med tävlingssäsongen – mot bästa internationella motstånd.

Han blev uttagen att delta i U23-världscupen i finska Seinäjoki förra helgen och även denna helg är det världscup på samma plats.

– Det är sista året jag räknas som U23 internationellt, säger Oskar som satsar på sprintdistanserna 500 och 1000 meter i första hand.

Han har precis flyttat hem till Västerås igen från Göteborg dit han flyttade för två år sedan när han blev en del av Sveriges olympiska kommittés satsning mot de 25:e olympiska vinterspelen i Milano 2026.

En satsning som leds av skidskyttelegendaren Wolfgang Pichler.

– Siktet är fortfarande inställt på OS, även om det just nu verkar vara lite osäkert om olympisk offensiv får en fortsättning.

Klart är i alla fall att han fått en ny tränare – Nils van der Poels tidigare, örebroaren Johan Röjler

– Min plan är att fortsätta satsa på skridskon på heltid oavsett hur det blir med SOK:s projekt eller inte. Om det sedan blir i Sverige eller utomlands återstår att se, säger Oskar Nilsson.

Var står du nu formmässigt?

– Lite och stampar, känns det som. Jag gjorde inte ett jättebra avslut förra säsongen och hade en hel del skadeproblem. Och jag har inte riktigt lyckats prestera som jag vill hittills i år. Det gäller att komma ner mot de kvaltider som krävs för att komma med i Världscupen framöver när jag blir senior.

Segt har det däremot inte varit i hans hemmaklubb SK Pollux.

Där har medlemsantalet ökat efter deltagande på RF-Sisus Idrottens dag i höstas.

– Sett till det relativt låga medlemsantal vi har så fick vi ett jäkla lyft efter det, ett klart uppsving.

Förhoppningsvis kan det också innebära att flera hemmaåkare finns med när klubben står som värd för ungdoms-SM 18–19 februari 2023.


Powered by Labrador CMS