Mot SM-veckan i Malmö. Dessa VSS-simmare genomförde ett av de sista träningspassen i Nya Lögarängsbadet före avfärd mot Malmö och SM-veckan som inleds på onsdag. Från vänster: Edith Jernstedt, Elvira Mörtstrand, Max Fahlén, Lukas Steiner, Filip Björkholm och Hannah Brunzell. Foto: Helena Andersson

Västeråssimmarna som hoppas på medaljer under SM-veckan

Nästa vecka drar SM-veckan igång i Malmö med en mängd sporter representerade. Simningen är en av de allra största – och också den med störst lokala medaljförhoppningar under SM-tävlingarna. Västerås SImsällskap, VSS, skickar en stor trupp på 13 aktiva till Skåne.

Publicerad

Leo Sandberg är huvudtränare i VSS. Han har förhoppningar om flera medaljer än fjolårets två inför SM/JSM i Malmö 28 juni till 2 juli.

– De senaste åren har vi varit mer framgångsrika på kortbane-SM. Förra året på långbane-SM tog vi bara en SM-medalj och en junior SM-medalj, men då saknades både Hannah Brunzell och Edith Jernstedt och de stod ju för 60 procent av de totala medaljerna på kortbane-SM.

Denna gång är Hannah Brunzell med under hela mästerskapet.

– Det ska bli riktigt kul. I år ska hon ska simma ett lite bredare program, hon är ju i grunden bröstsimmare och det har varit väldigt mycket fokus på just bröstsim de senaste tre, fyra åren. Men hon vill hålla sig bred i sitt kunnande och det kan bli så att hon inte ens ställer upp i alla bröstsimgrenarna utan väljer andra grenar.

Hannah Brunzell är en medaljkandidat framför allt på juniorsidan, men även på seniorsidan i nästan alla grenar hon ställer upp i.

– Det här är Hannahs första SM sedan 2013 eftersom hon alltid har varit borta på internationella tävlingar eller mästerskap samtidigt som SM avgjorts. Vi får se hur det går, hon är duktig på mycket, säger Leo Sandberg.

Ett av VSS andra stora framtidsnamn Edith Jernstedt kommer endast att göra någon enstaka start i början av mästerskapet för att sen lämna för Ryssland och junior-EM.

– Vi kommer så klart att sakna Edith på SM, men det är förstås junior-EM som är hennes huvudmål.

Utöver dessa två, menar Leo Sandberg att det finns realistiska medaljchanser för klubbens seniorlandslagsman Gustaf Dahlman att ta medalj.

– Framför allt på 200 frisim. Och så har jag förhoppningar om att Lukas Steiner ska kunna knipa någon medalj. Han var tvåa på JSM förra året och fyra på seniorsidan. Nu är han förstaårssenior, så jag hoppas att han kan ta steget upp och ta en medalj, framför allt på 200 fjäril.

Truppen som skickas till SM är ganska ung, endast tre seniorer.

– Så det är JSM-tävlingarna som är huvudmål för de andra, tar någon sig till SM-finaler så får vi se hur det går då, säger Leo Sandberg.

För de allra flesta i gänget är Sim-SM säsongens examen, sen hägrar lite ledighet innan träningen drar i gång på nytt.

– Det ska bli riktigt kul att åka till SM, avslutar Leo Sandberg.

Fotnot: VSS deltar även med ett lag i Beachvattenpolo-SM i centrala Malmö.

Leo Sandberg, huvudtränare, instruerar delar av SM-gänget under en av de sista träningarna inför SM. Foto: Helena Andersson
Hanna Brunzell Foto: Helena Andersson×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

Här är VSS-truppen till årets SM/JSM-tävlingar

Förra årets SM-vecka gav VSS två medaljer. Tar den här truppen på totalt 13 aktiva hem flera i år?

Filip Björkholm, 21 år

Emilia Boberg, 17 år

Hanna Brunzell, 18 år

Gustaf Dahlman, 22 år

Main Eklund, 18 år

Max Fahlén, 18 år

Edith Jernstedt, 17 år

Elvira Mörtstrand, 16 år

Lina Rehnman, 17 år

Felicia Rogell, 16 år

Lukas Steiner, 21 år

Filippa Sterling, 17 år

Adelina Walldén, 17 år

Powered by Labrador CMS