Det stora finaljublet. VästeråsIrstas P14-lag som nu har tagit sig hela vägen till USM-finalspelet.

VästeråsIrstas P14-lag skrev klubbhistoria – klart för USM-finalspel: ”En fantastisk helg”

Det skrevs handbollshistoria i helgen. För första gången i klubbens historia har VästeråsIrsta ett pojklag med i USM-finalspelet. ”Det är extremt många vinnarskallar i det här laget”, säger en av tränarna Ferdinand Beckius. Även VI:s F16-lag är klart för finalspelet efter stor dramatik.

Publicerad Senast uppdaterad

VästeråsIrstas P14-lag har tagit sig igenom fyra gruppspel i USM för pojkar födda 2009. 

Resan mot det avslutande steget inleddes redan i höstas.

Det fjärde och sista steget innan finalspelet avgjordes i Tyresö i helgen.

Det blev tätt, tufft och dramatiskt. Men VI-laget lyckades gå obesegrat efter 24–24 mot Helsingborg, 21–20 mot Alingsås och 24–22 mot Tyresö.

– Det var en fantastisk helg med tre otroliga topprestationer mot mycket bra lag. Nyckelmatchen var segern mot Alingsås mot söndagen där alla spelare levererar och hade otrolig energi, säger Ferdinand Beckius.

All eloge till dem som presterat så pass bra under den pressen som var

Nu tillhör P14-laget ett av Sveriges åtta främsta som nu gör upp i finalspelet i Uppsala 26–28 april. 

För första gången någonsin på pojksidan.

– Ja, inte sedan VästeråsIrsta bildades 2011 har något pojklag lyckats ta sig hela vägen till steg 5. Vi sa innan helgen att vi skulle bli trendsättare på pojksidan och så blev det. 

Varför lyckades ni?

– Det är laget skulle jag säga. Samtliga har väldigt stor del i den här framgången. Alla vi ledare är jätteglada för killarnas skull att de lyckades ta sig hela vägen. All eloge till dem som presterat så pass bra under den pressen som var. 

En annan förklaring till framgången är att laget har fått träna i en utmanande miljö med äldre ungdomar

– P14-laget har fått bra sparring i vardagsträningen mot äldre spelare och även spelat en hel del med P16-laget. Det har gett otroligt mycket för deras utveckling. Det känns som att hela föreningen har något riktigt bra på gång med allt fler nya spelare. 

Hur högt spänner ni bågen inför finalspelet? 

– Vi kommer dit med noll press och ska bara njuta av helgen. Det ska bli superroligt att få mäta oss med de bästa lagen i Sverige. Givetvis lägger vi oss inte platt, vi ska göra allt för att gå så långt som vi bara kan. Vi har extremt många vinnarskallar i det här laget.

Finalklart. VästeråsIrstas F16-lag kommer liksom P14 att finnas med under USM-finalhelgen i Uppsala efter säkrat avancemang i Västerås i helgen.

På tjejsidan har framgångarna i USM-spelet varit stora de senaste åren för VI.

Så även i år. VästeråsIrstas F16-lag hade sitt avslutande steg 4 i Västerås i helgen och det bar hela vägen till final även där.

Jimmy Hellman är tränare för laget:

– Vi målade tillsammans upp en bild när vi startade i höstas om att ta oss hela vägen till steg 5. Men därifrån till att faktiskt göra det … det var mycket känslor i går när det stod klart att vi hade lyckats.

Det blev en minst sagt nervkittlande avslutning. Efter inledande förlust mot Skånela med två bollar blev det klar seger med tio bollar mot Sävehof följt av ytterligare en seger mot IFK Malmö innan det var dags för avgörandet mot Alingsås.

VI åker inte dit som turister och är nöjda med att bara vara där

– Vi stod på samma poäng och hade exakt samma målskillnad så hade vi kryssat så hade lotten fått avgöra.

Nu blev det inte så – som tur var. Men det var ytterst nära. VI-laget vände halvtidsunderläge och ledde med 17–15 och en minut kvar. Då reducerade Alingsås till 17–16 med 43 sekunder kvar.

– Vi tog time out och sa att vi bara skulle försöka hålla i bollen tiden ut.

Det lyckades – och finalplatsen var säkrad. 

– Mycket glädje så klart. Vi hade en tuff grupp och det kändes vidöppet på förhand. 

Varför lyckas ni ta er hela vägen?

– Dels för att det är grymt många duktiga handbollsspelare i laget, dels för att vi haft en väldigt bred trupp vilket har varit en styrka då vi kunnat byta spelare på i princip samtliga positioner utan att försvagas. Så jag vill verkligen hylla hela truppen, allihopa har dragit sitt strå till stacken, säger tränare Hellman.

Nu ska allt liksom för P14-laget avgöras i Uppsala i slutet av april.

– Det blir en enda stor finalhelg för alla tre åldersklasser i USM, det blir häftigt.

Känslan?

– Det kommer att bli stentufft med åtta riktigt bra handbollslag. Men vi åker inte dit som turister och är nöjda med att bara vara där, vi ska fajtas för det och stämmer allt finns alla möjligheter att det blir riktigt, riktigt bra. 

Powered by Labrador CMS