Västerås Brottarklubbs Inaya Mohseni – svensk mästare i fristil 65 kg.
Västerås Brottarklubbs Inaya Mohseni – svensk mästare i fristil 65 kg.

Västeråsbrottaren tog SM-guld: ”Jag är oerhört glad och stolt”

Västerås fick en svensk brottningsmästare i helgen när SM-veckan i Skövde avslutades. Inaya Mohseni var överlägsen. ”Det var bara guld som räknades, det var mitt mål. Jag är oerhört glad och stolt”, säger den nyblivne svenske mästaren i 65 kg fristil.

Publicerad

Det var länge ovisst om den talangfulle brottaren från Västerås Brottarklubb skulle kunna delta i årets SM. Inaya Mohseni har haft en lång rehabilitering efter problem med en ryggskada. I slutet av förra året var det upp till bevis när han efter lång tid gick upp på brottarmattan i en stor internationell tävling i Finland.

Jag var mycket bra förberedd för det här, hård träning och ännu mer hård träning ligger bakom det här. Hårt arbete är det som gäller för att uppnå sina mål

Inaya Mohseni

– Helsinki Open var det stora testet. Inaya hade sett bra ut på träning, men matcher är en helt annan sak. Men där fick vi kvittot att han var tillbaka på allvar, säger VBK-tränaren Kim Frelin.

21-åringen, fyller 22 senare i år, visade upp sin bländande teknik och tog ett meriterande guld i Finland.

– Då visste jag att Inaya var tillbaka i full kapacitet. Och helt ärligt så räknade jag med ett guld för honom på SM. En Inaya i form är överlägsen i sin viktklass, fortsätter Frelin.

Och det var det många som konstaterade under SM-veckan i Skövde, som avslutades på söndagen.

Publiken på plats och även SVT-tittarna fick se en händelserik och kreativ brottning när VBK-aren var på mattan. Han blev snabbt en publikfavorit hos åskådarna på plats.

– Ja, jag hörde publiken under matchen och det är självklart att jag vill visa upp en underhållande brottning. Framför allt under mina matcher på väg till finalen, då kunde jag brottas fullt ut och bjuda på ett och annat. Under finalen var jag mer fokuserad på att ta hem guldet till Västerås och brottades stabilt och säkert. Ett misstag i en match kan vara förödande, säger SM-vinnaren.

Inaya Mohseni intervjuades i SVT-sändningen efter sitt SM-guld.
Inaya Mohseni intervjuades i SVT-sändningen efter sitt SM-guld.

– Men jag var mycket bra förberedd för det här, hård träning och ännu mer hård träning ligger bakom det här. Hårt arbete är det som gäller för att uppnå sina mål.

Det var en tuff och meriterande brottare från Stockholmsklubben BK Athén som han mötte i guldfinalen. Men efter sex minuters brottning stod västeråsaren som segrare med klara 10–2.

Inaya Mohseni, som ursprungligen är från Afghanistan, kom till Västerås och Sverige 2016. Brottningen blev hans dörr till att acklimatisera sig till Sverige och det svenska samhället, menar Kim Frelin.

– Nu kommer jag och klubben göra allt för att Inaya ska bli svensk medborgare. Det är vad som krävs för att representera Sverige på internationella mästerskap. Vi har en pågående dialog med Svenska Brottningsförbundet och den frågan står högt på deras agenda, säger Frelin.

Självklart vill jag representera Sverige på EM, VM och OS. Det är min dröm.

– Självklart vill jag representera Sverige på EM, VM och OS. Det är min dröm. Det är vad jag tränar och kämpar för, säger Inaya Mohseni själv.

För Västeråsbrottarna i övrigt var det lite ”stolpe ut” på SM.

– Det är små marginaler i brottning och vi drabbades av skador. Men i 77 kg visade junioren Alexander Gustafsson att han är något för framtiden. Han gick fram till bronsmatch och missade bronset med minsta marginal. Som 18-åring är det en mycket bra prestation, avslutar Kim Frelin.

Powered by Labrador CMS