Laddad för finnkamp. Västerås Friidrottsklubbs Alfons Haals gör sin andra raka Finnkampen-start i helgen
Laddad för finnkamp. Västerås Friidrottsklubbs Alfons Haals gör sin andra raka Finnkampen-start i helgen

Västeråsaren laddad inför sin andra start i Finnkampen: ”Grym tävling”

Sverige siktar på en ny dubbel Finnkampsseger vid helgens friidrottsklassiker på Stockholms Stadion. En av alla laddade svenskar är släggkastaren och västeråsaren Alfons Haals som är uttagen för andra året i rad. ”Det ska bli riktigt kul, Finnkampen är något speciellt”, säger 20-åringen.

Publicerad Senast uppdaterad

När Kajsa Bergqvist tidigare i veckan presenterade sina trupper stod det klart att Västerås bidrag till den prestigefyllda kampen även detta år består av 400-meterslöparen Mattias Waernulf (stafett) och släggkastaren Alfons Haals.

Haals tog tidigare i somras en bronspeng på SM i Söderhamn efter ett längsta kast på 62.15 meter.

Nya personliga rekordet satte han tidigt i våras (64,46).

– Säsongen har varit lite svajig. Jag fick lite skadebekymmer med ljumsken efter en bra säsongsstart. Sedan har det väl ändå ordnat upp sig med ett SM-brons så formen nu är okej, säger han på torsdagsförmiddagen efter det sista träningspasset inför helgens uppgift.

Det blir stjärntätt när Finnkampen avgörs under lördag–söndag. Sveriges VM-medaljörer Armand Duplantis, Daniel Ståhl och Perseus Karlström finns på plats och en riktig publikfest är att vänta. 

Enligt friidrott.se var nära 15 000 biljetter sålda redan i början av veckan.

Det blir en häftig inramning?

– Det ska blir riktigt kul. Det är nåt speciellt med Finnkampen, en tradition och en grym tävling.

Vid 16-tiden på lördagseftermiddagen ställer han sig i släggringen för det första kastet inför storpublik och tv-sändning.

Hur är det med nerverna att tävla inför så mycket folk?

– Det är ganska lugnt. Jag minns hur jäkla taggad jag var förra året, man får ett rus i kroppen när man kommer in på arenan. Det gäller att använda det på rätt sätt bara, det är en konst, säger Västerås och Sveriges slägghopp.

Det svenska laget – som förutom Haals består av Sverigeettan Ragnar Carlsson och Karl Ludvik – är starkt nederlagstippat mot starka finska kastare i den så kallade papperslandskampen baserat på säsongsbästa.

Vad sätter du för målsättning själv inför tävlingen?

– Jag vill försöka undvika att komma sist, det känns som ett rimligt mål. Men det ska bli skitroligt, jag ser verkligen fram emot helgen.

Redan förra veckan stod det klart att Västerås Friidrottsklubb dessutom har tre aktiva med i Ungdomskampen – Melvin Dahlén i kula, Isolde Väinölä i höjd och Filippa Engström på 100 meter och stafett.

Det gör alltså att totalt fem VFK-are finns på plats på Stockholms Stadion i helgen.

Finnkampen direktsänds på SVT. Lördag 2/9 15.50–19.30 SVT2/Play, söndag 3/9 12.30–16.40 SVT1/Play.

Powered by Labrador CMS