Mot Milano 2026. SK Pollux-skrinnaren Oskar Nilsson ingår i SOK:s satsning mot vinter-OS i Milano 2026. Foto: Stefan Borg

Västeråsare ingår i ny OS-satsning med skidskyttelegendar i spetsen

Sveriges olympiska kommitté gör en offensiv satsning mot vinterspelen 2026. Med i den satsningen finns 20-årige västeråsaren Oskar Nilsson – under ledning av en stark ledarstab ledd av skidskytteikonen Wolfgang Pichler. – Det här är en jättemöjlighet, säger SK Pollux-skrinnaren.

  • Publicerad 14:34, 30 maj 2020

När de 25:e olympiska vinterspelen avgörs i Milano i februari 2026 är det tänkt att den svenska truppen ska vara både bredare och mer toppad än tidigare.

Målet är att ta historiska 20 medaljer och därmed överträffa bästanoteringen på 15 medaljer från Sotji 2014.

Ett tydligt fokus i SOK:s satsning ”Olympisk offensiv” ligger i att väcka liv i den under flera år slumrande skridskosporten i Sverige.

Det har inte blivit någon svensk OS-medalj på ovalen sedan Tomas Gustafson (som tävlade för SK Pollux under flera år) tog en gulddubbel vid Calgary-OS 1988.

Förre OS-åkaren Joel Eriksson har nu plockats in som ansvarig och med i ledarstaben finns även två före detta förbundskaptener – en svensk och en norsk – samt skidskyttarnas förre förbundskapten, projektledaren Wolfgang Pichler.

– Med den ledarstaben tror jag verkligen på det här projektet. När vi nu får ett riktigt landslag i skridskor igen kan det förhoppningsvis leda till att fler upptäcker sporten som annars tyvärr nästan är på väg att dö ut i Sverige, säger Oskar Nilsson.

Västeråsaren fick frågan om han ville bli en del av denna SOK:s satsning och skrev på avtalet för någon vecka sedan, som en av sju aktiva hittills.

– Den här möjligheten och satsningen kommer perfekt, den ligger helt rätt i tiden för mig.

Är du överraskad över att du blev tillfrågad?

– Nja, jag hade det väl lite på känn. Jag var på en tävling i Inzell i södra Tyskland i höstas och snackade lite med Wolfgang redan då.

Vad innebär det att ingå i Olympisk offensiv?

– Allt som har med träningen att göra står SOK för. Dessutom har man tillgång till SOK:s hela resursteam med läkare, psykologer, dietister med mera. Det är en viktig del såklart.

Men allt övrigt får Oskar Nilsson bekosta själv.

– Jag räknar med att kommande säsong kommer att kosta omkring 120 000–160 000 kronor. Det är tufft att få ihop när man ska träna på heltid, det är ju inte så många marknadsandelar att slåss om i vår sport.

En stor livsförändring blir att lämna hemstaden Västerås och jobbet på ICA Kvantum för Göteborg i höst.

– All träningsverksamhet kommer att utgå från Göteborg så det var inte mycket att tveka på.

Innan dess kommer det att genomföras diverse tester som en första try-out inför den fortsatta satsningen.

– Det är det jag är helt fokuserad på nu. Det gäller att visa framfötterna direkt, det finns ju inga garantier att man kommer med till OS bara för att man ingår i den här gruppen. Det är tuffa kvaltider som gäller från SOK:s håll för att komma med.

Förhoppningen är dock att så många som möjligt från det nybildade blågula landslaget ska lyckas ta sig till Milano-OS, och målet är medalj.

– Det är väl framför allt i lagtempo och teamsprint som vi i sådana fall har störst chans.

Milano 2026, det känns inte för avlägset för att kunna fokusera på redan nu?

– Nej, det tror jag inte. Det känns som ett fullt möjligt mål, redan 2022 hade inte varit realistiskt. Jag behöver mer tid att utvecklas.

Oskar Nilsson föddes 2000 och säger skämtsamt att han som den skridskofamilj han kommer ifrån nog blev medlem i hemmaklubben SK Pollux redan 2001.

Han började tävla som åttaåring och har haft en framgångsrik ungdoms- och juniorkarriär med ett 20-tal SM-medaljer, främst som sprint- och medeldistansåkare. Sedan förra säsongen är han senior, i alla fall i Sverige.

– Internationellt tävlar jag i U23. Tanken kommande säsong är att tävla i U23-världscupen.

Som ett steg på väg mot den hägrande OS-drömmen.

Oskar Nilsson. Foto: Per Nilsson

Legendariske skidskyttetränaren Wolfgang Pichler blir en viktig kugge i SOK:s satsning mot vinter-OS i Milaon 2026. Foto: A Savin

Olympisk offensiv

SOK har samlat en expertpanel i ledningen för den stora idrottsliga satsningen med det offensiva målet att ta 20 medaljer i vinter-OS 2026 och sommarspelen 2028.

Wolfgang Pichler, legendarisk förbundskapten i skidskytte, är ett av namnen i expertpanelen som tillsammans med SOK:s och parasportens sportchefer leder Olympisk Offensiv. Den kontroversielle tränaren är övergripande ansvarig för talangutveckling och agerar projektledare

Även längdlandslagets tidigare chef Rikard Grip finns med i satsningen som sportchef.

Källa: sok.se

Svenska medaljer i vinter-OS under 2000-talet

Pyeongchang 2018: 14 medaljer

Sotji 2014: 15 medaljer (svensk rekordnotering genom vinter-OS-historien)

Vancouver 2010: 11 medaljer

Turin 2006: 14 medaljer

Salt Lake City 2002: 7 medaljer

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING