Mot Milano 2026. SK Pollux-skrinnaren Oskar Nilsson ingår i SOK:s satsning mot vinter-OS i Milano 2026. Foto: Stefan Borg

Västeråsare ingår i ny OS-satsning med skidskyttelegendar i spetsen

Sveriges olympiska kommitté gör en offensiv satsning mot vinterspelen 2026. Med i den satsningen finns 20-årige västeråsaren Oskar Nilsson – under ledning av en stark ledarstab ledd av skidskytteikonen Wolfgang Pichler. – Det här är en jättemöjlighet, säger SK Pollux-skrinnaren.

  • Publicerad 14:34, 30 maj 2020

När de 25:e olympiska vinterspelen avgörs i Milano i februari 2026 är det tänkt att den svenska truppen ska vara både bredare och mer toppad än tidigare.

Målet är att ta historiska 20 medaljer och därmed överträffa bästanoteringen på 15 medaljer från Sotji 2014.

Ett tydligt fokus i SOK:s satsning ”Olympisk offensiv” ligger i att väcka liv i den under flera år slumrande skridskosporten i Sverige.

Det har inte blivit någon svensk OS-medalj på ovalen sedan Tomas Gustafson (som tävlade för SK Pollux under flera år) tog en gulddubbel vid Calgary-OS 1988.

Förre OS-åkaren Joel Eriksson har nu plockats in som ansvarig och med i ledarstaben finns även två före detta förbundskaptener – en svensk och en norsk – samt skidskyttarnas förre förbundskapten, projektledaren Wolfgang Pichler.

– Med den ledarstaben tror jag verkligen på det här projektet. När vi nu får ett riktigt landslag i skridskor igen kan det förhoppningsvis leda till att fler upptäcker sporten som annars tyvärr nästan är på väg att dö ut i Sverige, säger Oskar Nilsson.

Västeråsaren fick frågan om han ville bli en del av denna SOK:s satsning och skrev på avtalet för någon vecka sedan, som en av sju aktiva hittills.

– Den här möjligheten och satsningen kommer perfekt, den ligger helt rätt i tiden för mig.

Är du överraskad över att du blev tillfrågad?

– Nja, jag hade det väl lite på känn. Jag var på en tävling i Inzell i södra Tyskland i höstas och snackade lite med Wolfgang redan då.

Vad innebär det att ingå i Olympisk offensiv?

– Allt som har med träningen att göra står SOK för. Dessutom har man tillgång till SOK:s hela resursteam med läkare, psykologer, dietister med mera. Det är en viktig del såklart.

Men allt övrigt får Oskar Nilsson bekosta själv.

– Jag räknar med att kommande säsong kommer att kosta omkring 120 000–160 000 kronor. Det är tufft att få ihop när man ska träna på heltid, det är ju inte så många marknadsandelar att slåss om i vår sport.

En stor livsförändring blir att lämna hemstaden Västerås och jobbet på ICA Kvantum för Göteborg i höst.

– All träningsverksamhet kommer att utgå från Göteborg så det var inte mycket att tveka på.

Innan dess kommer det att genomföras diverse tester som en första try-out inför den fortsatta satsningen.

– Det är det jag är helt fokuserad på nu. Det gäller att visa framfötterna direkt, det finns ju inga garantier att man kommer med till OS bara för att man ingår i den här gruppen. Det är tuffa kvaltider som gäller från SOK:s håll för att komma med.

Förhoppningen är dock att så många som möjligt från det nybildade blågula landslaget ska lyckas ta sig till Milano-OS, och målet är medalj.

– Det är väl framför allt i lagtempo och teamsprint som vi i sådana fall har störst chans.

Milano 2026, det känns inte för avlägset för att kunna fokusera på redan nu?

– Nej, det tror jag inte. Det känns som ett fullt möjligt mål, redan 2022 hade inte varit realistiskt. Jag behöver mer tid att utvecklas.

Oskar Nilsson föddes 2000 och säger skämtsamt att han som den skridskofamilj han kommer ifrån nog blev medlem i hemmaklubben SK Pollux redan 2001.

Han började tävla som åttaåring och har haft en framgångsrik ungdoms- och juniorkarriär med ett 20-tal SM-medaljer, främst som sprint- och medeldistansåkare. Sedan förra säsongen är han senior, i alla fall i Sverige.

– Internationellt tävlar jag i U23. Tanken kommande säsong är att tävla i U23-världscupen.

Som ett steg på väg mot den hägrande OS-drömmen.

Oskar Nilsson. Foto: Per Nilsson

Legendariske skidskyttetränaren Wolfgang Pichler blir en viktig kugge i SOK:s satsning mot vinter-OS i Milaon 2026. Foto: A Savin

Olympisk offensiv

SOK har samlat en expertpanel i ledningen för den stora idrottsliga satsningen med det offensiva målet att ta 20 medaljer i vinter-OS 2026 och sommarspelen 2028.

Wolfgang Pichler, legendarisk förbundskapten i skidskytte, är ett av namnen i expertpanelen som tillsammans med SOK:s och parasportens sportchefer leder Olympisk Offensiv. Den kontroversielle tränaren är övergripande ansvarig för talangutveckling och agerar projektledare

Även längdlandslagets tidigare chef Rikard Grip finns med i satsningen som sportchef.

Källa: sok.se

Svenska medaljer i vinter-OS under 2000-talet

Pyeongchang 2018: 14 medaljer

Sotji 2014: 15 medaljer (svensk rekordnotering genom vinter-OS-historien)

Vancouver 2010: 11 medaljer

Turin 2006: 14 medaljer

Salt Lake City 2002: 7 medaljer

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Nu förlängs omställningsstödet

Företag som tappat i omsättning kan nu söka stöd för månaderna maj samt juni och juli.tisdag 20/10 21:07

Omfattande stöd till turismnäringen i Västmanland

Almi Mälardalen och Region Västmanland har beviljats stöd från den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från Region Västmanland och Region Örebro län för två systerprojekt som genomförs under...fredag 16/10 19:50

Wåffelbaren flyttar till Björnögården

Storsatsning tillsammans med Aktivt uteliv Bygdens bageri och Wåffelbaren lämnar Kungsbyn. Ny adress: Björnögården. Där blir det en gemensam satsning ihop med Aktivt uteliv. – Nu kommer vi att vara två starka aktörer under samma tak som...torsdag 15/10 13:26

Banken har öppnat i nya lokaler: "Fyller våra behov"

En era är slut. Handelsbankens citykontor som har funnits i samma lokaler på Vasagatan sen 1968 har nu flyttat. I veckan öppnade de det nya kontoret i Gallerian. – Nu fick vi möjlighet att tänka nytt...tisdag 13/10 18:19

SMAKFULLT

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

Baklavageneralens nya satsning: Ska sälja pizza på Stora torget

Baklavageneralen blir pizzakung! På fredag kväll slår han och hans team upp porten till en nyinköpt foodtruck där de ska sälja pizzaslicar på Stora torget i Västerås. – Vi har haft en stort dröm om...lördag 10/10 7:50

Öppnade bageri mitt under pandemin – blev en succé

Utanför Bageri April ringlar kön lång Efter att ha blivit årets bagare och jobbat på restauranger och bagerier i Stockholm och Västerås valde Kim Lund att tillsammans med sin sambo starta ett eget bageri. Öppningen skedde mitt under...lördag 3/10 7:51

Så blir nya restaurangen i Kopparlunden

Les Chambres är det senaste tillskottet i industrikvarteren: ”Har saknats en fransk krog i Västerås” Nu sprids det franska dofter över det klassiska industriområdet Kopparlunden. Les Chambres har öppnat, med stjärnkocken Stefan Taylor bakom det nya konceptet. – Jag är full av beundran för det...fredag 2/10 21:02

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING