Proffsigt, Björkman. Västerås paragolfstjärna Joakim Björkman tar nu nästa steg i sin karriär och blir professionell spelare – med ett efterlängtat stöd i ryggen. Foto: Ross Kinnaird

Västerås paragolfstjärna blir proffs: ”Ett erkännande”

Västerås paragolfstjärna Joakim Björkman tar ett efterlängtat kliv i sin karriär och blir nu professionell spelare. – Det är spännande tider som väntar, säger 30-åringen till Västerås Tidning.

Publicerad

Joakim Björkman – som föddes med akondroplasi (kortväxthet) – är sedan många år Sveriges främsta paragolfare och profil.

Han har vunnit det mesta som går att vinna sedan debuten för 18 år sedan. ”JB” har förutom att ha tillhört det svenska landslaget i halva sitt liv – som bland gett två VM-guld i lag och ett individuellt EM-guld – även vunnit flera turneringssegrar ute i Europa och varit rankad nia som bäst på världsrankingen.

Men han har också hela tiden haft en dröm – att en dag vinna ett större erkännande och hitta en samarbetspartner som tror på honom och hans visioner.

Joakim ”JB” Björkman på sin hemmabana sedan 2019, Orresta. Foto: Jonas Bergkvist

Äntligen har jag hittat någon som lyssnar. Det här är ett erkännande, helt klart. Det är ett stort steg inom paragolfen att ingå i ett management

Nu är han där.

Joakim Björkman tillhör sedan i går numera P4M Golf Managements stall och förutsättningarna att stärka sitt eget varumärke och samtidigt visa vägen för hela paragolfsporten har med ens ljusnat betydligt.

– Äntligen har jag hittat någon som lyssnar. Det här är ett erkännande, helt klart. Det är ett stort steg inom paragolfen att ingå i ett management, att visa att du är en elitidrottare som vilken person som helst och kan göra karriär. Det är en marknad som verkligen är outforskad.

Den marknaden går nu Orresta-golfaren i bräschen för och blir den som visar vägen för andra.

Denne ”någon” som till slut lyssnade och delade Björkmans visioner och såg potentialen kring paragolfens framtida utveckling med både en egen proffstour och på sikt ett deltagande i Paralympics var P4M:s grundare Marc Potter. En australiensare som har jobbat många år inom golfbranschen, bland annat i Dubai och Australien, och sedan han kom till Sverige för ett par år sedan även varit vd på Vasatorps Golfklubb.

– Han var genuint intresserad och med det stödet i ryggen, för att kunna lyfta alla viktiga frågor inom vår sport, gjorde att det kändes som att det inte var något att tveka på att ta steget fullt ut och satsa som professionell, säger ”JB”.

En annan bidragande faktor var att paragolfen numera lyfts fram tydligare även hos PGA Sweden, den svenska proffstouren.

– Jag har haft flera dialoger med PGA och bland annat jämfört kvaliteten på de spelare som finns på vår världsranking som skulle kunna bli proffs och sätta det i ett perspektiv till ”vanliga” proffs. Nu är vi med som en kategori på PGA Sweden:s sida och det känns stort.

Joakim Björkman spelade dessutom i höstas via kvalspel till sig en kategori, tillhörighet, på just den svenska proffstouren för detta år.

– Förvisso en ganska låg kategori, men ändå ett stort steg. Att bli kopplad lite mer till den ”stora” proffstouren om man säger så och få en tillhörighet.

Debuten sker troligen på Fjälbacka Open i slutet av maj.

Världsduo. Joakim Björkman och Henrik Stenson har träffats vid många tillfällen, här på Barsebäck 2017. 2015 tilldelades västeråsaren Henrik Stenson Foundations första stipendium. I juni i år spelar han Stensons nya tävling på svenska paratouren. Foto: Privat

Vi måste ju nå en publik, det är det allt handlar om

Starten för paragolftouren i Sverige blev just uppskjuten.

– Så där blir första turneringen Stensons tävling – Henrik Stenson Paragolf Challenge – i slutet av juni på Bokskogens GK.

Dagarna efter är det SM-veckan i Halmstad som gäller där paragolfen är med.

Men på sikt är det alltså mot betydligt större arenor som Joakim ”JB” Björkman siktar.

Drömmen är en internationell proffstour för paragolfare – i ett större sammanhang.

– Vi har redan inlett ett samarbete med Europatouren och hade två tävlingar i Dubai och Skottland 2019 samtidigt som de andra proffsen. Sedan kom en coronapandemi i vägen men målet är att utveckla det och kanske få till mellan sex och tio tävlingar på en säsong.

– Vi måste ju nå en publik, det är det allt handlar om. Det är då det börjar bli intressant för många. Och då kan vi också visa att vilken person som helst kan vara elitidrottare och satsa professionellt på sin sport, avslutar Joakim Björkman.

Uno, due, tre – quattro. Joakim ”JB” Björkman efter sin fjärde raka titel i Italian Disabled Open, 2018. Foto: Golf Today
Powered by Labrador CMS