JVM nästa. Västerås Slalomklubbs Moa Landström är en av de blågula åkarna till junior-VM i Frankrike i slutet på januari. ”Det känns jättekul”.

Västerås alpina stortalang uttagen till JVM: ”Blir största tävlingen”

Det blir hennes häftigaste utmaning hittills i karriären. Västerås Slalomklubbs alpina löfte Moa Landström är uttagen till junior-VM som inleds om drygt en vecka i de franska alperna. ”Jag hoppas kunna vara med uppe i toppen och fajtas”, säger 18-åringen.

Publicerad Senast uppdaterad

Moa Landström har ett internationellt mästerskap från förra säsongen i ryggen – europeiska ungdoms-OS som resulterade i två medaljer (brons i slalom och silver i storslalom).

Nu kan Västerås Tidning berätta att hon kommer att ställas mot de bästa i världen när junior-VM avgörs i sydöstra Frankrike 28 januari till 3 februari. Truppen presenteras officiellt på lördag.

– Det här blir den största tävlingen hittills för mig, det känns jättekul.

Specialgrenarna slalom och storslalom är det spikat att hon tävlar i.

– Det kanske även blir super-G, vi får se.

Nästa lördag beger sig den svenska JVM-truppen ner till de franska alperna för ett par dagars träning innan tävlingarna drar igång. 

Jag hoppas kunna vara med ganska högt upp och fajtas, typ topp 10

Mästerskapet för 16–21-åringar startade i just Frankrike för drygt 40 år sedan och genom åren har svenska storstjärnor som Thomas Fogdö, Anja Pärson och Sara Hector slagit igenom just på JVM. Förra året vann världscupåkaren Hanna Aronsson Elfman slalomguld.

Dina förhoppningar inför JVM?

– Det blir ju bra motstånd, men det är lite svårt att säga när man inte riktigt vet vilka som är med. Det finns många unga åkare som kör världscupen. Men jag hoppas kunna vara med ganska högt upp och fajtas, typ topp 10, säger Moa Landström.

Tävlar på hemmaplan

Just nu befinner hon sig på hemmaplan, alltså Malung-Sälens alpina riksidrottsgymnasium där hon går tredje året, och laddar för en tävling i Kläppen i Sveriges högsta alpina serie i helgen.

– Det är skönt att vara hemma och tävla och att få träffa klasskompisarna också.

Det blir inte så mycket av den varan annars för den kringflackande 18-åringen som blev en del av det alpina landslagets europacuplag, Team Svenska Spel, inför den här säsongen.

Efter en lite kämpig inledning ute i Europa bärgades de första efterlängtade poängen i europacupen förra helgen i österrikiska Zell am See efter två 16:e platser i slalom.

Hur viktigt kändes det?

– Verkligen skönt att ta de första poängen. Jag har ändå haft bra tendenser under säsongen, men inte fått till det riktigt. Jag har bytt skidmärke och inte riktigt kommit in i de nya skidorna helt än, säger Västerås Slalomklubbs JVM-resenär.

Powered by Labrador CMS