Hallstingen Tintin Bergman är uttagen att representera Sverige på junior-EM i taekwondo i Tallinn i slutet av augusti.
Hallstingen Tintin Bergman är uttagen att representera Sverige på junior-EM i taekwondo i Tallinn i slutet av augusti.

Tintin från Hallstahammar har gjort kometkarriär i taekwondo – nu är 16-åringen uttagen till junior-EM

Han har bara tävlat i avancerad klass i ett år. Men redan hunnit bli svensk mästare och tagit NM-silver. Nu är taekwondotalangen Tintin Bergman från Hallstahammar uttagen till junior-EM i augusti. – Jag är stolt över att få representera Sverige, säger 16-åringen.

Publicerad Senast uppdaterad

Det är en riktig kometkarriär Tintin Bergman har gjort inom taekwondons kampgren WT kyorugi.

Efter att ha tränat taekwondo i sex år med KSA Västerås och deltagit endast i nybörjartävlingar tog allt en väldig fart när han väl tog steget till avancerad klass för ungefär ett år sedan.

Sedan dess har han stått på pallen under alla deltävlingar i Svenska cupen, vunnit SM-guld i slutet av 2022 och samt ett NM-silver från Helsingfors. Året har fortsatt starkt med internationella tävlingar under våren. Han rankas idag som Sverigeetta i sin viktklass (-68 kilo) och tränar och tävlar för KSA Västerås. 

Har det gått snabbare än du trodde att nå sådana framgångar?

– Ja, jag förväntade mig inte att vinna varken SM eller att det skulle gå så pass bra som det gjort i år både på svenska cupen och internationellt i Belgien, Österrike och Luxemburg. Framför allt inte eftersom det är ett så stort steg att gå från nybörjartävlingarna.

Tintin trodde inte heller att hans prestationer skulle räcka för att bli uttagen i den svenska juniortrupp som sätter sig på flyget till Estlands huvudstad Tallinn i slutet på augusti. 

– Jag var osäker på det. Men det gjorde det ju.

För ett par veckor sedan fick han en av biljetterna till den 15 utövare starka, blågula JEM-truppen.

– Jag är stolt över att få representera Sverige, det ska bli både spännande och jättekul. Jag ser fram emot att möta de bästa taekwondoutövarna i Europa, som i juniorklassen dessutom är de bästa i världen.

Målet på junior-EM?

– Det är tufft motstånd, men jag ska försöka vinna en match. Jag brukar inte sätta så höga mål. Jag blir heller aldrig ledsen om det går dåligt utan tar det som en erfarenhet. 

Vad är det du har som gör dig bra i taekwondo tror du?

– Jag har tränat hårt under många år och har ett väldigt stort hjärta i taekwondon. Jag älskar att gå på träningarna och det gör att jag lägger 100 procent varje gång. 

– Sen har jag en ganska bra styrka, bra teknik och har tränat upp en bra kondition. Dessutom är jag lång, det är en fördel inom taekwondon!

Europaeliten är härmed varnad för den gänglige talangen från Hallstahammar.

Powered by Labrador CMS