Nästa generation svenska tennisspelare? Tennisförbundets satsning ”Tennis på gatan” har nu landat i Västerås och Vallby i TK Aros regi. Foto: TK Aros

Tennisen har flyttat ut på gatan igen

Det fanns en tid då Sverige var en stormakt i den stora tennisvärlden. Nu har resan tillbaka mot fornstora dagar börjat. Den går bland annat via asfaltsbanan på Norra Vallby i Västerås. – Kvarterstennisen hade en stor del i Sveriges framgång, säger Västerås tidigare proffsspelare Christer Allgårdh.

Publicerad

Jag är övertygad att detta kan föra svensk tennis tillbaka mot toppen igen. Bredd föder topp.

Svenska tennisförbundets gör sedan en tid tillbaka en stor satsning för att väcka liv i sporten som efter storhetstiden under flera decennier fört en allt mer tynande tillvaro.

Syftet med ”Tennis på gatan” har – förutom att locka fler utövare till sporten – även som syfte att erbjuda barn och ungdomar i segregerade områden en chans att komma i kontakt med idrotten.

Nystartade TK Aros i Västerås är en av föreningarna i totalt sju svenska städer som har hoppat på projektet tillsammans med förbundet. I samarbete med Västerås stad anordnas totalt 24 tillfällen gratis tennis för barn och ungdomar i åldrarna 6–15 år på Norra Vallbys asfaltsbana.

Racket, bollar och ledare står TK Aros för.

– Efter en lite trevande start har intresset ökat allt eftersom. Nu är det en jättebra uppslutning, säger klubbens chefstränare Christer Allgårdh.

Spelglädje. Projektet Tennis på gatan finns bland annat till för att ge de barn som inte har en naturlig väg in i tennissporten. Foto: TK Aros

Han brinner för sporten och har själv stora meriter från proffstouren och vet vad som krävs för att nå framgång.

– Det var just det här med kvarterstennisen som gjorde att vi blev så framgångsrika, både här i Västerås och i övriga Sverige. Det var så jag själv började en gång i tiden, säger Allgårdh och fortsätter:

– Nu har svensk tennis lite panik. Det gäller att få fler att börja spela igen. Då har förbundet kollat tillbaka, ”vad gjorde vi tidigare för att lyckas?”. Jag är övertygad att detta kan föra svensk tennis tillbaka mot toppen igen. Bredd föder topp.

Hittills har TK Aros haft åtta tillfällen med ”Tennis på gatan” på Vallby.

– Det är väldigt spontant och väldigt fritt hur man vill göra. Det är ingen träning, bara spel och glädje.

Ett par till träffar är inplanerade före sommaren.

– Sedan kör vi igång igen efter sommaruppehållet, säger Christer Allgårdh.

Han var den som såg till att Västerås förra sommaren fick en andra tennisklubb, TK Aros.

– Vi har gått från tre medlemmar till att idag vara 110 stycken. Fantastiskt roligt.

Framgångarna har kommit också på hemmagruset vid Framnäsbadet.

För ett par veckor sedan säkrade klubbens damlag seriesegern i divison 3 efter seger mot stadskonkurrenten Västerås-Fridnäs TK.

Nu längtar Christer Allgårdh efter någonstans att hålla till på under vinterhalvåret.

– Det finns bara sex inomhusbanor, det är alldeles för lite för en stad i Västerås storlek. Vi är många i stan som ska samsas på de få banorna.

Fotnot: Mer info och kontaktuppgifter finns på TK Aros hemsida www.tkaros.se

TK Aros damlag efter att ha tagit hem seriesegern i division 3 via 3–1 mot Västerås-Fridnäs TK. I laget spelade från vänster Ida Ferding (tränaren Christer Allgårdh), Emma Abdoul, Nadine Mathisen och Tea Korkeakunnas. Foto: TK Aros
Powered by Labrador CMS