Hemmabassängen. Simstjärnan Edith Jernstedt har varit på semester i Västerås under sommaren.
Hemmabassängen. Simstjärnan Edith Jernstedt har varit på semester i Västerås under sommaren.

”Som idrottskvinna har jag utvecklats”

Simstjärnan Edith Jernstedt från Västerås har spenderat en fullspäckad sommar hemma i Sverige efter ett riktigt lyckat läsår på Florida State University.

Publicerad Senast uppdaterad

Under SM-veckan kammade hon hem guld på 100 meter fjäril, silver på 200 meter medley, ett lag-silver i 4x100 meter medley, brons på 200 meter fjäril och brons på 50 meter fjäril. Ett riktigt medaljregn med andra ord.

– Jag hade andra mål tidsmässigt, så jag är inte helt nöjd. Men ett guld är alltid ett guld och det är jag självklart glad över, säger Edith Jernstedt till Västerås Tidning.

Du ska snart återvända till USA, hur har den upplevelsen varit såhär långt?

– Det är så bra just nu. Första året var lite halvknackigt, vi hade lite strul med tränare och laget, man skulle lära känna nya människor och så. Men det andra året har varit så bra, vi har en helt ny positiv energi som kom in med våra nya tränare.

Utöver 14 träningspass i veckan ska Edith även hinna med universitetsstudier.

– Man kanske tänker att det inte är så mycket, men universitetet i USA och Sverige är inte samma sak. Vi har läxor och prov varje vecka så det är ett otroligt högt tempo.

Första året i USA bodde Edith i ett studentboende som hon delade med personer hon blev indelad med. Inför sitt andra år flyttade hon till en lägenhet utanför campus med två av sina bästa vänner.

Vad skulle du säga är de största skillnaderna mellan USA och Sverige?

– Det är väldigt stor skillnad på maten. De har mycket mer salter och tillsatser som man kanske inte är van med. Och sett till hur man beter sig är det väldigt stor skillnad mellan svenskar och amerikaner. I skolan är vi många internationella studenter så det är många olika kulturer som blandas, men det är bara roligt.

Är det några skillnader i hur man ser på sporten?

– Det skulle jag absolut säga att det är. I Sverige ser man mer till individuell prestation. I SM räknar man poäng för laget, men generellt sett är det mer fokus på individuella prestationer. På college är det bara fokus på den totala poängen för laget, så det är mer lagkänsla.

Hur har du utvecklats av din tid i USA så här långt?

– Jag tvingas att vara självständig och ta tag i saker själv. Jag kan inte bara ringa mina föräldrar och be dem hjälpa mig för de vet ju inte heller hur det funkar här. Som idrottskvinna har jag utvecklat mitt tänk, jag har fått en otroligt bra grundträning i Västerås och det har jag märkt tydligt under min tid här.

Efter att ha varit borta från familj och vänner i Västerås i nio månader har Edith haft fullt upp under sommaren.

– Det var otroligt skönt att komma hem igen. Jag har hunnit med mycket i sommar, tävlat i SM, varit i vårt hus i Spanien, min bror har gift sig och så har jag bara umgåtts med vänner och familj.

Vilka är dina mål för framtiden?

– Jag vill placera mig i Nationals som det kallas. Jag kom till semifinal nu i år och vill komma till final nästa gång. Jag vill fortsätta vara med i landslaget och kvala till dom tävlingarna.

Nu återstår två år i USA för Edith, men hon utesluter inte att utforska mer vad drömmarnas land har att erbjuda.

– Jag är nyfiken på att upptäcka vad det finns för möjligheter i USA, med jobb och sånt. Jag har sett många ställen när vi har varit och tävlat men jag vill se ännu mer av vad som finns. Jag vill resa runt, jag gillar att upptäcka olika kulturer och se nya saker.

Powered by Labrador CMS