På rätt spår. Snart 17-åriga Johanna Holmberg från Västerås Skidklubb har precis avslutat sin bästa säsong hittills med en total femteplats i den nationella juniorelitcupen.

Skidsensationen från Västerås – junioren topp fem i Sverige: ”Över förväntan”

I tät dimma avgjordes årets sista lopp i Bauhaus Cup för den svenska längdjunioreliten i Sollefteå. Men i mål var allt glasklart: västeråsaren Johanna Holmberg hade nått sin största framgång. ”Jag har verkligen suktat efter den där pallplatsen”, säger Västerås Skidklubbs snart 17-åriga löfte.

Publicerad

Bauhaus Cup är den nationella längdcupen för den svenska junioreliten.

Den har i år avgjorts över åtta deltävlingar och när den summerades förra helgen står det klart att en åkare från i dessa sammanhang ”lilla” Västerås ståtar som prydlig totalfemma.

Förstaårsjunioren Johanna Holmberg, som konkurrerat även med ett år äldre åkare i D 17–18-klassen, är överraskad själv.

– Ja, verkligen över förväntan. Jag hade inga större förväntningar inför säsongen. Man vill inte måla upp för mycket så man blir besviken om det inte går som trodde.

Johanna Holmberg, som fyller 17 år i maj, har visserligen ett USM-silver från 2022 och vann Ungdomsvasan i fjol – men det är först denna säsong som satsningen tagit fart på allvar.

– Den mest tävlingsintensiva säsongen helt klart. USM-silvret var ju en liten happening men det är nu det har börjat på riktigt skulle jag säga.

Hon går första året på skidgymnasiet i Falun.

Strålande säsongsavslutning. Johanna Holmberg med klubbkompisen Elsa Martinsson (till vänster) efter att båda kommit topp 6 i säsongsavslutningen.

En av klasskompisarna är klubbkompisen i Västerås Skidklubb, Elsa Martinsson.

Hon har också funnits med i Bauhaus Cup, men hamnade en bit längre ned i listan som 23:a på grund av flera missade tävlingar.

Men i den dramatiska avslutningen i Sollefteå förra helgen visade Elsa Martinsson att även hon är ett namn för den svenska längdskidåkningsframtiden. I jaktstarten åkte hon upp sig sju placeringar till en slutlig sjätte.

Johanna Holmberg avancerade lika många platser, från nionde till en andra.

Detta efter bland annat ha åkt ikapp och förbi supertalangen Elsa Tänglander – med längdguld på ungdoms-OS och skidskytteguld på junior-VM i år.

– Först körde jag i kapp Tove (Norgren) och sen hamnade vi i en klunga som tog in mer tog mer och mer på Elsa.

Till slut var de även förbi och det blev en kamp om segern mellan västeråsaren och Tove Norgren. Det skiljde knappt åtta sekunder i mål.

– Det var lite över förväntan även om jag varit och nosat på pallen under säsongen.

Vad betyder framgången för dig?

– Det är en stor inspiration såklart, nu vill man kämpa ännu mer under försäsongsträningen.

Men först lite vila och återhämtning.

– Jag ska springa lite, kanske simma. Det är viktigt med andra träningsformer nu och låta skidkroppen vila.

Välförtjänt efter en fin säsong som med eftertryck visar att det finns en skidframtid även för ”lilla” Västerås.

SM på hemmaplan. Västerås Skidklubb arrangerar rullskid-SM i juni, här från ett tidigare SM-år.

Största framgången för Västerås Skidklubb – nu laddar man om för rullskid-SM på hemmaplan

Två skidklubbar blev en när Västerås Skidklubb bildades 2015.

Sedan dess har klubben bara växt – och nu börjar resultaten komma.

Han gläds åt Johanna Holmberg och Elsa Martinsons framgångar i vinter.

– Det här är helt klart vår största framgång hittills i klubbens historia. Från början när vi startade var de flesta yngre, nu har de vuxit upp i junioråldern och satsar och tävlar mer och då ser vi resultat, säger Tomas Hidman.

Ytterligare en bekräftelse på att Västerås Skidklubb är på rätt spår är att man placerade sig som 27:a av alla 152 klubbar i den så kallade klubbkampen där resultat från USM, JSM, Bauhaus Cup för juniorer samt Smart Energy Cup för seniorer räknas samman.

Träningarna som är uppdelade i olika barn- och ungdomsklasser från sex år och uppåt. bedrivs på Rocklunda.

– Det är snart tio sedan vi fick konstsnöspåret på Rocklunda och det har såklart varit en förutsättning för att kunna växa som vi har gjort. Något att lita på även vid milda vintrar.

Och växt har man gjort.

– Vi är inne i en positiv trend. Vi har drygt 500 medlemmar idag, varav omkring 100 barn och ungdomar som tävlar, berättar ordföranden Tomas Hidman.

Klubben bedriver även skidskytte.

Om någon trodde att skidklubbens säsong är över kunde det inte vara mer fel.

Nu börjar uppladdningen inför ett häftigt arrangemang.

– Ja, vi är arrangör för rullskidorna under SM-veckan, en riktigt kul grej. Vi kommer att samarbeta med Västerås cykelklubb eftersom vi använder oss av samma bana nere vid kajen. Det kommer att bli en utmanande bana för de tävlande.

Med där på startlinjen 28–29 juni räknar också Johanna Holmberg med att stå.

– Ja, det är planen.

Powered by Labrador CMS