Medaljtrippel. Vilma Ósk Ekstedt från VGF Simhopp gjorde landslagsdebut med mersmak – tre medaljer på nordiska juniormästerskapen i Bergen blev facit.
Medaljtrippel. Vilma Ósk Ekstedt från VGF Simhopp gjorde landslagsdebut med mersmak – tre medaljer på nordiska juniormästerskapen i Bergen blev facit.

Medaljsuccé för blågula debutanten från Västerås – vann guld, silver och brons

Vilma Ósk Ekstedt från VGF Simhopp har gjort landslagsdebut. En högst oblyg sådan. Det slutade med tre medaljer av tre möjliga på nordiska juniormästerskapen i Bergen.

Publicerad Senast uppdaterad

Västerås Tidning skrev redan inför NM-tävlingarna om Vilma Ósk Ekstedt som skulle bli historisk som den första hopparen på blågult uppdrag sedan simhoppet i Västerås bytte förening från simsällskapet till gymnastikföreningen.

Nu är hon även historisk som den första internationella mästerskapsmedaljören.

Västeråstjejen var uttagen att tävla på samtliga höjder, 1 och 3 meter samt höga hopp, i klassen flickor 12–13 år.

Hur det slutade? Hon tog medalj i allt hon ställde upp i.

– Vilma överträffade alla förväntningar, säger VGF Simhopps huvudtränare Joakim Nyström.

JNM-äventyret inleddes på bästa sätt på fredagen med en guldmedalj på 1 meter efter en hård kamp med landslagskompisen Zoe Lundin (Växsjö SS).

Senare samma dag blev det en silvermedalj på 3 meter efter en norsk tjej som blev lite för svår.

Efter en vilodag på lördagen var det sedan på söndagseftermiddagen dags för avslutande höga hopp för att fullborda medaljtrippeln med en bronspeng.

– Hon stod för bra hoppning, men hade lite lägre svårighetsgrad i sina hopp än tjejerna som tränar höga hopp oftare. Detta var förmodligen sista tävlingen i den grenen för Vilma eftersom det är omöjligt för oss i Västerås att träna då vi måste lägga våra träningar i andra städer där det finns riktiga anläggningar för simhopp, säger Joakim Nyström.

Till nästa år går 13-åriga Vilma Ósk Ekstedt upp en åldersklass.

– Då kommer hon att behöva ett hopp till i sina serier, vilket vi redan har börjat träna in.

Nu väntar en hård träningsperiod för simhopparna i VGF Simhopp för att komma väl förberedda inför den nya tävlingssäsongen som inleds i mars med junior-SM.

Prisceremoni efter 1-meterstävlingen med Västeråstjejen som guldmedaljör.
Prisceremoni efter 1-meterstävlingen med Västeråstjejen som guldmedaljör.
Powered by Labrador CMS