Laddade för nystart. Efter ett stökigt år 2023 hoppas Fagersta Golfklubb och länets övriga klubbar på ett stabilare 2024.

”Länets klubbar har klarat alla prövningar på ett förtjänstfullt sätt”

Efter ett prövningens år är nu vinterdukarna på väg att avtäckas på länets 14 golfklubbar med förhoppningen om ett ljusare och mer stabilt 2024. ”Det kan ju knappast bli värre”, säger Roger Skanser, ordförande i Västmanlands golfförbund.

Publicerad

”Nådens” år 2023 började med en rejäl köldknäpp i april som ställde till det.

Sen fortsatte bara eländet.

Roger Skanser

– Först kom torkan, sedan allt extremt regnande och så svinpesten på det. Rimligen kommer inte allt detta hända igen, säger Roger Skanser.

Och fortsätter:

– Jag tycker dock att klubbarna har mobiliserat sina styrkor på ett förtjänstfullt sätt och tagit till sig mycket av fjolåret och hur sådana här prövningar hanteras. De har gjort det fantastiskt bra och nu är man ute och drar av vinterdukarna och laddar för en ny säsong.

Liksom golfsäsongen 2024 står ett gigantiskt projekt också i startgroparna – golfens SM-vecka 2026. Det är ett av Sveriges största och äldsta golfevenemang som årligen lockar uppemot 2 000 spelare som gör upp om medaljerna i närmare 20 olika klasser.

Kronjuvelen: SM-veckan

Det är också kronjuvelen i den femåriga satsning som presenterades sommaren 2021 att Västmanland ska bli en av Sveriges främsta golfdestinationer. Det är Visit Västerås som i samarbete med länets 14 golfklubbar, Svenska golfförbundet, Västmanlands golfförbund och Västerås stad som gjort gemensam sak för att positionera Västerås och Västmanland.

Slutmålet är alltså gigantiska SM-veckan om två år på 12 av länets klubbar.

– Vi smyger igång detta nu och startar planeringen på allvar i höst. Det är något att verkligen se fram emot för golfsporten i länet och alla klubbar som jobbar gemensamt för detta. Det blir en riktig golffest – för alla.

Proejktledare för SM-veckan är RF-Sisu Västmanlands ordförande Jan Andersson.

– Jag är jätteglad att han ville hoppa på det här. Jag vet hur mycket jobb det är eftersom jag själv var ”general” när Västmanland hade evenemanget senast 2010, säger Skanser.

Han gläds också åt det samarbete mellan klubbarna som detta ger upphov till.

– Västmanland är ett golfälskande distrikt och den fö-rsta, största och bästa effekten av det här är att vi är 14 golfklubbar som samarbetar i ett gemensamt projekt som kommer att leda oss närmare varandra och utveckla golfen i distriktet.

Gratis sommarspel för unga

Mer glädjande besked handlar om den yngre målgruppen.

– Till den här säsongen har vi fått med alla klubbar i länet att erbjuda fritt spel för juniorer födda 2005 och senare (upp till 19 år) under 1 juni–31 augusti. Det känns väldigt bra att alla är med.

Något som dock inte blir av i år är den internationella damtävlingen Västerås Open.

– Alla klubbar jobbar väldigt långsiktigt och det fanns ingen som med så kort varsel kunde ändra sin planering med ombyggnationer av banor med mera och arrangera denna stora tävling som kräver sin tid, arbetsinsats och dessutom en bana i toppskick. Men vi har haft en väldigt bra dialog med förbundet som förstår läget.

Fara för turneringens framtid i och med sabbatsåret? Inte alls.

Det är redan klart med en fortsättning 2025.

– Det blir Skerike som arrangerar Västerås Open nästa år, avslöjar Roger Skanser.

Men först: ett ljusare golfår 2024 utan torka, monsunregn och svinpest.

Powered by Labrador CMS